ΛΑΚΩΝΙΑ. Η υποστέλεχωση των δικαστικών υπηρεσιών της Λακωνίας, ειδικά μετά τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις, είναι δεδομένο ότι δημιουργεί μεγάλο ζήτημα στη σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία των Ειρηνοδικείων αλλά και των υπόλοιπων δικαστικών υπηρεσιών του νομού - ιδαίτερα δε στην περίπτωση του Ειρηνοδικείου Μολάων που κινδυνεύει με κλείσιμο.

Οι προκηρύξεις 1Κ/2017 και 8Κ/2017 που είχαν ολοκληρωθεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως όχι μόνο δεν επιταχύνονται με την τοποθέτηση των επιτυχόντων δικαστικών υπαλλήλων αλλά εξακολουθούν να παραμένουν αναίτια στα συρτάρια των υπηρεσιών.

Το σημαντικό αυτό θέμα φέρνει στη Βουλή με Ερώτησή που κατέθεσε χθες, 7 Οκτωβρίου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στ. Αραχωβίτης, μετά και τη συνάντηση που είχε προ ημερών με μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: Δραματική έλλειψη προσωπικού στις δικαστικές υπηρεσίες του Νομού Λακωνίας

«Μετά από πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης για συζήτηση των σπουδαιότερων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο στον νομό, ενημερωθήκαμε για την δραματική και συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στην επάρκεια προσωπικού στις δικαστικές υπηρεσίες της Λακωνίας.

Σήμερα υπηρετούν συνολικά 28 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 7 πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ειρηνοδικείο Μολάων, στο οποίο μετά την επικείμενη συνταξιοδότηση του μοναδικού του υπαλλήλου, δεν θα υπάρχει καθόλου προσωπικό, με αναπόφευκτη συνέπεια την διακοπή της λειτουργίας του. Το γεγονός αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο, αφενός στα εναπομείναντα Ειρηνοδικεία που θα πρέπει να επωμιστούν, πλέον του δικού τους, τον όγκο εργασίας του συγκεκριμένου Ειρηνοδικείου, και αφετέρου στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να μεταβαίνουν σε άλλη πόλη προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Παράλληλα, από τις προκηρύξεις 1Κ/2017 και 8Κ/2017, στις οποίες προβλέπονταν 5 και 2 θέσεις αντίστοιχα, επισημαίνεται ότι δεν έχουν τοποθετηθεί όλοι οι επιτυχόντες στις θέσεις τους. Το ΑΣΕΠ επικαλείται φόρτο εργασίας, γεγονός αναμφισβήτητο, αλλά αυτό δεν επιλύει το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, απεναντίας το οξύνει.

Λεκτέο, δε, ότι οι εν λόγω προκηρύξεις συντάχθηκαν βασιζόμενες στις τότε υφιστάμενες ανάγκες. Ωστόσο, με την πάροδο της τριετίας από την προκήρυξή τους, πολλοί εργαζόμενοι θεμελίωσαν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα με αποτέλεσμα ο αριθμός των θέσεων να είναι ανεπαρκής και μη ανταποκρινόμενος στην παρούσα χρονική συγκυρία.

  • Επειδή η ως άνω περιγραφόμενη κατάσταση στις δικαστικές υπηρεσίες της Λακωνίας τις καθιστά άκρως δυσλειτουργικές,
  • Επειδή βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας αποτελεί η απόδοση Δικαιοσύνης άμεσα, έγκαιρα, αμερόληπτα και ορθά,
  • Επειδή ο όγκος εργασίας επιμερίζεται σε έναν μικρό αριθμό εργαζομένων με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι ίδιοι να ανταποκριθούν τα μέγιστα και ως εκ τούτου να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες και οι δικηγόροι ή να υπάρχουν χρονικές καθυστερήσεις,
  • Επειδή οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις θα οξύνουν το πρόβλημα υποστέλεχωσης,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σκοπεύετε να επιταχύνετε την τοποθέτηση των δικαστικών υπαλλήλων, επιτυχόντων των προκηρύξεων 1Κ/2017 και 8Κ/2017, που εκκρεμούν στις δικαστικές υπηρεσίες και αν ναι, με ποιον τρόπο;
  2. Πρόκειται να προχωρήσετε σε νεώτερο διαγωνισμό πρόσληψης μόνιμου προσωπικού με προκήρυξη επαρκούς αριθμού θέσεων, ήτοι αριθμού που θα ανταποκρίνεται στις παρούσες ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών της Λακωνίας;
  3. Σκοπεύετε, μέχρι την ολοκλήρωση των ως άνω διαδικασιών να αξιοποιήσετε, για την κάλυψη των αναγκαίων θέσεων, υπαλλήλους υψηλής εξειδίκευσης μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ;
  4. Γνωρίζετε την ηλικιακή διαβάθμιση των υπηρετούντων σήμερα στις δικαστικές υπηρεσίες, προκειμένου να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί το κενό που θα δημιουργηθεί με τις επερχόμενες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης;»