Η ώρα του Δήμου Μεσσήνης, να προστατέψει το περιβάλλον

Γράφει η Αντωνία Μπούζα

ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου, ενός πανέμορφου τουριστικού – αγροτικού τόπου, υπάρχει μεγάλη ανάγκη διαχείρισης των λυμάτων, κάτι που έπρεπε διαχρονικά οι Δημοτικές Αρχές του διευρυμένου Δήμου Μεσσήνης, να είχαν θέσει σε πρώτη προτεραιότητα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου, δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα πολλοί επιχειρηματίες , αλλά αποτελεί και τόπο,όπου οι Μεσσήνιοι και όχι μόνο, επισκέπτονται όλο το χρόνο.

Φτάσαμε όμως στο 2020 και ήρθε προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με εισηγητή της πλειοψηφίας πρώην Δήμαρχο της περιοχής, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), όπου επιχειρήθηκε να εμφανιστεί το άσπρο-μαύρο και με απόκρυψη της αλήθειας σχετικά με τα απόβλητα στον ποταμό Τζάνε, από τον ίδιο τον εισηγητή και πρώην Δήμαρχο.

Ήρθε προς ψήφιση λοιπόν μία μελέτη 12 ετών, για τον Βιολογικό του Πεταλιδίου-Καλαμακίου, με τεχνολογία παρωχημένη, που αφορούσε το μακρινό χθες και δεν συμβιβάζεται με την Κοινοτική Οδηγία για το Περιβάλλον, αφού αφορούσε επεξεργασία λυμάτων Τύπου 2 , στην οποία ήταν απαραίτητη για την χωροθέτηση του βιολογικού , η γειτνίαση με αποδέκτη. Στο προκείμενο ,ο αποδέκτης, είναι ο ποταμός Τζάνε που εκβάλει στον Μεσσηνιακό κόλπο.

Όλες οι πτέρυγες του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήοου, καίτοι συμφωνούν με τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα του έργου, αντέδρασαν και απόρησαν συγχρόνως πως εν έτει 2020 έρχεται προς ψήφιση μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αντί να επιλύει προβλήματα, θα δημιουργεί νέα, αφού θα δημιουργήσει μία νέα εστία ρύπανσης στην πανέμορφη αυτή περιοχή, προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα με τυχόν επιβάρυνση με βαρέα μέταλλα στις υπάρχουσες γεωτρήσεις, αλλά και στη θαλάσσια ζώνη.

Δυστυχώς η ανεξήγητη εμμονή της παράταξης του κ.Νίκα και του ιδίου προσωπικά, ήταν πρωτοφανής και δεν εισακούστηκε η πρόταση για κατάθεση νέας μελέτης από το Δήμο Μεσσήνης για τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, αφού θα δαπανηθούν και χρήματα και το πρόβλημα θα μεταφερθεί στην περιοχή Τζάνε και φυσικά δεν θα επιλυθεί.

Ελπίζω , η Δημοτική Αρχή Μεσσήνης, να απομακρυνθεί από την πίεση προκατόχων της, για συνέχιση μίας αδιέξοδης λύσης και να κατανοήσει πως η συνέχιση του έργου με παρωχημένη τεχνολογία, θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση την ευρύτερη περιοχή του Πεταλιδίου και θα δημιουργήσει νέες εστίες ρύπανσης .

Οφείλει μετά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όσα αρνητικά ανέδειξε η συζήτηση του θέματος, να προχωρήσει άμεσα σε νέα επικαιροποιημένη μελέτη , όπως προτάθηκε από όλες τις πτέρυγες του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου θα ακολουθείται η σύγχρονη τεχνογνωσία της 3βάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων που δεν απαιτεί αποδέκτη και μετά να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πλαίσιο προς υλοποίηση.-

(*) Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, Υπεύθυνη Μεσσηνίας ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας