Κατά τον Δήμαρχο Μονεμβάσιας, ο εργοδότης μπορεί να είναι υπεύθυνος για τα άτομα που απασχολεί μόνο εφόσον αυτά έχουν χαρτιά και μπορούν να ταυτοποιηθούν…

ΜΟΛΑΟΙ. Ο Δήμαρχος Μονεμβάσιας Ηρ. Τριχείλης συμμετείχε στην ενημερωτική συνάντηση της Παρασκευής 16/10/2020 στη Σκάλα, στην οποία έλαβαν μέρος εκτός των άλλων, οι βουλευτές του νομού, εκπρόσωποι των Δομών Υγείας, των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Αστυνομίας. Θέμα η ενημέρωση για τον νέο κορονοϊό.

Όπως αναφέρει ο κ. Δήμαρχος, «…Ο Δήμος οφείλει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα πολλών κρουσμάτων, διότι είναι πολύ δύσκολο ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία και Δημόσια Υγεία να συνδράμουν στη διαχείριση των κρουσμάτων».

Από τον Δήμο ζητήθηκε να βρεθούν χώροι για την απομόνωση και τη σίτιση, για να αντιμετωπισθεί η περίπτωση που υπάρξουν πολλά κρούσματα.

Όπως υπογραμμίζει, «…για το αν ο εργοδότης μπορεί να είναι υπεύθυνος για τα άτομα που απασχολεί, αυτό μπορεί να γίνει εφόσον έχουν χαρτιά, άρα μπορούν να ταυτοποιηθούν, για τους υπόλοιπους είναι αδύνατον γιατί μπορεί να αλλάξουν περιοχή, ειδικά αν νοσήσουν όπου εκεί δεν μπορεί να αναγνωρισθούν ή να ταυτοποιηθούν και θα είναι κινητές βόμβες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημάρχου Μονεμβάσιας:

«Η ενημερωτική συνάντηση για την COVID-19 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/10/2020 στην Σκάλα με συμμετοχή εκτός των άλλων, των Βουλευτών του Νομού, εκπροσώπων των Δομών Υγείας, των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Αστυνομίας.

Απαντήθηκαν οι ερωτήσεις που θέσαμε. Ο Δήμος δεν είναι εκ της νομοθεσίας υπεύθυνος για τη διαχείριση της πορείας της πανδημίας, όμως οφείλει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα πολλών κρουσμάτων, διότι είναι πολύ δύσκολο ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία και Δημόσια Υγεία να συνδράμουν στη διαχείριση των κρουσμάτων.

Μας ζητήθηκε ως το πλέον απαραίτητο, να βρεθούν χώροι για την απομόνωση και τη σίτιση, για να αντιμετωπισθεί η περίπτωση που υπάρξουν πολλά κρούσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Δήμο Ευρώτα, όπου τοποθέτησαν 50 φορείς σε παλαιό σχολείο, εκ των οποίων οι 41 έχουν επιστρέψει υγιείς στις δουλειές τους, οι υπόλοιποι 9 θα φύγουν σήμερα και το μέρος θα απολυμανθεί και θα κλείσει.

Ζητήσαμε να γίνουν πολλά γρήγορα τεστ, όμως δεν δεσμεύθηκαν για το χρόνο διεξαγωγής τους και επίσης να εκδώσουν ενημερωτικά φυλλάδια σε πολλές γλώσσες, ώστε να τα διανείμουμε.

Επίσης προτείναμε, στην περίπτωση που χρειαστεί συνδρομή η Αστυνομία λόγω λιγοστού προσωπικού, να μπορεί ο Δήμος να προσλάβει άτομα για παρακολούθηση των χώρων καραντίνας.

Εν κατακλείδι, ο Δήμος οφείλει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει πιθανές δύσκολες καταστάσεις, διότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να το πράξει το κεντρικό κράτος.

Ο Δήμος αύριο θα παραλάβει, εκτός απροόπτου, τα γρήγορα τεστ και θα τα διανείμει στο Νοσοκομείο Μολάων και στο Κ.Υ. Νεάπολης.

Όσο για το αν ο εργοδότης μπορεί να είναι υπεύθυνος για τα άτομα που απασχολεί, αυτό μπορεί να γίνει εφόσον έχουν χαρτιά, άρα μπορούν να ταυτοποιηθούν, για τους υπόλοιπους είναι αδύνατον γιατί μπορεί να αλλάξουν περιοχή, ειδικά αν νοσήσουν όπου εκεί δεν μπορεί να αναγνωρισθούν ή να ταυτοποιηθούν και θα είναι κινητές βόμβες».