Γράφει ο Θάνος Ορφανός

Η πλατιά κοινωνική πλειοψηφία που εξέλεξε τον κύριο Δούκα στο αξίωμα του Δημάρχου Σπάρτης, οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή με σκοπό την αλλαγή πορείας και το άλλο ήθος και ύφος της τοπικής εξουσίας.

Η απουσία μιας συμπαγούς δημοτικής παράταξης στον Δήμο μας με σαφή αναφορά στο λεγόμενο τρίτο δρόμο που χαράσσει τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, τόσο απέναντι στην παλαιά νεοφιλελεύθερη δεξιά της οποίας οι θέσεις της έχουν καταστεί ανεπαρκείς και αντιφατικές, όσο και απέναντι στην παραδοσιακή αριστερά της οποίας οι θέσεις της έχουν καταστεί απαρχαιωμένες, αποτελεί πλήγμα για την τοπική κοινωνία, καθώς και για την παρούσα δημοτική αρχή.

Τόσο στο σήμερα όσο και πολλά χρόνια πριν, απουσιάζει το πολιτικό στίγμα των δημοτικών παρατάξεων στον Δήμο μας, στοιχείο που αποπροσανατολίζει τους πολίτες, οι οποίοι οδηγούνται στον κυνισμό και την ιδιώτευση, ελέγχοντας την τοπική αρχή είτε με σωστό είτε με λάθος τρόπο αντίστοιχα.

Παρατηρώντας τα ανωτέρω θέλω ως ενεργός πολίτης να καταθέσω τις παρακάτω προτάσεις με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και την κοινωνική γαλήνη, τόσο για την πόλη μας, τις γειτονιές μας, τα χωριά μας, όσο και για τις φυσικές ομορφιές των βουνών μας, της πεδιάδας μας και του ποταμού μας.

Πρώτα από όλα η δημοτική αρχή οφείλει να αξιοποιήσει το κεφάλαιο που ονομάζεται πρωτογενής τομέας, να λάβει μέτρα για την στήριξή του, αξιοποιώντας τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Να προβάλει τα συγκριτικά και πλεονεκτήματα του τόπου μας, επιτυγχάνοντας την τόνωση της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος, μέσα από το marketing, την προβολή των μνημείων και της ιστορίας μας, του φυσικού μας πλούτου.

Να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από την επίλυση του κυκλοφοριακού, την φιλική στο περιβάλλον διαχείριση των αποβλήτων, τη δημιουργία πράσινων μεταφορών, πράσινων ενεργειακών κτηρίων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όσα συμβάλουν στην πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη.

Να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία τη δημιουργία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που να συνδέουν την παιδεία με την παραγωγική διαδικασία και τον πολιτισμό.

Και τέλος να διασφαλίσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τον αδύναμο και άπορο δημότη, μέσα από την αναβάθμιση των κοινωνικών δομών καθώς και την δημιουργία και άλλων.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να εκφράσω την αγωνία μου για τον τόπο, διεκδικώντας περισσότερη ανθρωπιά και αξιοπρέπεια για όλες και για όλους μας.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr