ΜΟΛΑΟΙ. Η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Μονεμβάσιας, κα Ελένη Αναγνωστοπούλου, ύστερα από την επανεμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στην περιοχή, κάλεσε τους κτηνοτρόφους οργανωμένα να δυναμώσουν τη φωνή τους, να πουν, «τέλος στα λόγια τα ψεύτικα και στην κοροϊδία», να ενώσουν τις φωνές τους και να απαιτήσουν άμεσα μέτρα.

Αναλυτικά η δήλωση της Ελένης Αναγνωστοπούλου:

«Το ένα μετά το άλλο δέχονται τα χτυπήματα οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι και στον Δήμο Μονεμβασιάς. Δεν φτάνουν οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, το υψηλό κόστος της εκτροφής των ζώων, τα χαράτσια που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις, τα βοσκοτόπια που όλο και μειώνονται, ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα.

Ο καταρροϊκός πυρετός ξαναχτυπά, έκανε για δεύτερη φορά την εμφάνιση του στην περιοχή μας. Δραματικές φαίνονται οι συνέπειες για τους πληττόμενους κτηνοτρόφους. Παρόλα αυτά καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την καταγραφή και την αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος αφού ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ασθένεια. Στο πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων δεν υπάρχει η σχετική δαπάνη, εκτός της αποζημίωσης των ζώων που υποχρεωτικά θανατώνονται μετά την έγκριση της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι, όπως μας καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, αν και έχουν περάσει 6 χρόνια από την προηγούμενη εμφάνιση του καταροϊκού πυρετού ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί όσοι θανάτωσαν ζώα και προσκόμισαν όλες τις σχετικές βεβαιώσεις.

Η Οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων έρχεται να ενισχυθεί και από το κόστος των ζωοτροφών λόγω του υποχρεωτικού σταβλισμού των ζώων. Είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις πληγείσες περιοχές λόγω της έλλειψης κτηνιάτρων και βοηθητικού προσωπικού στις κρατικές κτηνιατρικές υπηρεσίες. Αν δεν γίνουν έγκαιρα όλα αυτά όσα χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι θα αντιμετωπίσουν και τους εκβιασμούς των γαλακτοβιομηχανιών και των εμπόρων, που θα απαιτούν και θα επιβάλλουν χαμηλότερες τιμές στο γάλα και το κρέας.

Οι κτηνοτρόφοι οργανωμένα να δυναμώσουν τη φωνή τους, να πουν τέλος τα λόγια τα ψεύτικα και στην κοροϊδία, να ενώσουν τις φωνές τους και να απαιτήσουν:

1. Έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και δωρεάν εμβολιασμός των κοπαδιών.

2. Με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη να γίνει ο ψεκασμός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

3. Άμεσα καταγραφή της απώλειας της παραγωγής και αποζημίωση άμεσα στο 100% για την χαμένη παραγωγή, το χαμένο εισόδημά τους και τα ζώα που θα χάσουν.

4. Εξασφάλιση απαραίτητων ζωοτροφών όσο απαγορεύεται μετακίνηση των ζώων.

5. Άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με αναγκαίο και μόνιμο προσωπικό.

6. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος πρέπει να είναι κρατικός φορέας με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικόπροϋπολογισμό.

7. Απαλλαγή των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων από τα χαράτσια, τα χρέη και τους πλειστηριασμούς.

8. Ο Δήμος Μονεμβασιάς να υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων, να πιέσει την περιφέρεια και την κυβέρνηση να τα ικανοποιήσουν και μέσα από τον προϋπολογισμό του να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη του ικανοποιώντας τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες τους».