ΣΠΑΡΤΗ. Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, εξαπέλυσε σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), με αφορμή την ομιλία του τελευταίου στην εσπερίδα για την Αγροτική Ανάπτυξη.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «…παρά την επικοινωνιακή στάση του μπροστά στις κάμερες και τα κούφια λόγια όπως ότι «οι πόρτες μου είναι ανοιχτές», άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες με τη συνεχή άρνηση να δεχθεί αντιπροσωπεία των αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, επί τις ουσίας δεν έδωσε καμιά θετική απάντηση στα δίκαια αίτημα μας».

Η ανακοίνωση της ΟΑΣΠΠ έχει ως εξής:

«Ντίλερ των εμποροβιομηχάνων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδης κατά την επίσκεψη του στη Λακωνία

Την Παρασκευή 9/10 επισκέφτηκε το νομό μας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Πριν την ομιλία του στο Μυστρά, έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) και τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Λακωνίας, ενώ κατά την άφιξη του υπουργού του επιδόθηκαν τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής.

Παρά την επικοινωνιακή στάση του μπροστά στις κάμερες και τα κούφια λόγια όπως ότι «οι πόρτες μου είναι ανοιχτές», άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες με τη συνεχή άρνηση να δεχθεί αντιπροσωπεία των αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, επί τις ουσίας δεν έδωσε καμιά θετική απάντηση στα δίκαια αίτημα μας. Χαρακτηριστικά μάλιστα όταν μπήκε το ζήτημα για την εξασφάλιση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα έκανε σαν να τον χτύπησε ρεύμα και απάντησε ότι αυτό δεν γίνεται.

Εμείς ρωτάμε γιατί απολαμβάνουν κατώτερες εγγυημένες τιμές

• Οι εφοπλιστές, οι οποίοι πέραν του αφορολόγητου πετρελαίου, επιδοτούνται αδρά για τα δρομολόγια στις «άγονες γραμμές»;

• Οι ιδιόκτητες των αυτοκινητόδρομων, όπως η εταιρία ΜΟΡΕΑΣ, που με νόμο έχουν καθοριστεί ελάχιστες διελεύσεις και βάση αυτού εισπραχτούν κάθε εξάμηνο τη διαφορά από τα διόδια;

• Οι «σκουπιδοβιομήχανοι», όπως η ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο που με νόμο προβλέπονται ρήτρες εγγυημένης ποσότητας και ποιότητας των σκουπιδιών που θα παραδίδονται από τους δήμους, βάση των οποίων θα καθορίζονται τελικά τα τέλη και όχι βάση της πραγματικής ποσότητας που θα παίρνει η εταιρία;

Αυτοί δε νοθεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τους κανόνες της αγοράς;

Επίσης ρωτάμε κάθε συνάδελφο βιοπαλαιστή αγρότη που παλεύει μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες να τα βγάλει πέρα αν:

• Είναι άδικο να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωνόμαστε για όλες τις ζημιές και για το σύνολο τρις καταστροφής και να γίνεται άμεσα;

• Είναι άδικο να γίνεται δακοκτονία παντού και έγκαιρα με ευθύνη του κράτους;

• Είναι άδικη η κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα, εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης;

• Είναι άδικη η μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος;

• Είναι άδικο να έχουμε αφορολόγητο πετρέλαιο στην τιμή που αγοράζουν μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές ώστε να μπορούμε να καλλιεργούμε με χαμηλότερο κόστος;

• Είναι άδικη η διεκδίκηση μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού που εμφανίστηκε πριν λίγες μέρες στο νομό Λακωνίας; Δεν γνωρίζουν ότι ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί οι κτηνοτρόφοι για τη ζημιά που έγινε το 2014 όταν και ξανά είχαμε κρούσματα της ασθένειας στην περιοχή μας;

Το μόνο που βρήκε να πει ο κ Βορίδης για όλα αυτά που μας καίνε στην ομιλία του είναι ότι: Αυτοί που διαδηλώνουν είναι 30 κομουνιστές αγρότες. Ο υπουργός ακολουθεί τη γνώστη τακτική που στόχο έχει να «σπείρει» συγχίσεις και να διασπάσει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, προσπαθώντας να διαχωρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες με βάση την πολίτικη τους τοποθέτηση.

Εμείς δεν κολλάμε ταμπέλες. Εκφράζουμε τα ενιαία συμφέροντα των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων και καλούμε κάθε συνάδελφο να παλέψει μαζί μας με αυτό το κριτήριο και όχι με το τι ψήφησε. Να παλέψει με βάση τις δίκες του ανάγκες και να διεκδικήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων, που θα ανακουφίσουν την καθημερινότητά του και θα επιτρέψουν να παραμείνει στα χωράφια και τα κοπάδια του. Μαζικά μέσα από τους αγωνιστικούς Αγροτικούς Συλλόγους διεκδικούμε τη ζωή μας!

Πραγματικά όμως έκανε προσπάθεια ο υπουργός να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τάχα ότι απαντάει σε όλα τα αιτήματα μας και λίγο πολύ είπε ότι τα ικανοποίησε σχεδόν όλα εκτός από εκείνα που θα μας βλάψουν και ότι είμαστε λίγοι που διαδηλώνουμε, γιατί οι πολλοί περνούν καλά από την πολιτική τους.

Είναι χυδαίος, όπως χυδαία είναι η πολιτική που η εκάστοτε κυβέρνηση υλοποίει, συνεχίζει τον εμπαιγμό και την κοροϊδία απέναντι στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, αφού κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης δεν έχει πάρει για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματός μας.

Τα ψίχουλα δεν είναι αξιοπρεπές εισόδημα, η ΕΕ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δεν είναι η σωτηρία μας, το γνωρίζουν καλά οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Ότι μας έχει δοθεί έχει κερδηθεί με αγώνες και πολυήμερα μπλόκα.

Είναι σαφές ότι αυτά που είπε για μεγάλα έργα υποδομής, ενίσχυση των εξαγωγών, ενοποίηση μεταποίησης εξαγωγής και τουρισμού κ.α δεν αφορούν τον μικρό βιοπαλαιστή παραγωγό αλλά τους εμπόρους και μεγαλομεταποιητές εξαγωγείς. Γι αυτούς ήρθε, αυτούς έκφραζε και η σύνθεση του ακροατηρίου του.

Ας το μάθει και ο Υπουργός ότι: Η θεωρία ότι όλοι έχουμε κοινά συμφέροντα και οι φτωχοί αγρότες και οι μεγάλοι του αγροτοδιατροφικού κλάδου δεν πιάνει πλέον. Οι δεύτεροι έχουν κάθε συμφέρον από φθηνό λάδι, φθηνές ελιές και λοιπά αγροτικά προϊόντα. Καλύτερα θα πουλήσουν στη διεθνή αγορά έναντι των ανταγωνιστών τους. Οι βιοπαλαιστές αγρότες όμως θέλουν να επιβιώσουν και δεν πρόκειται για το καλό των αγορών να πάνε σαν πρόβατα επί σφαγή!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, βιοπαλαιστές αγρότες να μπουν μαζικά στην οργανωμένη πάλη, μέσα από μαζικούς ζωντανούς αγροτικούς συλλόγους, να επιδιώξουμε τη δημιουργία και νέων όπου δεν υπάρχουν. Να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική που μας αντιμετωπίζει σαν διαρθρωτικό πρόβλημα, που επιδιώκει τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής, τη μείωση του πληθυσμού που ασχολείται με την καλλιέργεια της γης. Είναι μονόδρομος να αγωνιστούμε για την επιβίωση μας. Τη λύση δεν θα την δώσουν οι κυβερνήσεις που θέλουν να μας ποδοπατήσουν για να περνούν την παραγωγή μας οι μεγαλέμποροι τζάμπα.

Πρέπει να βουίζουν στα αυτιά του οι μηχανές των τρακτέρ μας. Μόνο έτσι δεν θα τολμά κανένας υπουργός και κυβέρνηση να μας «δουλεύει», μόνο τότε θα μετράνε τα λόγια τους».

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ! Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΘΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!