«Θα καταστεί η Σπάρτη International Amateur Sports Center!»

ΣΠΑΡΤΗ. Το Σάββατο 14/11/2020 παρουσιάστηκε ο φάκελος ίδρυσης Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στη Σπάρτη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κατάθεσης Πρότασης Ίδρυσης ΤΕΦΑΑ Γεώργιο Σ. Κυπραίο Καθηγητή, ΤΟΔΑ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο Παλαιό Δημαρχείο Σπάρτης μέσω τηλεδιάσκεψης, με την ευγενική φιλοξενία του δήμαρχου Σπάρτης οπότε και παρουσιάστηκαν τα βασικότερα σημεία του φακέλου παρουσία και εις ακρόαση δεκάδων εκπροσώπων φορέων.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας αναφερόμενος στο ρόλο και τη συμβολή του Δήμου Σπάρτης επιβεβαιώνει την στήριξη της διεκδίκησης σε κάθε επίπεδο και κυρίως με την δημιουργία ουσιαστικών θεσμών, δράσεων και εκδηλώσεων που θα περιβάλουν τόσο την υπόθεση της διεκδίκησης όσο και αυτή καθ’ αυτή την ανάπτυξη της Σχολής στη Σπάρτη.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ναι, στηρίζουμε την άμεση ίδρυση ΤΕΦΑΑ στη Σπάρτη και συγχαίρουμε τον καθηγητή κ. Κυπραίο για τη συνδρομή του!

Ήδη στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε ο Δήμος μας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στις 14/05/20 περιλαμβάνεται και σχετικός όρος για την υποστήριξη της δημιουργίας ΤΕΦΑΑ στη Σπάρτη!

Μια τέτοια «Ακαδημία» στη Σπάρτη, σε συνδυασμό με τους σχεδιασμούς μας για να καταστεί η Σπάρτη International Amateur Sports Center, το άμεσο ενδιαφέρον για συνεργασία που έδειξαν Πανεπιστήμια όπως της Real Madrid, του Georgia SouthWestern, κ.α., το φοβερό brand name της Σπάρτης και της Σπαρτιατικής Αγωγής του Λυκούργου, η δυνατότητα εκπαίδευσης και πιστοποίησης για Συνοδούς Βουνού και για Διασώστες (που ήδη παρέχονται από φορείς στη Σπάρτη), θα προσφέρουν στους φοιτητές μια αξέχαστη εμπειρία!

Εύγε στο Καθηγητή κ. Κυπραίο για τη δουλειά που έχει κάνει για τη κατάρτιση του Φακέλου - και την ακούραστη κινητήρια δύναμη Άννα Παπαστρατάκου!»

Πρόγραμμα Αθλητικής Επανεκκίνησης

Ο Δήμαρχος Σπάρτης με την ευκαιρία αναφέρεται στην προσπάθεια μαζί με το Υπουργείο Αθλητισμού και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αξιοποίησης του σπουδαίου παγκόσμιου brand name της Σπάρτης, του Λεωνίδα, των «300», των 2500 Χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών, της Σπαρτιατικής Αγωγής του Λυκούργου*, της συμμετοχής της Σπάρτης στην ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «ο Λυκούργος με τον Ίφιτο (βασιλιά της Ήλιδας) έδωσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες τη σπουδαιότητά τους! Ακόμα και η Ολυμπιακή εκεχειρία ήταν έμπνευση του Λυκούργου, όπως μας περιγράφει ο Πλούταρχος [Λυκ.23.2], κλπ.

Με βάση αυτά, να καθιερώσουμε τη Σπάρτη ως διεθνές Amateur Athletics κέντρο με τη διεξαγωγή πολλών διεθνών αθλητικών αγώνων και εκδηλώσεων που δεν απαιτούν πολυδάπανες εγκαταστάσεις! Παράλληλα δε συνεχίζονται οι προσπάθειες και ενέργειές μας για τη κατασκευή και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων!

Σχεδιάζουμε λοιπόν πλήθος Αγώνων και Εκδηλώσεων που δεν χρειάζονται άμεσα τεράστιες και πολυδάπανες εγκαταστάσεις , και οποιαδήποτε συμβολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα καταξιώσει ακόμα περισσότερο τις πρωτοβουλίες αυτές, αλλά που θα αυξήσουν κατά πολύ τους επισκέπτες στο Δήμο μας (αθλητές, συνοδοί, φίλοι, κλπ.)»

Ενδεικτικά ανέφερε:

1. Σπάρτη-Θερμοπύλες - Υπερμαραθώνιος = 8 Μαραθώνιοι non-stop!

2. Θερμοπύλες-Σπάρτη-Υπερμαραθώνιος (The Return of the Glory) από τον Όμιλο Spartan Race του Joe deSena

3. Σπάρταθλον 2020 = Υπερμαραθώνιος Αθήνα - Σπάρτη

4. Θερμοπύλες-Σπάρτη Σκυταλοδρομία

5. Σπάρτη-Κορυφή Ταϋγέτου αγώνας δρόμου

6. 6ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος Αθήνα - Σπάρτη - Αθήνα

7. 6ος Δρόμος Αθανάτων (142χλμ Τρίπολη-Μυστράς-Σπάρτη-Καλαμάτα)

8. Vamvakou Trail, Αγώνες δρόμου, 7 χλμ και 27 χλμ. στη Βαμβακού

9. Λακεδαιμόνιος Δρόμος, 130χλμ Μυστράς-Γεράκι-Μονεμβάσια

10. 3ο Sparta Night Run

11. 14ος Παλαιολόγειος Δρόμος, Μυστράς-Μαγούλα-Σπάρτη-Μυστράς

12. 2ος Πηνελόπειος Δρόμος, 11 χλμ και παιδικός αγώνας- από Σπαντίδειο Αμφιθέατρο-Άγιο Κωνσταντίνο-Αγόριαννη-Γεωργίτσι-Σπαντίδειο Αμφιθέατρο

13. SPARTAN RACE / Spartan TrifectaWorld Championship 2020 (μεικτός αγώνας ανώμαλου δρόμου, αντοχής, δύναμης, κλπ.)

14. Spartan Workout Tour

15. Αγώνας δρόμου για τους πεσόντες στο Μονοδένδρι, Μονοδένδρι - Σπάρτη

16. Ορεινός Ημιμαραθώνιος Καστορίου 23χλμ

17. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και Διεθνής αγώνας ορεινής ποδηλασίας στις Καρυές

18. Σπαρτακιάδα- Αγώνας Ποδηλασίας Αθήνα- Σπάρτη

19. Θερμοπύλες-Σπάρτη Ποδηλατοδρομία

21. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας με την TsagrakosAcademy

22. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα/ Πανευρωπαϊκό Τουρνουά TAEKWON D

23. Spartan Combat 2021 (Παγκόσμιο Φεστιβάλ Όλων των Πολεμικών Τεχνών), με διοργανωτή τον κ. JoedeSena / Spartan Race

24. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης με την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης (ΕΛΟΠ)

25. Πανελλήνιο Αγώνα Αεροβόλων Όπλων Α΄Κατηγορίας «Μάχη Θερμοπυλών» (Διοργάνωση από Σκοπευτικό Όμιλο Λακεδαιμονίων «Λεωνίδας») στο κλειστό σκοπευτήριο αεροβόλων όπλων «Γεωργία Δ. Γερουλάκου»

26. Αναβίωση των Καρνείων, των Υακυνθίων και των Λεωνιδείων

27. Ποδοσφαιρικοί Αγώνες Ομάδων που φέρουν τ’ όνομα Σπάρτα ή Σπάρτακ (Σπάρτα Ρότερνταμ- Σπάρτα Πράγας - Σπάρτακ Μόσχας, κ.α.)

28. Τουρνουά Μπάσκετ Παίδων

29. Τουρνουά Beach-Volley

30. Τουρνουά Τένις

31. Φεστιβάλ/Αγώνες Αναρρίχησης, Σκοποβολής και Τοξοβολίας

32. Ανάδειξη του Trekking ως πόλο έλξης επισκεπτών και διεθνών προσωπικοτήτων!

33. Αγώνας δρόμου «Ωραίας Ελένης» από το ”Παλάτι του Μενελάου” μέχρι τη νησίδα Κρανάη στο Γύθειο! Οι δρομείς ξεκινάνε για να προλάβουν τον Πάρι με την Ωραία Ελένη!

Ο Πέτρος Δούκας κατέληξε: «Αν καταφέρουμε να κάνουμε κάποιους από αυτούς τους Αγώνες «branded», θα μπορέσουμε ίσως να προσφέρουμε sports content σε κολοσσούς όπως η NETFLIX, η AMAZON, η DISNEY, κ.α.

Την ελκυστικότητα της Σπάρτης την αποδείξαμε με την επίσκεψη του Gerard Buttler, του Billy Zane, του Gianni Nunnari και του Alan Siegel που μας τίμησαν με τη παρουσία τους!

Επιπλέον, σχεδιάζουμε να προσκαλέσουμε στη Σπάρτη και να τιμήσουμε όσους από τον χώρο των σπoρ έχουν προβάλλει τη Σπάρτη με διάφορους τρόπους:

· Μαρία Σάκκαρη (Σπαρτιάτισσα)

· Novak Djokovic (THIS IS SPARTA!!!)

· Pete Sampras (ομογενής από τη Σπάρτη)

· O πολλές φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Lorenzo που τρέχει πάντα με κράνος που γράφει Spartans

· Ο προπονητής της Εθνικής Ιταλίας "under 20”, Nicolato, που έφτασε στον ημιτελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος ντοπάροντας τους ποδοσφαιριστές με Σπαρτιάτικη κραυγή!

Καμία άλλη πόλις δεν μπορεί να προσφέρει τέτοιες προσβάσεις, τέτοιο experience!

Είναι λοιπόν αυταπόδεικτο ότι το ενδιαφέρον μας για την ίδρυση ΤΕΦΑΑ στη Σπάρτη, για διεθνές Προπτυχιακό Τμήμα Αθλητικής Διαχείρισης / InternationalSports Management ή για Sports Enterprising - πρωτοβουλίες που θα αξιοποιήσουν το φοβερό παγκόσμιο brand name της Σπάρτης παραμένει αμείωτο!»

(*) ... δεδομένου ότι η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και η δωρεάν δημόσια παιδεία, για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ανθρωπότητας καθιερώθηκαν στη Σπάρτη από το Λυκούργο, περίπου το 800-840 π.Χ. -για να είναι οι Σπαρτιάτες ακμαίοι για να μπορούν να υπερασπίζονται την ελευθερία τους!

«ἔοικε δὲ καὶ τῆς Ὀλυμπιακῆς ἐκεχειρίας ἡ ἐπίνοια πρᾴου καὶ πρὸς εἰρήνην οἰκείως ἔχοντος ἀνδρὸς εἶναι [δηλαδή του Λυκούργου!!], .... θεώμενον ἀκοῦσαι δὲ φωνὴν ὥσπερ ἀνθρώπου τινὸς ἐξόπισθεν ἐπιτιμῶντος αὐτῷ καὶ θαυμάζοντος ὅτι τοὺς πολίτας οὐ προτρέπεται κοινωνεῖν τῆς πανηγύρεως: ὡς δὲ μεταστραφέντος οὐδαμοῦ φανερὸς ὁ φθεγξάμενος ἦν, θεῖον ἡγησάμενον, οὕτω πρὸς τὸν Ἴφιτον τραπέσθαι καὶ συνδιακοσμήσαντα τὴν ἑορτὴν ἐνδοξοτέραν καὶ βεβαιοτέραν καταστῆσαι.»