Ελαιόλαδο 2020: Προοπτικές και προβλήματα στην Πελοπόννησο
Τι γίνετε με το δάκο, τα εργατικά χέρια και τις μεταβολές του καιρού
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Με τις περισσότερες περιοχές να αναμένουν μειωμένες ποσότητες σε σύγκριση με τον περσινό όγκο του ελαιολάδου, τα πρώτα δειλά βήματα ελαιοσυλλογής πραγματοποιούν αρκετές περιοχές της χώρας. Όπως γράφει η ypaithros.gr, τα μηνύματα είναι ανάμεικτα, καθώς ακόμη και στην Κρήτη, που οι εκτιμήσεις ανέφεραν αυξημένες ποσότητες έναντι των περσινών και σαφώς καλύτερη ποιότητα, η πρόσφατη θεομηνία προκάλεσε σοβαρές καταστροφές σε ελαιώνες των Χανίων και του Ηρακλείου.
Παράλληλα, δεν απουσιάζουν και τα χτυπήματα του δάκου, καθώς ήδη Λέσβος και Κέρκυρα αναφέρουν προσβολές, ενώ παρουσία του εντόμου εντοπίζεται και σε περιοχές της Λακωνίας, χωρίς ωστόσο να έχει προσβάλει ακόμη τον καρπό.
Οι τελευταίοι ψεκασμοί είναι σε εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου δεν έχει ξεκινήσει η ελαιοσυλλογή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιούνται με πιο ήπια σκευάσματα, για να μπορέσει να επιτραπεί η εκκίνηση της παραγωγής το προσεχές διάστημα.
Μαζί με τα παραπάνω, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι φέτος επικράτησε ανομβρία, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην ελιά, αλλά και ένα επιπλέον πρόβλημα, εκείνο των περιορισμένων εργατικών χεριών, συνθήκη που οφείλεται και στις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Λακωνία: Κρατάει τα 3,80 ευρώ η Αθηνοελιά
Με τη συγκομιδή της Αθηνοελιάς να συνεχίζεται εντατικά από τον κάμπο των Μολάων και κάτω, η παραγωγή για την ποικιλία, που ανοίγει συνήθως την αυλαία της ελαιοκομικής περιόδου, φαίνεται αρκετά μειωμένη, ίσως και κατά 50% από πέρυσι, όπως ανέφερε ο Νικόλαος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ.
Οι ποσότητες, σε ό,τι αφορά την Κορωνέικη των Μολάων, δείχνουν ότι θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, ωστόσο σε επίπεδο νομού, η Λακωνία αναμένει μείωση παραγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα νότια του νομού υπάρχει αυξημένη παρουσία του δάκου, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται προσβολές. Την τιμή έναρξης, όμως, φαίνεται ότι διατηρεί το πρωτόλαδο της περιοχής, αφού πράξεις ιδιωτών, αλλά και η πρόσφατη πώληση βυτίου από τον ΑΣ Νομίων Φουτίων, εξακολουθούν και πραγματοποιούνται στην τιμή των 3,80 ευρώ.
Σύμφωνα με τον διαχειριστή του ελαιοτριβείου του συνεταιρισμού, η πράξη που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα αφορούσε ποσότητα περίπου 30 τόνων αγουρέλαιου της ποικιλίας Αθηνοελιάς οξύτητας έως 0,5, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για επόμενη πράξη.
Μάλιστα, κατά τον ίδιο, φέτος το ενδιαφέρον για αγορά –εν αντιθέσει με άλλες χρονιές– διατυπώνεται πριν ολοκληρωθεί η παραγωγή της ποσότητας. Παράλληλα, εκτίμησε για τα χαμηλής οξύτητας ελαιόλαδα ότι η τιμή θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστό πώς θα συνεχίσει, αφού από τις αρχές του επόμενου μπαίνει και η Κορωνέικη. Ευχήθηκε, πάντως, να μην υποστεί τη σχεδόν κατακόρυφη πτώση της περασμένης χρονιάς, από τα 3,70 στα 3 ευρώ και κάτω.
Μεσσηνία: Αδειάζουν τα αποθέματα και μπαίνουν στην Κορωνέικη από βδομάδα
Με το Μαυρολίσιο να έχει ανοίξει την αυλαία και για τους Μεσσήνιους παραγωγούς στις νότιες περιοχές της Πυλίας, οι τιμές που ακούγονται για περιορισμένες ακόμη ποσότητες είναι από 2,80 έως 3 ευρώ, κατά τι χαμηλότερες από την περσινή έναρξη στα 3,10 ευρώ.
«Θα δούμε αν αυτό θα αποτελέσει δείκτη σε επίπεδο προβολής τον επόμενο μήνα ή δίμηνο» ανέφερε ο Γιάννης Πάζιος, γεν. διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, αφού από βδομάδα οι παραγωγοί αναμένεται να μπουν σταδιακά και στη συγκομιδή της Κορωνέικης.
Σε επίπεδο παραγωγής, παρενιαυτοφορία, ανομβρία, αλλά και ο καύσωνας του Μαΐου, άφησαν το αποτύπωμά τους κυρίως στην Κορωνέικη, ενώ δεν έλειψαν και καταστροφές από κυκλώνες που σημειώθηκαν σε περιοχές των Γαργαλιάνων και της ορεινής Μεσσήνης. «Φέτος, θα δούμε αν θα πιάσουμε τους 50.000 τόνους ελαιολάδου», εκτίμησε ο ίδιος, σε σύγκριση με τους περισσότερους από 70.000 τόνους της περσινής παραγωγής.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις περσινές ποσότητες, τα αποθέματα έχουν σχεδόν αδειάσει από τις πράξεις του τελευταίου διμήνου, σε τιμές που διατηρήθηκαν στα 2,25 και 2,35 ευρώ/κιλό αντίστοιχα για το έξτρα παρθένο και το ΠΟΠ ελαιόλαδο της περιοχής.
Κορινθία: Ποιοτική, αλλά μικρή η φετινή παραγωγή
Με τα πρώτα αγουρέλαια να αλέθονται σε Αγίους Θεοδώρους, Κλένια και την περιοχή του Σολωμού, στις αρχές Νοεμβρίου τοποθετείται η έναρξη της συγκομιδής και στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας.
Ο νομός αναμένει μικρότερη παραγωγή από πέρυσι και καλή ποιότητα, σύμφωνα με την εικόνα του ελαιοκάρπου στα δέντρα, αλλά και την ευαισθητοποίηση των παραγωγών, που φέτος έκαναν τις κατάλληλες επεμβάσεις. Αυτά δήλωσε στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Καλλαράς, υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου στο Τμήμα Ελαιολάδου της Ένωσης Κορινθίας. Καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο αναμένουν και οι παραγωγοί του Κιάτου, λόγω των συστηματικών φροντίδων που εφαρμόστηκαν, παρά τη μείωση των ποσοτήτων, σύμφωνα με τον Κων/νο Παπαβασιλείου, πρόεδρο της Ένωσης Κιάτου. Ο ίδιος υπενθύμισε τα ποιοτικά προβλήματα της προπέρσινης χρονιάς, τα οποία επηρέασαν και την περσινή, αλλά και τις πολύ χαμηλές τιμές της προηγούμενης περιόδου, ακόμη και κάτω από τα 2 ευρώ για το έξτρα παρθένο.
Ο ίδιος, για τη φετινή χρονιά, εκτίμησε καλύτερες τιμές των περσινών, επικροτώντας παράλληλα την προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ για ενίσχυση των παραγωγών από τις επιπτώσεις της πανδημίας. «Το εντάσσουμε στα συν, καθώς θα δώσει μια ανάσα στους παραγωγούς, σε ένα προϊόν μάλιστα που στην Ελλάδα δεν είχε ενισχυθεί ποτέ», σχολίασε.
31 τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα στην Πελοπόννησο
Απάνθρωπο τέλος. Ξεψυχούσε και τον έκλεβαν!