Ευρωπαϊκό κέντρο νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας τo πρώην εργοστάσιου του ΑΣΟ στον Πύργο
ΠΥΡΓΟΣ. Σε πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης, με τη δημιουργία ευρωπαϊκού κέντρου νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας, πρόκειται να μετατραπούν οι εγκαταστάσεις του πρώην εργοστάσιου του αυτόνομου σταφιδικού οργανισμού, που βρίσκονται στο κέντρο του Πύργου.
Μάλιστα, για αυτό τον λόγο, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά σε διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, με σκοπό την υποστήριξη της διεύθυνσης τεχνικών έργων της περιφερειακής ενότητας Ηλείας στην ωρίμανση μελετών για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και τη δημοπράτηση του έργου.
Στόχος του έργου, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, που παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι η δημιουργία στο συγκρότημα του πρώην Α.Σ.Ο, ενός σύγχρονου πρωτοποριακού πολυχώρου με εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, τεχνολογικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Στο εγχείρημα αυτό, όπως επισημαίνεται, ενισχυτικό ρόλο έχει το γεγονός ότι το συγκρότημα του Α.Σ.Ο. αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, τόσο από την άποψη της κλίμακας όσο και λόγω του γεγονότος ότι διασώζεται σχεδόν το σύνολο του κτιριακού δυναμικού από την ίδρυσή του, καθώς και ένα μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού του.
Για το λόγο αυτό, οι αρκετά ευρείς χώροι του μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα, ώστε να στεγάσουν και να υποστηρίξουν ποικίλες καλλιτεχνικές και συνεδριακές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εταιρικές παρουσιάσεις και συναντήσεις, φωτογραφίσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις και διάφορα ψυχαγωγικά ή καλλιτεχνικά δρώμενα.
Πυρήνας της επανάχρησης και αξιοποίησης του ακινήτου θα είναι το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία ενός διεθνούς κέντρου για την κινηματογραφική παιδεία, αλλά και την έρευνα.
Παράλληλα, αναμένεται να αναζητηθούν πειραματικές μέθοδοι στη δημιουργική χρήση των οπτικοακουστικών μέσων.
Το ευρωπαϊκό κέντρο θα έχει, όπως περιγράφεται, δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα και θα δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αξιοποιώντας τις διαφορετικές περιόδους διακοπών των ευρωπαϊκών και άλλων σχολείων.
Επίσης, θα δίνει την δυνατότητα σε μαθητές και νέους από όλη την Ευρώπη να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να εκφράζονται και να δημιουργούν, χρησιμοποιώντας την ψηφιακή οπτικοακουστική τεχνολογία, μέσα και από καινοτόμες μεθόδους.
Η νέα χρήση θα έχει λειτουργικές, αισθητικές και άλλες απαιτήσεις σε χώρους και τεχνολογική υποδομή, σαφώς διαφορετικές από τη βιομηχανική, με αποτέλεσμα την ανάγκη ανασχεδιασμού των χώρων, του κελύφους, των υποδομών και του εξοπλισμού λειτουργίας.
Συγχρόνως, όπως επισημαίνεται, ο σεβασμός της ιδιαιτερότητας και ιστορικότητας των υφιστάμενου κτιρίων είναι απαραίτητος.
Ως εκ τούτου θα απαιτηθούν μία σειρά από παρεμβάσεις όπως:
– Εργασίες αποκατάστασης κελύφους
– Εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου
– Εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και δικτύων
– Εργασίες για την ενσωμάτωση του παλιού βιομηχανικού εξοπλισμού λειτουργίας στις νέες χρήσεις
– Εξειδικευμένος εξοπλισμός για το κέντρο νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας
Ειδικότερα, για το κέντρο θα απαιτηθούν:
– Μια αίθουσα προβολής και πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 600 – 800 ατόμων
– Δυο αίθουσες προβολής και πολλαπλών χρήσεων, χωρητικότητας 100 – 120 ατόμων
– Μια αίθουσα εκθέσεων και άλλων χρήσεων
– Ένα στούντιο κινηματογραφικών λήψεων, υψηλής ευκρίνειας
– Ένα στούντιο κινουμένων σχεδίων
– Ένα στούντιο ηχοληψίας
– Πέντε σουίτες μοντάζ υψηλής ευκρίνειας
– Πέντε αίθουσες εργαστηρίων και συναντήσεων εργασίας
– Χώροι διοίκησης, βιβλιοθήκης, ταινιοθήκης, εργαστήριο κατασκευής σκηνικών , κλπ.
Όπως εκτιμάται, η αξιοποίηση των κτιρίων του βιομηχανικού συγκροτήματος θα συνεισφέρει πολλαπλά στην εκπαιδευτική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της πόλης του Πύργου.
Και τούτο διότι, όπως εξηγείται στην τεχνική περιγραφή του έργου, ο Πύργος παρουσιάζει έλλειψη χώρων και κτιρίων που πληρούν τις προδιαγραφές για την δημιουργία υποδομής που να εξυπηρετεί τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα στεγαστούν στο βιομηχανικό συγκρότημα, και να εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης σε μακροχρόνια βάση.