Γράφει ο Θάνος Ορφανός

Με την κυριαρχία των αγορών που προκαλεί η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση στο οικονομικό πεδίο, αναδύεται το κέρδος για τους έχοντες και η λιτότητα για τους πολλούς.

Συνάμα θεωρώ πως ο καπιταλισμός, ο οποίος προάγει την ατομική ιδιοκτησία, την κοινωνική ανέλιξη, τον πολλαπλασιασμό του παραγόμενου πλούτου, την αξιοκρατία, τον ελεύθερο ανταγωνισμό και πάει λέγοντας, μπορεί και επιβάλλεται να γίνει πιο ανθρώπινος.

Μπορεί να το πετύχει μέσα από τη διασπορά κεφαλαίων, τη δίκαιη διανομή και κατανομή του παραγόμενου πλούτου, τη βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας, τη δημιουργία και το άνοιγμα έξυπνων και αποδοτικών επενδύσεων.

Και σύμφωνα με το ανωτέρω μπορεί να δοθεί η δυνατότητα για την επίτευξη του κοινωνικού μετασχηματισμού καθώς και για το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στη γεφύρωση των ταξικών και εθνικών διαφορών.

Απέναντι στη βαρβαρότητα που γεννούν οι στρεβλώσεις του παγκόσμιου καπιταλισμού, υπάρχει άλλος δρόμος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Και σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω ένα σχόλιο για τα ελληνοτουρκικά. Θέλω να αναφέρω τη φράση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ο οποίος ισχυριζόταν πως ο Έλλην σοσιαλιστής επιδιώκει την απελευθέρωση του έλληνα πολύ περισσότερο από κάθε εθνικόφρονα γιατί επιδιώκει την απελευθέρωση και του βούλγαρου αλλά και του τούρκου ακόμα.

Δηλαδή, με άλλα λόγια θέλω να τονίσω πως οι δυο χώρες πρέπει να οικοδομήσουν σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας για τους λαούς τους, τους οποίους αυτά που τους ενώνουν είναι σημαντικότερα από αυτά που του χωρίζουν.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω πως οι σημερινές συνθήκες ευνοούν την εξάλειψη διαφορών και ευνοούν για την εμπέδωση της ενότητας και της συμφιλίωσης.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr