ΕΛΛΑΔΑ. Η κύρωση της σύμβασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την Παγκόσμια Τράπεζα (Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης)-SPARTA, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της 17ης Νοε. 2020.

Στη συζήτηση, o βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης αναφέρθηκε σε τρεις λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζει τη Σύμβαση αυτή προκλητική. Συγκεκριμένα:

• Η σύμβαση που αφορά ένα έργο τόσο μεγάλου ύψους γίνεται σύννομα μεν, προκλητικά δε, με απευθείας ανάθεση και χωρίς κανέναν διαγωνισμό

• Η κατάθεση γίνεται την ημέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ και το ύψος του ποσού που προβλέπεται αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση στις σημερινές συνθήκες

• Πρόκληση είναι ακόμη το γεγονός ότι από το 1978, σήμερα αναλαμβάνει η Παγκόσμια Tράπεζα να εκπονήσει μελέτη για τον αγροτικό τομέα για ένα τόσο παλιό Κράτος-Μέλος της Ε.Ε όπως η Ελλάδα.

Ο Στ. Αραχωβίτης ζήτησε εξηγήσεις για τις ασυνέπειες που παρατηρούνται στα ποσά στην έκθεση του Γ.Λ.Κ και την Ειδική Έκθεση με αυτά της έκθεσης γενικών συνεπειών. Αναρωτήθηκε, «...είναι τελικά όλο το ποσό (950.000 ευρώ) σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γ.Λ.Κ, ή θα έπρεπε να αναφέρεται μόνο το ποσό των 142.500 ευρώ;».

Για το ποσό αυτό καθαυτό, ζήτησε διευκρινίσεις:

«Από ποια μελέτη κοστολόγησης προέκυψε αυτό το ποσό; Το ίδιο προκλητικό είναι ότι με τη σύμβαση αυτή και τη μελέτη που εκχωρείτε στην Παγκόσμια Τράπεζα, αντί να δείξετε εμπιστοσύνη στην ελληνική επιστημονική κοινότητα, θέτετε τα ελληνικά πανεπιστήμια και την επιστημονική κοινότητα σε ρόλο αξιολογούμενου για το προσχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού που συνέταξαν».

Τέλος, σχετικά με τη σύμβαση με το Κουβέιτ, ο βουλευτής, τόνισε ότι, «...η συνεργασία στον τομέα των τροφίμων είναι πάντα σε θετική κατεύθυνση».