ΣΚΑΛΑ. Εν αναμονή της απάντησης του Κυριάκου Βελόπουλου προς τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών σχετικά με τους εργάτες γής στον Δήμο Ευρώτα και τα κρούσματα κορονοϊού, βρίσκεται η τοπική κοινωνία.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στην ερώτησή του την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου η κατάσταση θυμίζει «Υγειονομική βόμβα» σε έναν δήμο με πλήθος αλλοδαπών εργατών γης.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Σε επιφυλακή βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής 26/9, ο Δήμος Ευρώτα, έπειτα από τον εντοπισμό 28 συνολικά κρουσμάτων κορωνοϊού σε αλλοδαπούς εργάτες γης, που κατοικούν εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου. Η μόλυνση από τον κορωνοϊό ήρθε να προστεθεί στα πολλά και μακροχρόνια προβλήματα της περιοχής και στις συνήθως απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των συχνά επισκεπτόμενων την περιοχή μεταναστών εργατών γης. Πρόκειται για συνθήκες διαβίωσης δυσχερείς και επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία, καθώς, οι περισσότεροι από τους τελευταίους συγκατοικούν σε μικρά, παλιά και ασυντήρητα σπίτια ή αποθήκες, μαζί με αρκετούς ακόμα ομοεθνείς τους, έχοντας κοινόχρηστες τουαλέτες. Το τελευταίο, δεν μπορεί, ούτε εγγυηθεί, ούτε και να διασφαλίσει στο ελάχιστο την πρόληψη ή την προστασία από τον κορωνοϊό.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες δράσεις προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην άνω περιοχή του Δ. Ευρώτα, δεδομένων των άσχημων συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού αλλοδαπών εργατών, που κατά την τρέχουσα περίοδο, έχουν κατακλύσει την άνω περιοχή και ως εκ τούτου, αποτελούν «υγειονομική βόμβα»;

2. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των λαθρομεταναστών, είτε των εργαζόμενων, είτε των μεταφερθέντων μετά από παράνομη είσοδο στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας, που κατοικούν στην άνω περιοχή και ποια η έκταση της διασποράς του κορωνοϊού σε αυτήν;»