ΚΟΣΜΟΣ. Συνεχίζει την περιοδεία της στην Ουγγαρία η Νεκταρία Καραντζή συνοδευόμενη από τη χορωδία του Αγίου Εφραίμ. Συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου στο Szombathely, παρουσίασε ένα πρόγραμμα γεμάτο από ύμνους προς την Παναγία αλλά εμπλουτισμένο με σημαντικά δείγματα παραδοσιακής μουσικής.

Όπως αναφέρει η κα. Καραντζή, «δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ελληνική παράδοση, όταν ο λαϊκός ποιητής έχει υμνήσει τόσο πολύ και, - συχνά- τόσο ποιητικά το πρόσωπο της Θεοτόκου. Έτσι, στα κομμάτια, ανάμεσα στα «Άξιον εστί», «Την γαρ σην μητραν», τις Καταβασίες του Ευαγγελισμού και άλλους πανέμορφους ύμνους της Βυζαντινής μας Μουσικής, προσθέσαμε και δυο διαμάντια της Παράδοσης. Το πρώτο ανήκει στην κατηγορία των ψαλτοτράγουδων. Τα Ψαλτοτράγουδα είναι ένα είδος τραγουδιών σημαντικά επηρεασμένων από τη βυζαντινή μας εκκλησιαστική μουσική. Κάποια από αυτά θυμίζουν χερουβικούς ύμνους. Και ο λόγος είναι απλός. Οι συνθέτες τους, ειδικά στα ψαλτοτράγουδα της Ανατολικής Θράκης ήταν οι ίδιοι ψάλτες».

Το ψαλτοτράγουδο που θα ακούσετε πρώτο στο βίντεο είναι ένας θρήνος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, που περιγράφει τον θρήνο της Παναγίας - προστάτιδας της Πόλης, κατά την παράδοση- για την Άλωση.