135 κάτοικοι της Τ.Κ. Συκέας κατέθεσαν επιστολή αρνούμενοι τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας αλλοδαπών εργατών γης κρουσμάτων Covid-19 στην περιοχή τους

ΜΟΛΑΟΙ. Ο Δήμαρχος Μονεμβάσιας Ηρακλής Τριχείλης, με επιστολή του, απαντά σε κατοίκους της Τ.Κ Συκέας που αντιδρούν στη δημιουργία χώρου φιλοξενίας αλλοδαπών εργατών γης κρουσμάτων Covid-19.

Ο Δήμαρχος με παραστατικό τρόπο περιγράφει το πρόβλημα του οποίου η λύση αναζητείται, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν κάποιος νοσήσει θα τον πάρετε σπίτι σας; Θα τον διώξει ο εργοδότης να πάει σε άλλη κοινότητα να κολλήσει τους άλλους και ο ίδιος θα το αποκρύψει;

Μην μου πείτε να βρούμε να αγοράσουμε χώρο και να κατασκευάσουμε οικήματα γιατί αφενός δεν υπάρχει τέτοιος χώρος, αφετέρου τότε θα μας κατηγορούσατε για μελλοντικό hot spot και αν ευρίσκετο στην κοινότητά σας πάλι θα διαμαρτυρόσασταν».

Επιπλέον τονίζει στην επιστολή του:

«Γνωρίζω ποιοι σας επηρεάζουν και σας ζητούν την υπογραφή σας. Όμως η επιλογή των αξίων και ικανών ανθρώπων ώστε να μας συμβουλεύουν, να μας ενημερώνουν και να τους εμπιστευόμεθα είναι το πιο βασικό πράγμα στη ζωή μας.

Δεν πρέπει να ακολουθείτε κάποιους άκριτα που έχουν αντιπολιτευτικά κίνητρα. Εξ΄ άλλου σας έχω αποδείξει ότι θα πρέπει να μου έχετε εμπιστοσύνη γιατί ποτέ δεν θα έκανα κάτι που να βλάψει το χωριό σας ή οποιαδήποτε άλλη κοινότητα».

Αναλυτικά η απάντηση του Δημάρχου:

« Έλαβα την διαμαρτυρία 135 κατοίκων της Συκιάς και θα ήθελα να τους ενημερώσετε για την απάντησή μου όπως οφείλει αυτός που προσκομίζει την διαμαρτυρία.

Η Κοινότητα της Συκιάς φιλοξενεί και χρησιμοποιεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό εργατών γης πιθανότατα πάνω από 200 για το μάζεμα του ελαιοκάρπου, εάν κάποιοι προσβληθούν από κορωνοϊό γιατί θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε κάποια άλλη κτηματική περιφέρεια και όχι στη δική σας. Με εντυπωσιάζει αρνητικά η θέση σας «και οι φορείς της Συκιάς μακριά από εμάς και ας πάνε σε άλλη κοινότητα».

Αν κάποιος νοσήσει θα τον πάρετε σπίτι σας; Θα τον διώξει ο εργοδότης να πάει σε άλλη κοινότητα να κολλήσει τους άλλους και ο ίδιος θα το αποκρύψει;

Μην μου πείτε να βρούμε να αγοράσουμε χώρο και να κατασκευάσουμε οικήματα γιατί αφ΄ενός δεν υπάρχει τέτοιος χώρος, αφ΄ετέρου τότε θα μας κατηγορούσατε για μελλοντικό hot spot και αν ευρίσκετο στην κοινότητά σας πάλι θα διαμαρτυρόσασταν.

Εάν δεν ομονοήσουμε χρησιμοποιώντας την λογική μας και να αποδεχθούμε τα επιστημονικά δεδομένα του κορωνοϊού ότι οι φορείς δεν είναι «λεπροί» τότε πιθανώς να ξεφύγει η κατάσταση. Εκτός αν θέλετε να διώξουμε τους εργάτες γης και μείνουν αμάζευτες οι ελιές.

Όπως έχω αναφέρει ο Δήμος δεν έχει θεσμική αρμοδιότητα για το κορωνοϊό όμως αν δεν κάνουμε εμείς όλες τις ενέργειες για την μείωση και αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς κανείς δεν θα μας βοηθήσει.

Γνωρίζω ποιοι σας επηρεάζουν και σας ζητούν την υπογραφή σας. Όμως η επιλογή των αξίων και ικανών ανθρώπων ώστε να μας συμβουλεύουν, να μας ενημερώνουν και να τους εμπιστευόμεθα είναι το πιο βασικό πράγμα στη ζωή μας.

Δεν πρέπει να ακολουθείτε κάποιους άκριτα που έχουν αντιπολιτευτικά κίνητρα. Εξ΄ άλλου σας έχω αποδείξει ότι θα πρέπει να μου έχετε εμπιστοσύνη γιατί ποτέ δεν θα έκανα κάτι που να βλάψει το χωριό σας ή οποιαδήποτε άλλη κοινότητα.

Όσο για το κτήριο της Συκικής που ανήκει στο Δήμο έχω ήδη απαντήσει:

  • Ενημερώθηκε το Συμβούλιό σας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου
  • Δεν θα γίνει ποτέ hot spot
  • Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
  • Είναι μακριά και από τον οικισμό».

Η επιστολή κατοίκων της Συκέας έχει ως εξής:

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι κάτοικοι άπαντες της Τοπικής Κοινότητας Συκέας Λακωνίας εκφράζουμε την καθολική µας αντίρρηση και άρνηση για την δημιουργία οποιασδήποτε μορφής φιλοξενίας αλλοδαπών εργατών γης κρουσμάτων Covid-19, στα όρια της Κοινότητας µας.

Δηλώνουμε την διαμαρτυρία µας για τιςως τώρα ενέργειες του Δήμου Μονεμβασίας στην περιοχή του Ζευγολατιού της Τοπικής κοινότητας Συκέας οι οποίες έγινανχωρίς να ενημερωθεί η κοινωνίας µας για τον τρόπο και τον σκοπό της εφαρµογής τους».