Σταδιακά από τις 27 Νοεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων. Από 587 έως 800 ευρώ τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

ΕΛΛΑΔΑ. Τις υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, θα μπορούν να υποβάλουν οι πληττόμενες, βάση ΚΑΔ, επιχειρήσεις από 15/11/2020 έως και 7/12/2020. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα είναι δυνατές και οι ορθές επαναλήψεις.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή, ανεξαρτήτως εργοδότη, θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο ίδιο διάστημα.

Ημερομηνίες δηλώσεων και πληρωμών

Για επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή:

- Δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων από 15 Νοεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου

- Πληρωμές εργαζομένων από 27 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου

Για επιχειρήσεις ανοικτές – πληττόμενες:

- Δηλώσεις εργοδοτών από 15 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου

- Πληρωμές εργαζομένων σε επιχειρήσεις ανοικτές - πληττόμενες από 7 Δεκεμβρίου και μετά.

Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου.

Οι ανοιχτές επιχειρήσεις που θα θεωρηθούν πληττόμενες βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου είναι πιθανό να μην μπορούν να δηλώσουν αναστολές από 1η Νοεμβρίου αλλά:

- Στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες κλπ. θα μπορούν να δηλώνουν σε αναστολή τους εργαζόμενούς τους από τις 3 Νοεμβρίου.

- Στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου το lockdown επιβλήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, θα μπορούν να δηλώνουν σε αναστολή τους εργαζόμενούς τους από 7 Νοεμβρίου.


Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά, με βάση τις ημερολογιακές και όχι τις εργάσιμες ημέρες αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής:

Δηλαδή, ένας εργαζόμενος σε επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή βάση ΚΑΔ στις Σέρρες, μπορεί να μπει αναστολή από 3.11.2020 και να λάβει 747 ευρώ (28 ημέρες), ενώ ένας εργαζόμενος σε επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή βάση ΚΑΔ αλλά μπορεί να μπει σε αναστολή από 7.11.2020 θα λάβει 640 ευρώ (24 ημέρες)

Τι θα γίνει με το δώρο των Χριστουγέννων

Το δώρο Χριστουγέννων, του οποίου η καταβολή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από 21 έως και 31 Δεκεμβρίου, το κράτος, όπως έγινε και με το δώρο Πάσχα, θα καταβάλει στις επιχειρήσεις την αναλογία που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το κράτος θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί από το δώρο με βάση τον ονομαστικό μισθό και όχι την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ όπως έγινε με το δώρο του Πάσχα. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, στο ΜEGA, "αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για να δούμε πόσοι έχουν μπει σε αναστολή και για ποια χρονικά διαστήματα (μαζί με τους εργαζομένους που θα μπουν και τον Νοέμβριο), έτσι ώστε εάν αποφασίσουμε να πάμε σε δώρο επί του ονομαστικού μισθού να δούμε εάν αυτό μπορεί να γίνει δημοσιονομικά."

Οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν το δώρο των Χριστουγέννων συνολικά και στη συνέχεια θα λάβουν τις σχετικές επιστροφές από το κράτος.

Χ. Π.