Καταγγελία Συλλόγου Λυκουριωτών για την διασωλήνωση του ποταμού Λάδωνα με σκοπό την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου

ΑΧΑΪΑ. Το Δ.Σ Του Συλλόγου Λυκουριωτών συνήλθε εκτάκτως και ομόφωνα καταγγέλλει ανοιχτά το Τοπικό Συμβούλιο Λυκούριας για την από 30/9/2020 απόφασή του, που αφορά στην έγκριση για τη διασωλήνωση του ποταμού Λάδωνα για εγκατάσταση υδροηλεκτρικού εργοστασίου σε άγνωστη περιοχή.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Κατόπιν πληροφοριών, την ανωτέρω ημερομηνία μπήκε ως θέμα στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου, εκτός ημερήσιας διάταξης και κατ΄ επέκταση, ως κατεπείγουσα η εκμετάλλευση του νερού του Λάδωνα, σωληνώνοντάς το στο σημείο των πηγών ,με την υπόσχεση οικονομικών ωφελειών για την κοινότητα της Λυκούριας. Η εν λόγω απόφαση είναι ανιστόρητη, παράλογη αλλά και παράτυπη. Όλοι οι Λυκουριώτες γνωρίζουν, προφανέστατα και οι τοπικοί σύμβουλοι, ότι προ δεκαπενταετίας είχε τεθεί το ίδιο αίτημα για εκμετάλλευση από άλλες “μακρινές” κοινότητες με παρόμοιες υποσχέσεις και απορρίφθηκε πανηγυρικά από τότε, κατόπιν προσφυγής στο Συμβούλιο Της Επικρατείας πραγματικών πατριωτών και του συλλόγου Λυκουριωτών.

Επιπλέον, γνωρίζουν ότι πρόσφατα η περιφέρεια και ο Δήμος Καλαβρύτων, έχουν υιοθετήσει πρόταση του συλλόγου Λυκουριωτών για ανάπλαση και αξιοποίηση των πηγών και του περιβάλλοντος χώρου του Λάδωνα καθώς και ενεργοποίηση προϋπάρχοντος σχετικού σχεδίου. Γνωρίζουν επίσης ότι Λυκουριώτες που είναι ιδιοκτήτες κτημάτων, εκατέρωθεν του ποταμού, έως τη συμβολή με το παραπόταμο Κατσάνα, θα στερηθούν παντελώς την άρδευση των κτημάτων τους.

Ο κυριότερος λόγος όμως είναι ότι οι πηγές του ποταμού Λάδωνα είναι μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αποτελούν προορισμό και σημείο αναφοράς για την κοινότητα της Λυκούριας, τον Δήμο Καλαβρύτων και την ευρύτερη περιοχή.

Αν υιοθετηθεί αυτή η απόφαση από τους αρμοδίους φορείς (Δήμο , Περιφέρεια κ.λ.π.), θα ωφεληθούν ένας ιδιώτης και οι συν αυτώ και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την περιοχή. Ο σύλλογος Λυκουριωτών, αφού παραλάβει τα πρακτικά της συνεδρίασης που έλαβε την παραπάνω απόφαση και γνωρίσει τους ψηφίσαντες αυτήν και τις λεπτομέρειες του κατάπτυστου σχεδίου, θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για την ακύρωσή της.

Ο πρόεδρος και οι τοπικοί σύμβουλοι οι οποίοι εισήγαγαν εκτάκτως ένα τέτοιο θέμα και τελικά το εψήφισαν, θα λογοδοτήσουν στους κατοίκους των απανταχού Λυκουριωτών, που ποτέ δε δέχτηκαν ,ούτε θα δεχτούν την πώληση του στολιδιού ,από αρχαιοτάτων χρόνων, του ποταμού Λάδωνα για οποιοδήποτε αντίτιμο.

Εκτός των άλλων, η υπόθεση θα πάρει άμεσα το δρόμο της διερεύνησης στη δικαιοσύνη.

Δεσμευόμαστε στους απανταχού Λυκουριώτες ότι θα εργαστούμε άοκνα, προκειμένου να γνωρίσουν “τους πατριώτες” που βάζουν από το παράθυρο αυτό το κατάπτυστο σχέδιο και για τους τυχόν ιδιοτελείς σκοπούς τους.»