Γράφει ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός*

Τα γεγονότα ξεπερνάνε την επικαιρότητα. Αν ασχοληθείς με ένα από αυτά αναλυτικά, χάνονται τα υπόλοιπα. Γίνονται παρελθόν και μερικές φορές παίρνουν τη μορφή τετελεσμένου.
Θα σταχυολογήσουμε μερικά από αυτά με κριτήριο την αξιολόγησή τους, σε σχέση με την επίδρασή τους στις εθνικές και πολιτικές εξελίξεις.

1) Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με δεδομένο τον νεοθωμανισμό του Ερντογάν και την επεκτατική πολιτική του, η Ελλάδα οφείλει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, να την προσαρμόσει και να προετοιμαστεί για τον τελικό στόχο τον οποίο η Τουρκία θα καταστήσει αναπόφευκτο, δηλαδή τη σύγκρουση.

Α) Να συνειδητοποιήσει επιτέλους η Ελλάδα ότι η κ. Μέρκελ δεν είναι σύμμαχός μας γιατί είναι δέσμια των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της Γερμανίας με την Άγκυρα, αλλά και για λόγους ιστορικούς. Στις κρίσιμες ώρες της Ιστορίας μας, ήταν με την πλευρά της Τουρκίας.

Β) Είναι αναγκαία, με όρους ισορροπίας, η στρατηγική εμβάθυνση των σχέσεών μας ,τόσο με τον κ. Μακρόν, όσο και με τις ΗΠΑ.

Γ) Η αναβάθμιση των σχέσεων με μεσογειακές χώρες που αισθάνονται τη σουλτανική απειλή, όπως, ενδεικτικά,το Ισραήλ η Αίγυπτος, χώρες της Μέσης Ανατολής κ. α.

Δ) Η Ελλάδα να λειτουργήσει θετικά στη συνείδηση των χωρών-μελών της Ε.Ε ότι ο νεοθωμανισμός, δεν είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ε) Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του τότε υπουργού εξωτερικών Ν. Κοτζιά, που οδήγησε στο πάγωμα των σχέσεων με την Ρωσία, ήταν μέγα λάθος. Επείγει η αναθέρμανση των σχέσεων με τη χώρα αυτή.

Είναι φανερό ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, είναι σχέσεις πρόσκαιρων συμφερόντων, αργά ή γρήγορα θα διαρραγούν. Μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα περιλαμβάνει και την αποκατάσταση των καλών σχέσεων και με τη Ρωσία, δεν σημαίνει κατ΄ ουδένα τρόπο χαλάρωση των συμμαχικών και, γενικότερου συμφέροντος, σχέσεων με τη Δύση εν γένει.

Υ.Γ.: Η κ. Μέρκελ ας μη ζηλεύει τη δόξα του Τσάμπερλεν, που αφού υπέστη τον εξευτελισμό του Μονάχου, δεν απέφυγε τον πόλεμο με τον Χίτλερ. Το χρόνο αναμέτρησης, με τον Ερντογάν αντί να τον επιλέξει ο Ερντογάν, όποτε τον συμφέρει, να τον επιλέξει η Ε.Ε, όποτε συμφέρει εκείνη.

2) Ανεμομαζώματα – Διαβολοσκορπίσματα

Είχαμε προβλέψει από το Σεπτέμβριο του 2019, σε σχετικό άρθρο, ότι ο αχταρμάς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, θα αυτοδιαλυθεί γιατί δεν έχει πολιτική συνοχή, δεν έχει ιδεολογική ταυτότητα και στο DNA του έχει το σπέρμα της διχόνοιας, της αλληλοϋπονόμευσης, της καχυποψίας μεταξύ των στελεχών έχει τη ρουφιανιά,τον τυχοδιωκτισμό και τον οπορτουνισμό. Αυτά δεν είναι καινούρια κουσούρ, τα κουβαλάει από την ιστορία, από το Μπούλκες (1947-1948) και την Τασκένδη (Σεπτέμβριος 1955) που σφάχτηκαν μεταξύ τους.
Ήδη ο «τρίτος γύρος» άρχισε με τον Σταύρο Κοντονή. Άρχισε η σφαγή. Με κονσερβοκούτια άραγε;

3) Χρυσή Αυγή (Δίκη)

Οι κάπηλοι της Δημοκρατίας, οι υπονομευτές της Δικαιοσύνης, είναι και διαστρεβλωτές της Ιστορίας.

Ξέχασαν οι άθλιοι, πότε και με ποια Κυβέρνηση, ξεκίνησε η δίωξη της Χρυσής Αυγής και με ποια Κυβέρνηση καταδικάστηκαν. Προκαλούν αδιάντροπα, όχι μόνο την ιστορική μνήμη, αλλά και την πραγματικότητα και επιμένουν στο διχασμό του λαού, (χωρίς διχασμό δεν μπορούν να υπάρξουν, δεν μπορούν να ζήσουν), όπως αποδεικνύει εκείνο το κατάπτυστο δημοσίευμα της Αυγής την περασμένη Κυριακή.

Υ.Γ1.: Υποκλινόμαστε στην καρτερικότητα και τη δύναμη της Μάγδας Φύσσα. Μας φέρνει στη μνήμη μια άλλη μάνα την Αθηνά Παναγούλη, η οποία θυσίασε δύο γιους στο βωμό της Δημοκρατίας, το Γιώργο και τον Αλέκο, από τους τότε δικτάτορες (φασίστες). Με την ίδια καρτερικότητα και αντοχή δέχθηκε το διπλό πλήγμα η Αθηνά, αλλά, είναι αλήθεια, με λιγότερη δημοσιότητα και προβολή…

Υ.Γ2.: Αλήθεια, οι δολοφόνοι της «MARFIN», τριών αθώων παιδιών, πότε θα ανακαλυφθούν, καθώς και οι δολοφόνοι των δύο παιδιών στο Ν. Ηράκλειο, που πιστεύω ότι έχουν συγγένεια μεταξύ τους, είναι «πρωτοξάδελφα». Εκτός εάν οι ζωές έχουν διαφορετική αξία.

(*) Ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr