Υλικά

1/4 φλ. Ελαιόλαδο Μεσσηνίας

1 ξερό κρεμμύδι Βατίκων (ψιλοκομμένο)

1 ματσάκι τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια (με τα πράσινα φύλλα τους)

700 γραµ. σπανάκι (πλυμένο και χοντροκομμένο)

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα)

250 γραµ. Φέτα ΛΑΒΙΟΓΑΛ (ή μισό μισό με ανθότυρο)

2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο

Αλάτι Μάνης

πιπέρι

18 κανελόνια εμπορίου

Για την μπεσαμέλ

3 φλ. γάλα φρέσκο

3 γεμάτες κ.σ κορν φλάουρ

1 κ.σ βούτυρο ΛΑΒΙΟΓΑΛ

1 αυγό ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΛΕΜΗ

Αλάτι Μάνης

πρέζα μοσχοκάρυδο

1/3 φλ. τριμμένο τυρί ΛΑΒΙΟΓΑΛ

Παρασκευή

Σε αυτή την εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για κανελόνια με σπανάκι, φέτα ΛΑΒΙΟΓΑΛ και λευκή σάλτσα, μπορείτε στη γέμιση να προσθέσετε και ανθότυρο ή όποιο άλλο λευκό τυρί ΛΑΒΙΟΓΑΛ σας αρέσει. Επίσης, για πιο γρήγορο μαγείρεμα, αντί για μπεσαμέλ μπορείτε να βάλετε κρέμα γάλακτος.

Για τη γέμιση με σπανάκι και φέτα ΛΑΒΙΟΓΑΛ

Σε μία πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3′ με 4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους και σοτάρουμε για 1΄.

Προσθέτουμε το καλά στραγγισμένο και χοντροκομμένο σπανάκι και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος του.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Μετά από λίγα λεπτά όταν θα αρχίσει η γέμιση να πίνει τα υγρά της, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει βράση.

Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα ΛΑΒΙΟΓΑΛ σε τρίμματα (ή φέτα και ανθότυρο) και ανακατεύουμε να γίνει σαν κρέμα.

Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει ώστε να μπορούμε να γεμίσουμε τα κανελόνια.

Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.

Για την μπεσαμέλ

Για να φτιάξουμε την εύκολη μπεσαμέλ, βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το αυγό και το τυρί ΛΑΒΙΟΓΑΛ. Δηλαδή σε κρύα κατσαρόλα εκτός φωτιάς, βάζουμε το γάλα κρύο, το κορν φλαουρ, αλάτι, μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ μέσα στο γάλα.

Προσθέτουμε το βούτυρο ΛΑΒΙΟΓΑΛ.

Βάζουμε την εύκολη κρέμα μπεσαμέλ στη φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.

Μόλις πάρει βράση η κρέμα και πήξει ελαφρά, είναι έτοιμη.

Την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε με γρήγορες κινήσεις το αυγό, ανακατεύοντας με το σύρμα να διαλυθεί μέσα στην κρέμα.

Προσθέτουμε το μισό από το τριμμένο τυρί ΛΑΒΙΟΓΑΛ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Στήνουμε τα κανελόνια στο ταψί

Θα χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό ταψί ή λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 °C στον αέρα και θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Ρίχνουμε μέσα στο ταψί μία γεμάτη κουτάλα μπεσαμέλ και την απλώνουμε να πάει παντού σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Γεμίζουμε 1-1 τα κανελόνια με την γέμιση. Ιδανικά βάζουμε τη γέμιση σε σακούλα κορνέ και κόβουμε χοντρή τρύπα ώστε να μπορούμε να γεμίσουμε κατευθείαν κάθε κανελόνι πιο εύκολα.

Τοποθετούμε τα κανελόνια στη σειρά επάνω στη μπεσαμέλ κοντά κοντά το ένα με το άλλο. Φροντίζουμε να μην πατάει το ένα κανελόνι πάνω στο άλλο.

Περιχύνουμε τα κανελόνια με όση γέμιση ή υγρά της γέμισης έχουν περισσέψει.

Αδειάζουμε την υπόλοιπη ζεστή μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.

Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας και σφραγίζοντας καλά το ταψί γύρω γύρω.

Ψήνουμε τα κανελόνια για 30 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Ξεσκεπάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί ΛΑΒΙΟΓΑΛ (το υπόλοιπο) και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10 λεπτά περίπου.

Αφήνουμε τα κανελόνια να σταθούν για 10 λεπτά στον πάγκο και τα σερβίρουμε ζεστά με την κρεμένια λευκή σάλτσα τους να τρέχει στο πιάτο.

Μυστικά για τα πιο νόστιμα κανελόνια με σπανάκι

Αυτή είναι μια από τις πιο εύκολες συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι. Όλοι θα αγαπήσουν αυτή τη γεύση με το σπανάκι, τη φέτα ΛΑΒΙΟΓΑΛ και τη μπεσαμέλ.

-Αντί για κανελόνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα λαζάνια ή κρέπες και να τυλίξετε τη γέμιση μέσα ώστε να γίνουν σαν κανελόνια.

-Φροντίστε τα κανελόνια σας να μπουν όλα σε μία στρώση στο ταψί. Να μην ακουμπάει το ένα κανελόνι επάνω στο άλλο.

-Φροντίστε η γέμιση να έχει αρκετή υγρασία. Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε κανελόνια εμπορίου, χρειάζονται υγρασία για να προλάβουν να μαγειρευτούν και να μην είναι σκληρά τα ζυμαρικά.

-Για τον ίδιο λόγο σκεπάζουμε τα πρώτα 30 λεπτά του ψησίματος τα κανελόνια ώστε να προλάβουν τα ζυμαρικά να ψηθούν με την υγρασία του φαγητού. Στα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος απλά ροδίζουμε την κρούστα.

-Εάν θέλετε να αποφύγετε τη μπεσαμέλ μπορείτε απλά στη θέση της να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος. Για την δόση θα χρειαστείτε δύο φλυτζάνια κρέμα γάλακτος light ή κανονική. Απλά θα βάλετε τα κανελόνια στο ταψί και θα περιχύσετε με δύο φλυτζάνια κρέμα γάλακτος.

-Τα κανελόνια με σπανάκι και λευκή σάλτσα, είναι τέλεια όσο ακόμα είναι ζεστά, η γέμιση είναι μαλακή και η κρέμα είναι ρευστή.

-Μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή σε αυτή τη συνταγή είναι να χρησιμοποιήσετε και ένα φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας. Γίνεται φανταστική.