KOΣΜΟΣ. Παρακολουθήστε το βίντεο μιας συγκλονιστικής ακτιβιστικής δράσης στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του freedom Drive 2019 στο οποίο συμμετείχα! Μια εκπληκτική εμπειρία και Ταυτόχρονα Μοναδική ευκαιρία αλληλεπίδρασης με εκατοντάδες ανθρώπους με αναπηρία από όλο τον κόσμο!

Στο βίντεο παρουσιάζεται μία γυναίκα με αναπηρία φυλακισμένη μέσα σε ένα κλουβί που φωνάζει ρυθμικά το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης.

Ο Τάκης Αλεξανδράκης έχει γράψει:

Ευρωπαϊκή μέρα ανεξάρτητης διαβίωσης

Οι μέρες που αφιερώνονται σε κάποιο σκοπό και χαρακτηρίζονται ως "η παγκόσμια ημέρα για το δείνα ή το τάδε ζήτημα" αποτελούν κατά την άποψή μου προσχηματική έκφραση ενδιαφέροντος των κρατών για θέματα καίριας σημασίας , που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Είναι ο εύκολος τρόπος να γίνουν ανακοινώσεις με θετικά συναισθήματα υπέρ του ανθρώπου, των ζώων, της φύσης, της επιστήμης, για όλα τα καυτά ζητήματα που οι κυβερνήσεις δεν ενεργούν για να τα επιλύσουν, αλλά θεωρούν πως έχουν πράξει το καθήκον τους απλά και μόνο αν προβούν σε φαμφαρώδεις δηλώσεις υποστήριξής τους κατά την επετειακή μέρα. Συνήθως μετά από αυτές, οι πολιτικοί πλησιάζουν τους ενδιαφερόμενους και δίνουν το χαρακτηριστικό χτύπημα στην πλάτη. Την επόμενη στιγμή ξεχνούν το ζήτημα που θα συνεχίσει να προβληματίζει και για τις υπόλοιπες 364 μέρες του έτους, έως την επόμενη επετειακή μέρα. Από την άλλη, όταν αποφασίζουν να δράσουν, ο σχεδιασμός τους είναι δεδομένο ότι θα αποτύχει καθώς στην διαμόρφωσή του δεν συμμετέχει ο τελικός χρήστης που βιώνει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην βελτιώνουν αλλά αντιθέτως συχνά να επιδεινώνουν την κατάσταση προξενώντας ακόμη και ζημία.

Αν δεν ζούσαμε υπό καθεστώς επιβολής μέτρων, σήμερα 5 Μαΐου 2020 θα πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις για την ευρωπαϊκή μέρα ανεξάρτητης διαβίωσης. Πολλοί από όσους θα προσέρχονταν για να υποστηρίξουν μια τέτοια εκδήλωση θα είχαν παρκάρει το όχημά τους σε λάθος σημείο, παρεμποδίζοντας την κίνηση ανθρώπων με αναπηρία, ηλικιωμένων και γενικά εμποδιζόμενων ανθρώπων, ορισμένοι ίσως να είχαν μόλις εκφράσει διαφωνίες στη Βουλή ή σε μια κυβερνητική επιτροπή ή συμβούλιο ως προς την εφαρμογή πολιτικών υπέρ των ανθρώπων με αναπηρία, της στήριξης του προσωπικού βοηθού ή γενικότερα υπέρ της ανεξάρτητης διαβίωσης. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι άλλωστε συναινούν σιωπηρά στη μη εφαρμογή των νόμων όπως για παράδειγμα του Οικοδομικού Κανονισμού που ισχύει από την 1-1-2020 κι επιβάλλει προσβασιμότητα για όλους σε κάθε κτίριο του δημοσίου ή των κτιρίων ειδικού σκοπού, έως και στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, ο οποίος φυσικά δεν εφαρμόζεται. Σε διαφορετική περίπτωση το κτίριο χαρακτηρίζεται αυθαίρετο, με τις γνωστές συνέπειες. Σημειώνω πως στον ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό προβλέπεται πέραν των άλλων, τα κτίρια να διαθέτουν σε κάθε όροφό τους κλωβό ασφαλείας, άφλεκτο και άθραυστο ώστε εκεί να καταφύγει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κάθε άνθρωπος με κινητικά προβλήματα, ο ανάπηρος ή ο ηλικιωμένος και ν' αναμένει τους διασώστες ασφαλής εντός του κλωβού.

Μ' αυτούς τους προβληματισμούς τιμάμε σήμερα την ευρωπαϊκή μέρα ανεξάρτητης διαβίωσης, που συμπίπτει φέτος με τη δεύτερη μέρα εκτός της πρόσφατης, πρωτοεμφανιζόμενης για όλους μας, γενικής καραντίνας. Για τους πολλούς απετέλεσε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που επηρέασε δυσμενώς την ψυχολογία τους. Για εμάς τους ανθρώπους με αναπηρία είναι μια σχετικά γνώριμη κατάσταση, μιας και η καθημερινότητα των περισσοτέρων από εμάς ήταν, είναι και θα είναι, μια καραντίνα διαρκείας. Το απροσπέλαστο αστικό περιβάλλον μας εγκλωβίζει στο σπίτι μας, περιορίζει την ελευθερία κίνησης και κυκλοφορίας, ένα από τα συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματά μας.

Πάρα πολλοί από εμάς δεν πρέπει να συγχρωτιζόμαστε εξαιτίας των κινδύνων μόλυνσής μας από όλων των ειδών τους ιούς, από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε ανοσοκαταστολή συνεπεία του ειδικού θεραπευτικού σχήματος που λαμβάνουμε, ή του είδους της πάθησής μας. Αναγκαστικά εμείς και οι οικείοι μας αν υπάρχουν, ζούμε, ζούσαμε και θα ζούμε μόνιμα σε καραντίνα, χωρίς ημερομηνία λήξης.

Φέτος το ευρωπαϊκό δίκτυο ανεξάρτητης διαβίωσης σας καλεί να εκφράσετε με όποιον τρόπο θέλετε, τι σημαίνει ελευθερία για εσάς. Κοινοποιήστε τη δημοσίευση ή στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στη σελίδα για ν' αναδημοσιευτεί ή σημειώστε το σχόλιό σας.

https://www.facebook.com/103413627729937/posts/388681275869836/