Αντ’ αυτού, προκρίνει το έργο του κλειστού αρδευτικού συστήματος Τρινάσου, ως βασικού έργου υποδομής και ανάπτυξης της περιοχής.

ΣΤΕΦΑΝΙΑ. Το Τοπικό Συμβούλιο Στεφανιάς, όπως ενημέρωσε, διαφωνεί με την μεταφορά των νερών του Βασιλοποτάμου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το Συμβούλιο:

«1.Απορρίπτει το έργο μεταφοράς του νερού μέσω αγωγού από τον Ευρώτα και τις πηγές του Βασιλοποτάμου για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης των περιοχών του Δήμου Έλους με επέκταση στις πεδιάδες των Μολάων και του Ασωπού.

2.Επιλέγει, προκρίνει και προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών (ολοκλήρωσης της μελέτης) και κατασκευής του έργου του κλειστού αρδευτικού συστήματος Τρινάσου, ως βασικού έργου υποδομής και ανάπτυξης της περιοχής.

3. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα να πάρει άμεσα απόφαση προασπίζοντας τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της περιοχής μας και με ολοκληρωμένη μελέτη να αντιμετωπισθεί με κάθε τρόπο και η υφαλμύρωση των περιοχών της Δ.Ε Έλους.

4. Καλούμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Π.Ε Λακωνίας να αποδεχθεί τις προτάσεις μας ως ορθολογικές , τεκμηριωμένες και ωφέλιμες για τον τόπο.

5.Καλούμε τους Βουλευτές του Νομού μας να ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση υλοποίησης του κλειστού συστήματος ΤΟΕΒ Τρινάσου».

Περαιτέρω, το Συμβούλιο θέτει ερωτήματα που χρήζουν απάντησης:

«Θέτει ερωτήματα που ζητούν απάντηση:

1.Υπάρχει επάρκεια νερού για να καλυφθούν τα 50.000 στρ. για τις περιοχές των Μολάων- Ασωπού- Παπαδιάνικων; (σημειώνουμε ότι μεσολαβούν και 20.000 στρ. του κάμπου του Έλους για τα οποία με μελέτη και ορθολογική διαχείριση των νερών του Ευρώτα μπορεί να γίνει ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα)

2. Σε περιόδους παρατεταμένης λειψυδρίας με μόνο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα μικρής διάρκειας αλλά με καταστροφικές συνέπειες πόσα είναι τα προβλεπόμενα περισσεύματα για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου-Απριλίου ;

3. Είναι ή όχι επιστημονικά ορθό ότι μέρος των υδάτων του ποταμού Ευρώτα πρέπει να εκφορτίζεται στην θάλασσα;

4.Επειδή είναι έργο ανταποδοτικού χαρακτήρα πως κοστολογείται ανά δικαιούχο τόσο στον κάμπο του Τρινάσου και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα (κάμπος Έλους), αλλά και στην περιοχή Μολάων και Ασωπού σε περίπτωση υλοποίησης;

5.Ποιός θα είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου μετά την ολοκλήρωση του;

6. Έχει ληφθεί υπόψη ότι η υφαλμύρωση – αλατότητα ‘’πληγώνει’’ τον κάμπο του Τρινάσου προς την Στεφανια;

Προτείνουμε την άμεση υλοποίηση του ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΕΒ ΤΡΙΝΑΣΟΥ

- Εκκρεμεί μέρος της μελέτης (προϋπολογισμού1.100.000 ευρώ )

-Κατασκευή του έργου προϋπολογισμού10.500.000 ευρώ με Φορέα το ΥΠΑΑΤ»

Σύντομη Ιστορία του Βασιλοπόταμου

Ο Βασιλοπόταμος είναι κορυφαίας σημασίας υδάτινο οικοσύστημα εξαιτίας της ιχθυοπανίδας του. Στα νερά του ζει ένα μικρό ψάρι, στενοενδημικό του Ευρώτα, η καιαδική μένιδα (Leuciscus keadicus) το οποίο στον Βασιλοπόταμο ζει μεν σε αφθονία αλλά οι πληθυσμοί του μειώνονται. Επίσης εδώ ζουν άλλα δύο ενδημικά ψάρια της νότιας Πελοποννήσου, η χρυσή μενίδα (Tropidophoxinellus spartiaticus) και ο λακωνικός πελασγός (Pseudophoxinus laconicus). Και τα τρία είδη κινδυνεύουν.

Στον Βασιλοπόταμο χτίστηκε αποβάθρα (προέλευση της ονομασίας της Σκάλας), για να γίνει πλωτός ποταμός και να εξυπηρετεί τη διακίνηση εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της Ενετικής περιόδου.

Η Σκάλα αναφέρεται ήδη το 1700 στην ενετική απογραφή, όπου και καταγράφονται 61 οικογένειες με 219 κατοίκους συνολικά. Κατά την Ενετική περίοδο η Σκάλα ήταν μέρος της αυτόνομης επαρχίας (τεριτόριο) της πεδιάδας του Έλους. Ύστερα από την επιστροφή των Οθωμανών το 1715 η σημασία της Σκάλας υποβαθμίστηκε αφού αποκόπηκε από τα δίκτυα μεταφορών λόγω της παραμέλησης των ενετικών έργων στον Βασιλοπόταμο.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ξενοδόχοι αγωνιούν για τα μπλόκα στις μετακινίσεις

Η πόντιση του καλωδίου Πελοπόννησος - Κρήτη θα ξεφουσκώσει τους λογαριασμούς ΔΕΗ!

Ξεχωριστά κρασία στην Πελοπόννησο ανέδειξε ο φετινός τρύγος

Αυτοκτόνησε με χάπια 55χρονος Τριπολίτης