Οι Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης προσδοκούν σύντομα το «Μουσείο της Ευρώπης» (video)

20-10-2020 18:30   

ΣΠΑΡΤΗ. Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2020, συνάντηση εργασίας των εκπροσώπων του Φορέα «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης», κ. Κώστα Φούρκα και κ. Αναστασίας Κανελλοπούλου με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κ. Ευαγγελία Πάντου και με την επιβλέπουσα των εργασιών του Μουσείου της Ευρώπης , μηχανικού της ΕΦΑΛΑΚ κ. Κωνσταντίνας

Ντουβή, με θέμα την πορεία των εργασιών του Μουσείου της Ευρώπης.

Ως γνωστό το έργο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η όλη διαδικασία για την χρηματοδότησή του κινήθηκε από τον Πρόεδρο του Φορέα  «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης», πρώην υπουργό,  κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

Στην παραπάνω συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά η πορεία της αδειοδότησης του έργου και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για την έκδοση της οικοδομικής άδειας προκειμένου  να γίνει η προκήρυξη για την κατασκευή του Μουσείου , μιας και όλες οι υπόλοιπες προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Εκ των σημαντικότερων υποχρεώσεων της ΕΦΑΛΑΚ είναι η ολοκλήρωση της μουσειολογικής προμελέτης και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, που θα υποστηριχθούν και  με την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για το έργο.

Οι προβλεπόμενες εργασίες στο υπάρχον κτίριο, όπως φαίνεται   και από τις φωτογραφίες, είναι η αλλαγή της στέγης, η δημιουργία μεγάλων παραθύρων – βιτρινών μέσω των οποίων θα είναι ορατά τα εκτιθέμενα ψηφιδωτά από την Παλαιολόγου και την Διοσκούρων , η δημιουργία χώρου πρασίνου στον προαύλιο χώρο, όπου παλιά υπήρχαν εργαστήρια και αποθήκες ψηφιδωτών, με την καθαίρεση του τοίχου επί της Διοσκούρων, και βέβαια η θωράκιση των ψηφιδωτών με προστατευτικούς αλεξίσφαιρους υαλοπίνακες.

Σε σχετική ενημέρωση αναφέρεται επίσης: «Οι ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ που πέτυχαν την χρηματοδότηση του έργου και την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης  χάρη  στην ακούραστη προσπάθεια του Προέδρου τους κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη, περιμένουν με ανυπομονησία την έναρξη των εργασιών για την ανοικοδόμηση ενός μουσείου- κοσμήματος στο κέντρο της Σπάρτης, του Μουσείου της Αρπαγής της Ευρώπης».

Το video είναι από την παρουσίαση που έγινε στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη» το 2018

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ