Γράφει ο Αλέξανδρος Βουνάσης*

47 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο αγώνας συνεχίζεται για υγεία, μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα.

Καταδικάζουμε την επαίσχυντη απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση των συναθροίσεων.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης παραμένουν ζωντανά κι επίκαιρα στο σήμερα, αποτελούν παρακαταθήκη στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, ενάντια στο φασισμό και στον ιμπεριαλισμό.

Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους -με κάθε διαθέσιμο μέσο, οχυρωμένοι πίσω από την πανδημία- επιδιώκουν να κάνουν πράξη αυτό που δεν κατάφεραν 47 χρόνια τώρα, να καταργήσουν τις εκδηλώσεις, την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, την πρεσβεία των φονιάδων των λαών.

Καταδικάζουμε την επαίσχυντη και αντισυνταγματική Απόφαση της Κυβέρνησης για την απαγόρευση των συναθροίσεων «καθ΄ άπασαν την επικράτειαν», που επιχειρεί να βάλει στο «γύψο» τη χώρα και το λαό!

Η 47η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου βρίσκει τη χώρα μας με ευθύνη των κυβερνήσεων του κεφαλαίου στον επικίνδυνο για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς δρόμο της μετατροπής σε ενεργειακό κόμβο, κόμβο μεταφορών. Η περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», που απογειώνει την ελληνική εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια απέραντη βάση εξόρμησης των ιμπεριαλιστών ενάντια στους ανταγωνιστές τους, αλλά ταυτόχρονα και σε μαγνήτη επιθέσεων.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας παίζουν τα ρέστα τους στην προσπάθεια καλλιέργειας στο λαό του επικίνδυνου εφησυχασμού για τις πολύ επικίνδυνες πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή μας και στον κόσμο. Επικαλούνται την εθνική ενότητα και ομοψυχία για να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στη λαϊκή αντίδραση και διεκδίκηση, για να μετατρέψουν το λαό συνένοχο και υποστηρικτή στους επικίνδυνους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους. Αναγορεύουν σε δήθεν παράγοντες «ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας» τις δολοφονικές συμμορίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις ΗΠΑ που φέρουν εγκληματικές ευθύνες για την αμερικανοκίνητη Χούντα στην Ελλάδα, το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο, καθώς και για τα νέα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό.

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της ίδιας αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής βρίσκεται το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, τα τεράστια κενά σε Παιδεία – Πρόνοια και οι χρόνιες ελλείψεις σε βασικά έργα – υποδομής προστασίας από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς. Μετράνε και την τελευταία δεκάρα όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, υποτάσσουν τη ζωή του λαού στην επικίνδυνη λογική «κόστους-οφέλους», ενώ την ίδια ώρα θυσιάζουν στο βωμό του ΝΑΤΟ 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ετοιμάζονται για νέες αγορές του αιώνα με επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό του 2021. Αντάμα πάει και η σφοδρή επίθεση στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, για νέα ώθηση στην ανάκαμψη του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις για Παιδεία – Υγεία – Πρόνοια – συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς είναι άρρηκτα δεμένες με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για το ξήλωμα των βάσεων, την επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Στην ίδια κόκκινη κλωστή δεμένη, είναι η πάλη για την απόκρουση της κρατικής βίας, της καταστολής, της επιβολής της θέλησης της κυρίαρχης τάξης με κρατικό έλεγχο στο συνδικαλιστικό κίνημα και στις κινητοποιήσεις του με νέους αυταρχικούς νόμους κοντά στους παλιούς.

Όλα αυτά προσδιορίζουν το πλαίσιο του φετινού αγωνιστικού γιορτασμού του Πολυτεχνείου ενάντια στις επιδιώξεις όλων αυτών που θέλουν να σιγήσουν οι αγωνιστικές φωνές, να μην ακουστούν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα από το Πολυτεχνείο προς την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Ψεύτες και υποκριτές είναι όλοι όσοι βάζουν μπροστά τη δημόσια υγεία και την πανδημία. Έδειξαν καλά πόσο την υπολογίζουν και την ξεχνάνε όταν πρόκειται για τη σωτηρία της οικονομίας, για τα κέρδη των καπιταλιστών!

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τους κάθε λογής απολογητές τους, το λαϊκό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να περιφρουρήσει την υγεία του λαού. Να τη συνδυάσει με τον αγώνα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας.

Το Πολυτεχνείο ζει!

Έξω οι βάσεις και οι αμερικανοΝΑΤΟικοί!

Αποδέσμευση από ΕΕ-ΝΑΤΟ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του!

Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

(*)Γιατρός του ΕΣΥ - Εκλεγμένος στο Δ.Σ των εργαζομένων του Γ.Ν Λακωνίας (Ν.Μ Σπάρτης)