Να ληφθεί υπόψιν, η γειτνίαση του Λατομείου στη Χρύσαφα με την ΙΜ Αγίων Τεσσαράκοντα

ΛΑΚΩΝΙΑ. Κάθετα αντίθετο παρουσιάζεται το ΜέΡΑ25 στην κατασκευή εργοστασίων απορριμμάτων, όπως αυτή περιλαμβάνεται στη ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου.

Επιπλέον, προτρέπει, η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Λατομείου ασφαλτομίγματος στη Χρύσαφα, να λάβει σοβαρά υπόψη του τη γειτνίαση με την Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα.

Όπως ενημέρωσε, η απόφαση του κ. Νίκα «…να προχωρήσει ένα προδήλως υπερκοστολογημένο και αντιπεριβαλλοντικό έργο που είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα της κατασκευαστικής εταιρείας αποτελεί πρόκληση για όλους τους Πελοποννήσιους και τις Πελοποννήσιες, αφού τον περασμένο Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέστρεψε το σχέδιο που είχε υποβάλει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο έργο με 31 (!) διορθωτικές παρατηρήσεις κυρίως για ζητήματα περιβαλλοντικά δικαιώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο σε μεγάλο βαθμό όλους τους πολίτες και τις συλλογικότητες που επί μία δεκαετία αντιτίθενται στο φαραωνικό αυτό έργο. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε μετά από αυτήν την εξέλιξη να αποσύρει την πρότασή της για συγχρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ και να αποδεχτεί επί της ουσίας το ατελέσφορο του σχεδίου!»

Τονίζεται ότι, «…ο κ. Νίκας αιφνιδιαστικά επαναφέρει το σχέδιο στο τραπέζι και προσπαθεί με σπασμωδικές ενέργειες να προχωρήσει το έργο παρόλο που εκκρεμούν προσφυγές των ενδιαφερόμενων κατοίκων στο ΣΤΕ και παρά το γεγονός ότι χωρίς τη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ το κόστος του έργου θα το επωμιστεί εξολοκλήρου η ελληνική πλευρά, δηλαδή όλοι εμείς (το κόστος φτάνει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό στο ύψος των 169 εκατομμυρίων ευρώ, και καταλαβαίνουμε όλοι ότι δε θα μείνει σε αυτό το ύψος)».

Το ΜέΡΑ25 καλεί τον κ. Νίκα άμεσα να αναθεωρήσει τη στάση του και να απεμπλακεί από το συγκεκριμένο σχέδιο. Τους δε Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να προωθήσουν εκείνες τις λύσεις που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών και θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία (ανακύκλωση στην πηγή, κομποστοποίηση, ΚΔΑΥ και ΧΥΤΥ ανά ομάδες γειτονικών Δήμων).

Αναφορικά με την αναμενόμενη αυριανή (13/10) γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων υφιστάμενου Λατομείου ασφαλτομίγματος στη Χρύσαφα, το καλεί «…να λάβει σοβαρά υπόψη του τη γειτνίαση του λατομικού χώρου με την Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα του 14ου αιώνος».

Όπως αναφέρεται, «…Η Ιερά Μονή πέραν του ότι αποτελεί θρησκευτικό προσκύνημα της περιοχής μας, είναι ένα ιστορικό μνημείο της υστεροβυζαντινής παράδοσης, ενώ την περίοδο της κατοχής αποτέλεσε εστία αντίστασης στο φασισμό.

Το ΜέΡΑ25 Λακωνίας δεν θα δεχθεί την υποβάθμιση της Ιστορίας της Παράδοσης και του Πολιτισμού μας».