ΤΡΙΠΟΛΗ. «Η δημοτική αρχή προχωρά στην υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού σημαντικών έργων και παράλληλα ετοιμάζει προτάσεις για τα επόμενα χρόνια, ώστε να αλλάξει η εικόνα της πόλης και των χωριών μας. Εμείς παρουσιάζουμε χειροπιαστά πράγματα και όχι θεωρίες και φαντασίες. Θα μιλάμε μόνο για τα έργα που κάνουμε» τόνισε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, κατά τη διάρκεια της live επικοινωνίας του με δημότες, μέσω του Facebook.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε μία σειρά από έργα τα οποία είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε πρόκειται να δημοπρατηθούν σύντομα, αλλά και στις προτάσεις που ο Δήμος Τρίπολης θα καταθέσει σε διάφορα πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιούμης είπε:

Ασφαλτοστρώσεις: «Θα συνεχιστούν οι ασφαλτοστρώσεις στην πόλη και στα χωριά, για όσο το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Δεσμεύομαι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας, θα είναι η προτεραιότητα να φτιαχτούν οι δρόμοι. Ξεκινήσαμε με δρόμους με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και θα ακολουθήσουν δρόμοι σε γειτονιές και σε χωριά».

Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου: «Υπογράφτηκε η ανάπλαση στα Κλωνατζίδικα, εκεί που θα γίνει το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Θα αναπλαστεί μέσα στον επόμενο χρόνο ένα σημαντικό κομμάτι στο κέντρο της πόλης και παράλληλα θα γίνουν παρεμβάσεις με ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, αλλά και παρεμβάσεις σε καταστήματα».

Πεζοδρόμια: «Άμεσα θα ξεκινήσει μια μεγάλη παρέμβαση 300.000 ευρώ σε πεζοδρόμια στα οποία είχαν πάνω από δέκα χρόνια να γίνουν έργα.»

ΣΒΑΚ: «Για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα γίνει μια διαβούλευση με φορείς της πόλης. Είναι μια μελέτη που θα δείξει πως η πόλη και τα χωριά μας θα μπορέσουν να αναπτύξουν ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμους και παράλληλα πως να μειωθεί η χρήση του αυτοκινήτου.»

ΚΔΑΠ: «Για το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ γίνεται διαρρύθμιση στο κτίριο και παράλληλα έχουν ξεκινήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση του κέντρου.

Παράλληλα, στο 3ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης ξεκινούν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και μαθητές δημοτικού. Ήδη, προχωρά η διαδικασία πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού. Πρόκειται για δομές που ζητούσαν πολλοί γονείς που εργάζονται τα απογεύματα.»

Πλατεία Συνοικισμού Κολοκοτρώνη: «Την Τρίτη υπογράφεται σύμβαση για την ανάπλαση της πλατείας του Συνοικισμού Κολοκοτρώνη. Άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Το χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθούν τα έργα είναι περίπου 6-7 μήνες.»

Πλατεία Αγίου Βασιλείου: «Ένα έργο που για εμάς είναι στοίχημα και είναι εμβληματικό για την πόλη είναι η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Βασιλείου. Σύντομα, θα υποβληθεί πρόταση σε πρόγραμμα. Κανένας συμπολίτης μας και κανένας επισκέπτης δεν είναι ικανοποιημένος με τη σημερινή εικόνα της πλατείας. Η μελέτη υλοποιήθηκε από τη δική μας Τεχνική Υπηρεσία, πέρασε από το συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και εγκρίθηκε και πολύ σύντομα η πρόταση θα υποβληθεί για χρηματοδότηση και ευελπιστούμε ότι μέσα στους επόμενους λίγους μήνες θα βρεθεί η πηγή χρηματοδότησης για να προχωρήσει η δημοπράτηση. Η πλατεία Αγίου Βασιλείου θα είναι ένα σημείο προορισμός για να την επισκεφθούν όλοι.»

Ένταξη έργων σε πηγές χρηματοδότησης: «Μετά από ένα χρόνο, έχουν ήδη ενταχθεί περίπου δέκα έργα. Διεκδικήσαμε και κυνηγήσαμε οποιοδήποτε πρόγραμμα χρηματοδότησης και σε όλα σχεδόν κατορθώσαμε να γίνουμε δεκτοί. Δεκτοί γίναμε και σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα με τεράστιο ανταγωνισμό.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί το έργο για το ενδιαίτημα των αδέσποτων ζώων από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» μαζί με ακόμα δύο έργα.

Η πλατεία Μπασιάκου εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο. . Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η δημοπράτησή της πλατείας. Ενώ η ΔΕΥΑΤ έχει εντάξει τρία έργα στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας».

Αντιπλημμυρικά έργα: «Προχωράμε ένα πολύ σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο προϋπολογισμού περίπου 2.000.000 ευρώ για τις δημοτικές ενότητες Τεγέας, Κορυθίου και Μαντινείας. Ήδη δημοπρατήθηκε και στις 23 Νοεμβρίου τελειώνουν οι προσφορές. Αφορά τρεις περιοχές του δήμου μας που έχουν πληγεί από πλημμύρες, με μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες, αλλά και στα σπίτια τους.

Έχουμε έτοιμες δύο μελέτες μία Φιλικών ΟΗΕ και η άλλη στο γήπεδο του Παναρκαδικού. Γίνεται προσπάθεια ανεύρεσης πηγών χρηματοδότησης, έχουμε δέσμευση από τα Υπουργεία ότι θα βγουν προσκλήσεις για νέα πρόγραμμα. Είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε προτάσεις για να γίνουν τα δύο αυτά έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία της Τρίπολης.

Ο περιφερειακός περιλαμβάνει και το ρέμα του Αγίου Νικολάου. Με τα τρία αυτά έργα η πόλη θα θωρακιστεί πλήρως από πλημμυρικά φαινόμενα.»

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: «Θα υποβάλλουμε προτάσεις και στις 12 προσκλήσεις χρηματοδότησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Ήδη, η ΔΕΥΑΤ έχει υποβάλλει μία πρόταση στο πρόγραμμα αυτό και θα ακολουθήσουν κι άλλες.»

Παιδικές χαρές: «Οι παιδικές χαρές προχωρούν, ήδη έχουν παραληφθεί πέντε και μέσα στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες συνολικά σε 15 παιδικές χαρές. Παρακαλώ τους συμπολίτες μας να τις σεβαστούν, να μην τις καταστρέφουν, διότι έχουν ξοδευτεί αρκετά χρήματα και πρέπει να τις ευχαριστηθούν τα παιδιά μας. Θα υπάρχει έλεγχος ώστε αν κάποιοι κακοπροαίρετοι να κάνουν καταστροφές, να μπορέσουμε να το ελέγξουμε».

Εργαζόμενοι δήμου Τρίπολης: «Όλοι οι εργαζόμενοι στον Δήμο Τρίπολης κατέβαλαν πολύ μεγάλη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Παρά το μειωμένο μας προσωπικό, η δουλειά των συνεργείων του Δήμου ήταν πολύ σημαντική. Πλέον, θα ενισχυθούμε και με προσωπικό από την κοινωφελή εργασία

Ελεγχόμενη στάθμευση: «Έχει προχωρήσει η θεσμοθέτηση της ελεγχόμενης στάθμευσης, έχει πάρει τις πρώτες εγκρίσεις, επίσης θα βγει σε ΦΕΚ ο νέος οργανισμός για την πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών. Η ελεγχόμενη στάθμευση και τα έσοδα που θα προκύψουν, θα επιτρέψουν την ενοικίαση χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως υπαίθρια πάρκινγκ. Πολύ σύντομα, θα εφαρμοστεί το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Παράλληλα, έχει ετοιμαστεί μία μελέτη για την κάτω αγορά. Θα βγει σύντομα η δημοπράτηση, η εκδήλωση ενδιαφέροντος. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτό θα στεφθεί με επιτυχία.»

Αδέσποτα: «Για τα αδέσποτα, υπάρχει ένας συγκεκριμένος νόμος. Έχουμε προχωρήσει σε στειρώσεις και εμβολιασμούς. Η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω, διότι πρέπει να ακολουθείται ο Νόμος. Η έγκριση για το ενδιαίτημα ήρθε τις προηγούμενες ημέρες και πλέον θα δημοπρατηθεί. Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν δεσποζόμενα ζώα και δεν έχουν στειρωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει πολλαπλασιασμός του πληθυσμού με νέες γεννήσεις. Προχωράμε ένα πρόγραμμα υιοθεσίας ζώων σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο.»

2021: «Για το 2021, αν δεν υπάρξουν χρηματοδοτήσεις, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Είχαμε μια τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό και με την κυρία Αγγελοπούλου. Εκεί ανακοινώθηκε ότι 114 δήμοι από τους 330 έχουν υποβάλει προτάσεις. Ο Δήμος Τρίπολης έχει υποβάλλει επτά προτάσεις και περιμένουμε την αξιολόγηση των προτάσεων για υποδομές, για να δούμε αν θα τις χρηματοδοτήσουν. Το θετικό είναι ότι βγήκε μια νέα πρόσκληση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για υποδομές για το 2021. Θα υποβάλουμε πρόταση και πιστεύω να χρηματοδοτηθούμε. Από εκεί και πέρα κινούμαστε για χορηγίες και για δράσεις με δικά μας οικονομικά μέσα. Εμείς έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα για υποδομές, ψηφιακό μουσείο , δημοτική πινακοθήκη, εκδόσεις, μουσικές παραγωγές.»

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις: «Δεν ξέουμε αν θα γίνουν Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Εμείς θα στολίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Αν θα κάνουμε εκδηλώσεις, δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή, διότι δεν ξέρουμε πως θα είναι η κατάσταση λόγω της πανδημίας. Μία λύση είναι να γίνουν on line εκδηλώσεις.»