ΕΛΛΑΔΑ. Στην ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή 30 Οκτωβρίου η Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και άλλοι 54 βουλευτές, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α.Γεωργιάδη, σχετικά με την μη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της πανδημίας στους τομείς Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών και της στήριξης επιχειρήσεων-εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Όπως τονίζει στο κέιμενο της επερώτησης ο Αλέξης Χαρίτσης, η κυβέρνηση παρ ότι έχει για πρώτη φορά πρόσβαση σε σημαντικούς ευρωπαικούς πόρους όπου σε συδυασμό με την χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και την συνεπικουρία του «μαξιλαριού» ασφαλείας των 37 δις που διασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που της παρέχονται για να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης της οικονομίας, της δημόσιας υγείας, της εκπαιδευσης και των μεταφορών. Eπισημαίνει δε ότι μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται πλέον στο 100%, με μηδενική δηλαδή εθνική συμμετοχή, το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών της πανδημίας σε όλους τους παραπάνω τομείς.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Χαρίτσης επερωτά των Υπουργό:

1) Για ποιον λόγο δεν αξιοποιήσατε το ΕΣΠΑ 2014-2020 για την χρηματοδότηση κρίσιμων μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας ειδικά στον τομέα της υγείας της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, δεδομένων των σημαντικών πόρων και της πρωτοφανούς ευελιξίας που διαθέτει πλέον η χώρα μας από την τροποποίηση των σχετικών κανονισμών της ΕΕ;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε, έστω και τώρα, να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν δράσεις και μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών υποδομών (υγεία, παιδεία, μεταφορές) και τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και νοικοκυριών που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία;

Eπισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Επερώτησης:

«Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Καμία αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, αναδεικνύει την αναγκαιότητα της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία και την υλοποίηση βασικών δράσεων στήριξης του κοινωνικού κράτους, ως προϋπόθεση για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το κρίσιμο διάστημα που της προσέφερε η κοινωνία με την υπεύθυνη στάση της κατά τη διάρκεια του lockdown για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να προετοιμάσει το άνοιγμα των σχολείων και να σχεδιάσει την λειτουργία των κοινωνικών υποδομών με ασφάλεια για όλους. Ούτε προχώρησε σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως εξαρχής επισημάναμε, καταθέτοντας μία δέσμη συγκεκριμένων και κοστολογημένων μέτρων, με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι». Αντί αυτού, με την λογική των αποσπασματικών και ελλιπών μέτρων της κυβέρνησης, έχουμε οδηγηθεί σε μια πρωτοφανή ύφεση, ύψους 15,2% για το 2 ο τρίμηνο, εκτίναξη της ανεργίας στο 18,3% τον Ιούνιο, κατάρρευση του τζίρου των επιχειρήσεων. Ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε με ανησυχία την προχειρότητα και παντελή έλλειψη σχεδιασμού με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Και ειδικότερα:

· To ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο, με 5.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι, και τις ΜΕΘ να κοντεύουν να εξαντλήσουν τη δυναμικότητά τους, ενώ το δεύτερο κύμα του κορονοϊού είναι μόλις στην αρχή του.

· Τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο από κρούσματα κορονοϊού, αφού άνοιξαν με 27 μαθητές ανά τάξη, χωρίς τεστ και με ακατάλληλες μάσκες.

· Οι πολίτες στοιβάζονται καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για αύξηση των δρομολογίων διαψεύσθηκαν για μια ακόμη φορά.

Αυτή η άνευ προηγούμενου αδράνεια και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης καθίσταται ακόμη πιο εξοργιστική καθώς η χώρα μας για πρώτη φορά έχει πρόσβαση σε τόσο σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους που παραμένουν αναξιοποίητοι και που σε συνδυασμό με την χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και το μαξιλάρι ασφαλείας που διασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ, της δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο δημόσιο πακέτο στήριξης της οικονομίας, της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των μεταφορών. Επισημαίνουμε στον υπουργό Ανάπτυξης, ότι μέσω των Τομεακών και Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, μπορούν πλέον να χρηματοδοτηθούν στο 100%, δηλαδή με μηδενική εθνική συμμετοχή, και με αναδρομικότητα από τον Φλεβάρη, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1. Στον τομέα της Υγείας: - Πρόσληψη πρόσθετου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού - Υγειονομικό υλικό και εξοπλισμός στα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΕΘ

2. Στον τομέα της Παιδείας: - Πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών - Ενοικιάσεις, εξοπλισμός και υγειονομική προσαρμογή των σχολικών αιθουσών – Προσωπικό καθαριότητας - Διαγνωστικά τεστ για Covid 19 και μέσα ατομικής προστασίας για εκπαιδευτικούς για μαθητές

3. Στον τομέα των Μεταφορών: - Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού - Προμήθεια συρμών και λεωφορείων

4. Για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων: - Μη επιστρεπτέα ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων ατόμων - Ενίσχυση εισοδήματος επισφαλώς εργαζομένων και εποχιακών εργαζομένων - Ατομικά μέσα προστασίας εργαζομένων

5. Δαπάνες για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ρομά, μετανάστες, φυλακισμένοι).

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι εξετάζοντας στην αρχή της πανδημίας τα οικονομικά δεδομένα του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προέκυπτε κρίσιμος χώρος ύψους 7,5 δισ. ευρώ, που μπορούσε να υποστηρίξει χρηματοδοτικά τις παραπάνω δράσεις. Οποιαδήποτε δαπάνη υλοποιηθεί και δηλωθεί μέσα στο 2020, καθίσταται δημοσιονομικά ουδέτερη και επιστρέφεται ακέραιη στα ταμεία της χώρας από την ΕΕ.

Κατόπιν αυτών επερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Για ποιον λόγο δεν αξιοποιήσατε το ΕΣΠΑ 2014-2020 για την χρηματοδότηση κρίσιμων μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας ειδικά στον τομέα της υγείας της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, δεδομένων των σημαντικών πόρων και της πρωτοφανούς ευελιξίας που διαθέτει πλέον η χώρα μας από την τροποποίηση των σχετικών κανονισμών της ΕΕ;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε, έστω και τώρα, να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν δράσεις και μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών υποδομών (υγεία, παιδεία, μεταφορές) και τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και νοικοκυριών που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία;»