ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Οι απαιτήσεις της ευρωπαϊκής κοινότητας, αλλά και της αγοράς για ελαιόλαδο με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για τους Έλληνες παραγωγούς στα χρόνια που έρχονται. «Εκτίμησή μας είναι ότι οι απαιτήσεις της αγοράς, όσον αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές του ελαιολάδου, τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από τις δυνατότητες των παραγωγών να προσαρμοστούν σε αυτές», ανέφερε πρόσφατα κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Ομάδα Παραγωγών Νηλέας στη Μεσσηνία ο πρόεδρός της, Γιώργος Κόκκινος. Και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό και η συστηματική ενημέρωση-εκπαίδευση είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη». Εξάλλου, σε όλες τις ενημερωτικές ημερίδες, η παρουσία των νέων είναι πολύ μεγαλύτερη από παραγωγούς μεγαλύτερης ηλικίας.

Όπως επισήμανε ο κ. Κόκκινος, «η βιομηχανία τροφίμων, αλλά και ο κανονισμός ελαιολάδου συνεχώς αυξάνουν τις απαιτήσεις τόσο σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε υδρογονάνθρακες όσο και σε φυτοφάρμακα που κατεβάζουν συνεχώς τα όρια. Είναι λογικό η αγορά να αυξάνει τις απαιτήσεις της και γι’ αυτό από πλευράς παραγωγών πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός.

Επειδή, όμως, η οργανωμένη γεωργία είναι στα σπάργανα στη χώρα μας, αυτό κάνει τα πράγματα δύσκολα, γιατί ο μεμονωμένος παραγωγός έχει έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και έλλειψη κατάλληλης τεχνικής υποστήριξης. Αν προσθέσουμε και ένα ποσοστό παραγωγών που βρίσκεται σε μεγάλη ηλικία ή δεν είναι το κύριο επάγγελμά τους, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση στη νέα εποχή που έρχεται».

Λακωνία

Η προσαρμογή, όμως, στα νέα δεδομένα, όσον αφορά τη χρήση των φυτοφαρμάκων, φαίνεται να απασχολεί σοβαρά και τους παραγωγούς στη Λακωνία, που πρόσφατα είχαν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής, προκειμένου να συζητήσουν την εξέλιξη της δακοκτονίας.

Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι η Πελοπόννησος σε σχέση με την Κρήτη είναι πολύ αδικημένη, αφού η Κρήτη έχει τελειώσει τον πέμπτο ψεκασμό και εμείς ψάχνουμε τον τρόπο να τελειώσουμε τον τέταρτο από τα ταμειακά αποθέματα της περιφέρειας».

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο ίδιος, «θα πρέπει να μάθουν οι παραγωγοί ότι η εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δακοκτονία είναι να γίνεται με τέτοια φάρμακα που δεν είναι αποτελεσματικά, όπως τα προηγούμενα. Αυτό έχει φέρει μεγάλη γκρίνια. Τα φάρμακα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν στόχο να μην υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα λάδια και γι’ αυτό είναι πιο ήπιας μορφής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό μας οδήγησε στον διάλογο με τους αρμόδιους της περιφέρειας, ώστε να βρεθεί και η απαιτούμενη λύση».

Όπως μας ανέφερε ο κ. Ντανάκας, η κατάσταση μέχρι στιγμής για τον δάκο είναι ελεγχόμενη, αλλά οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν δημιουργούν ανησυχία για το επόμενο διάστημα». Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι ως προς τη συμπεριφορά που θα δείξουν οι παραγωγοί, γιατί εάν δεν κατανοήσουν την ανάγκη να πειθαρχήσουν στα νέα δεδομένα και χρησιμοποιήσουν παλιά σκευάσματα, τότε ο κίνδυνος να βρεθούν τα λάδια με υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι μεγάλος».

Πηγή: ypaithros.gr