ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Αποφασισμένη να ανοίξει το παιχνίδι των φωτοβολταϊκών της πάρκων στην τοπική κοινωνία φαίνεται πως είναι η ΔΕΗ, κάνοντας ουσιαστικά συμμέτοχους τους πολίτες των λιγνιτικών περιοχών στις μεγάλες επενδύσεις που προγραμματίζει σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, η εταιρεία στα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα κατασκευάσει με ισχύ 2,5GW, το 5% αυτών να μετοχοποιηθεί σε μερίδια των 1000 ευρώ τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Ένα ποσοστό που δεν έχει απαραίτητα κλειδώσει, δίνοντας τη μεγάλη ευκαιρία στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής να διεκδικήσει την αύξηση της μετοχοποίησης ως ένα πρώτο μεγάλο αντισταθμιστικό όφελος για την περιοχή στα πλαίσια της πραγματικής Δίκαιης Μετάβασης.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ μάλιστα σημειώνει στη συνέντευξή του αναφέρεται και σε κάτι ακόμα σημαντικότερο. Ότι, δηλαδή η απόδοση για όσους επενδύσουν στη συγκεκριμένη μετοχοποίηση θα είναι από 8-10% ετησίως και μάλιστα εξασφαλισμένα σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα στον τομέα της ενέργειας.

Ουσιαστικά η ΔΕΗ προσκαλεί την τοπική κοινωνία για τη δημιουργία μιας ιδιότυπης Ενεργειακής Κοινότητας, απαλλάσσοντάς τους από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις διαδικασίες αδειοδότησης και φυσικά τα υψηλά κόστη που απαιτούνται ώστε ένας πολίτης να μπει στο μεγάλο παιχνίδι των ΑΠΕ που αποτελούν βασική συζήτηση για την επόμενη μέρα στην περιοχή.

Η ΔΕΗ φυσικά με αυτή την κίνηση βρίσκει και έναν φθηνό «δανεισμό» στο δρόμο για τη μεγάλη επένδυση και φυσικά κάνει συνοδοιπόρο την τοπική κοινωνία που αναζητά διεξόδους για την επόμενη μέρα.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, Παντελής Καραλευθέρης, τονίζει πως η εταιρεία κάνει ένα γενναίο βήμα για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, υιοθετώντας μία πρόταση που κατατέθηκε και στηρίχθηκε τον τελευταίο χρόνο, ενώ στέλνει σαφές μήνυμα στα μεγάλα ιδιωτικά fund που επιθυμούν να επενδύσουν στα εδάφη της περιοχής: «Θα τολμήσουν να κάνουν το ίδιο όλοι αυτοί που θα επενδύσουν στα εδάφη μας χωρίς ουσιαστικά να πληρώνουν ευρώ γι’ αυτά; Τους προκαλώ».