Η υπακοή στους φωτεινούς σηματοδότες και τα σήματα κυκλοφορίας, η παραχώρηση προτεραιότητας στους άλλους οδηγούς είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να κάνει ένας σωστός οδηγός. Κι όμως, πολλές φορές μια λάθος κίνηση μπορεί να είναι μοιραία και να χάσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να χτυπήσεις εσύ και οι συνεπιβάτες σου.

Βάζεις τα πόδια σου στο ταμπλό

Ως συνεπιβάτης μπορεί να κουράστηκες σε ένα μεγάλο ταξίδι ή σε μια κουραστική διαδρομή με κίνηση και να θέλεις να απλώσεις τα πόδια σου στο ταμπλό. Σε ένα απότομο φρενάρισμα όμως, μπορεί να ανοίξουν οι αερόσακοι και με τη δύναμη που έχουν να σπρώξουν με δύναμη τα πόδια σου προς τα πίσω και να χτυπήσεις.

Οδηγείς με τακούνια

Εκτός ότι είναι επώδυνο για τα πόδια σου και την κυκλοφορία του αίματος, δεν είναι ασφαλές. Καταρχήν δεν πατάς όσο πρέπει τα πετάλια και αν χρειαστεί να φρενάρεις ίσως να μην το καταφέρεις έγκαιρα. Επίσης, μπορεί το τακούνι να κολλήσει στο πάτωμα και να μην μπορείς να κουνήσεις το πόδι σου και όλα αυτά ενώ οδηγείς. Αν πρέπει να πας σε μια επίσημη περίσταση, έχε μαζί σου ένα ζευγάρι με ίσια παπούτσια.

Οδηγείς με το κατοικίδιό σου να βρίσκεται στο διπλανό κάθισμα

Είναι πολύ εύκολο να χτυπήσει ένα σκυλάκι σε ένα απότομο φρενάρισμα και ακόμα χειρότερα να μπλεχτεί με τον αερόσακο. Επίσης αν το έχεις δίπλα σου, μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή και να χάσεις το βλέμμα σου από το δρόμο. Υπάρχουν ειδικές ζώνες ασφαλείας σε καταστήματα με ανταλλακτικά αυτοκινήτου και δίχτυα προστασίας για να ταξιδεύει με ασφάλεια μαζί σου το ζωάκι σου.

Ψάχνεις κάποιο αντικείμενο ενώ οδηγείς

Ένα CD, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό σου, ό,τι και να προσπαθείς να πιάσεις μπορεί για δευτερόλεπτα να σου τραβήξει την προσοχή και να μπεις στο αντίθετο ρεύμα. Τη συνέχεια τη φαντάζεσαι. Ζήτησε από κάποιον συνεπιβάτη σου να σε βοηθήσει ή κάνε στάση στην άκρη του δρόμου για να το βρεις.

Οδηγείς φορώντας ακουστικά

Χάνεις την επαφή με τους ήχους του δρόμου, ακόμα κι αν δεν ακούς κάτι.

Αλλάζεις ρούχα ή βάφεσαι

Μπορεί να μην πρόλαβες να ετοιμαστείς στο σπίτι αλλά στο αυτοκίνητο δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να ετοιμαστείς όση κίνηση και να έχει ο δρόμος.

Οδηγείς ενώ νυστάζεις

1 στα 5 ατυχήματα συμβαίνει επειδή ο οδηγός αποκοιμιέται στο τιμόνι. Αν νιώθεις κούραση μην ξεκινήσεις την οδήγηση. Κοιμήσου, άφησε κάποιον άλλο να οδηγήσει ή κάλεσε ταξί. Μην νομίζεις ότι ο καφές ή ένα ενεργειακό ποτό θα σε εμποδίσουν από το να κοιμηθείς.

Οδηγείς με σκασμένο λάστιχο

Αν δεν ξέρεις να αλλάζεις λάστιχο πρέπει να καλέσεις οδική βοήθεια για να ρυμουλκήσει το αυτοκίνητο. Το σκασμένο λάστιχο φθείρεται περισσότερο όσο οδηγείς ενώ μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο να ξεφύγει της πορείας του.