Αφιερωμένος στα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας δρόμου, «Βασιλιάς Λεωνίδας». Ο αγώνας είναι επετειακός και αφιερώνεται στα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Η εκκίνηση δίνεται στις 13:45 το μεσημέρι του Σαββάτου, μπροστά από το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως της Τρίπολης. Ο τερματισμός θα γίνει στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα, στη Σπάρτη. Στις 12 ώρες τοποθετείται το χρονικό όριο του Αγώνα.

Η κεντρική ιδέα θέλει τον αγώνα και τους δρομείς, να συνδέουν τα 2 αγάλματα των σπουδαίων αυτών των Ηρώων της Ελληνικής Ιστορίας, σαν σπονδή στη Μάχη των Θερμοπυλών.

Ο τεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του Αγώνα, κ. Παύλος Γορανίτης, ερωτώμενος, ανέφερε στο notospress.gr, «… για πρώτη φορά διεξάγεται ο επετειακός αυτός Αγώνας Δρόμου. Θέλαμε να δώσουμε μια μικρή επετειακή χροιά για τα 2500 χρόνια και παράλληλα να τονώσουμε το δρομικό κίνημα που εφέτος δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από την επιδημία του κορονοϊού. Σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστούμε το σπουδαίο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Θα θέλαμε να κινηθούμε παράλληλα ή συμπληρωματικά σε αυτό».

Λίγα λόγια για τον Δρόμο:

Ο Αγώνας πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ασφάλτινη διαδρομή, πάνω στο δημόσιο οδικό δίκτυο. Κανένα σημείο του δεν περιλαμβάνει μονοπάτι ή χώμα.

Οι αθλητές θα διανύσουν περίπου 2 χλμ. μέσα στην Τρίπολη και θα βγουν στρίβοντας στην παλαιά Εθνική Τριπόλεως - Καλαμάτας. Αφού διασχίσουν 18 χλμ. επί της παλαιάς Εθνικής Οδού και φτάσουν στο χωριό Κάτω Ασέα, λίγο μετά από αυτό, θα στρίψουν αριστερά, προς το χωριό Πάπαρης, στο 24ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Ύστερα από μερικά χιλιόμετρα, πλέον εισέρχονται στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και θα κινηθούν παράλληλα με την κορυφογραμμή του. Στο 30ο χλμ. μπαίνουν στο χωριό Σχορτσίνος και μετά από 8 χλμ. - στο 38ο χλμ. - φτάνουν στις πηγές του Ευρώτα, όπου είναι και το πρώτο μεγάλο check point που αποτελεί και κεντρικό σταθμό. Στον σταθμό αυτό, θα πρέπει να έχουν φτάσει εντός 5 ωρών και 45 λεπτών από την έναρξη του Αγώνα. Καταληκτική ώρα κλεισίματος του σταθμού ορίζεται η 19:30. Από το σημείο αυτό και πέρα, όλοι οι αθλητές θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά φακό κεφαλής, προκειμένου να συνεχίσουν.

Μετά τις πηγές του Ευρώτα εισέρχονται πια στην καρδιά του Ταϋγέτου και συναντούν τα πανέμορφα χωριά του! Εκεί θα συναντήσουν και τους σταθμούς εφοδιασμού:

-Κυπαρίσσι

-Λογκανίκος

-Αγόριανη

-Γεωργίτσι

-Αλευρού

-Καστόρι

-Καστρί

-Βορδόνια

-Σέρβου

Ύστερα θα στρίψουν δεξιά και θα μπουν στην κοινότητα του Καραβά.

Μετά τον Καραβά, θα κατευθυνθούν στη Σπάρτη, στο 80ο περίπου χλμ. του Δρόμου τους.

Το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα θα είναι εκεί για να του αποδοθούν οι οφειλόμενες τιμές!

Ο Αγώνας Δρόμου «Βασιλιάς Λεωνίδας» ολοκληρώνεται επίσημα στις 02:00, ξημερώματα Κυριακής.

Προηγουμένως, στις 24:00 θα πραγματοποιηθεί απονομή επάθλων στους 6 πρώτους άνδρες και τις 3 πρώτες γυναίκες που θα έχουν τερματίσει.

Αξιέπαινη προσπάθεια και συγκινητική η πρωτοβουλία όλων των αθλητών και των διοργανωτών. Ευχή μας, γιατί όχι, να καθιερωθεί ο Αγώνας σε ετήσια βάση και να αποκτήσει τη δυνατότητα συμμετοχής ταξιαρχίας δρομέων, πολύ πάνω από το όριο των 100 που τίθεται εφέτος.

Σημείωση: Ο Αγώνας τελείται παράλληλα με τον «Δρόμο των Αθανάτων», που πραγματοποιεί την πορεία Τρίπολη-Σπάρτη-Μυστράς-Καλαμάτα. Λόγω των μέτρων προστασίας από τον νέο κορονοϊό οι διοργανωτές δεν απευθύνουν κάλεσμα στον κόσμο να υποδεχθεί τους δρομείς στον τερματισμό.