Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για το Φράγμα της Κελεφίνας

Αισιοδοξία για το φράγμα, ερωτηματικά για το δίκτυο…

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές, 2 Οκτωβρίου, η ιδιαίτερα σημαντική Ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτου Σπάρτης, με θέμα «Το Φράγμα Της Κελεφίνας - Η εξέλιξη του έργου και η διαχείριση του».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Λακωνίας.

Στην Ημερίδα έλαβαν τον λόγο οι βουλευτές του νομού κ.κ Στ. Αραχωβίτης, Αθ. Δαβάκης, Νεοκ. Κρητικός, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θ. Βερούτης, ο αντιπεριφερειάρχης σε θέματα εγγείων βελτιώσεων κ. Νικ. Τζινιέρης, ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Σπάρτης κ. Γ. Ράλλης, ο πρόεδρος του συλλόγου Γεωπόνων κ. Γ. Μπουραζάνης. Τον δήμαρχο Σπάρτης εκπροσώπησε ο κ. Δ. Καπονικολός, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων.

Συντονίστρια η κα Αν. Κανελλοπούλου που έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του έργου.

Για το έργο μίλησε επίσης, ο πρώην νομάρχης Λακωνίας κ. Κ. Φούρκας.

Εκ μέρους της πρωτοβουλίας τοποθετήθηκαν οι κ.κ Στ. Καλαβρυτινός, υδρογεωλόγος, και Γ. Δημαράς εκπροσωπώντας κοινότητες του πρώην Δήμου Οινούντος.

Παρόντες και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων.

Ευδιάκριτο ήταν το κλίμα συναίνεσης που επικράτησε καθ’ όλη την διάρκεια της ιδιαίτερα κατατοπιστικής Ημερίδας.

Το Φράγμα της Κελεφίνας (Oινούντα) τοποθετείται 4 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της Σελλασίας και σε υψόμετρο 550 μέτρων. Στα 551μ . η στέψη του φράγματος.

Το ύψος του θα αγγίζει τα 51μ.

Το έργο εντάχτηκε στο Μέτρο 4.3.1 (Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με ποσό 24.000.000€, τον Μάιο του ’19, επί υπουργίας Σταύρου Αραχωβίτη.

Δεν υπάρχει όμως μελέτη για την διαχείριση του νερού του φράγματος, πράγμα που δεν επιτρέπει τον σχεδιασμό της άρδευσης των αγροτικών εκτάσεων.

Οι μελέτες για την διαχείριση, αυτή καθεαυτή, του νερού του φράγματος αναφέρονται στην επόμενη, στην β’ φάση του έργου. Νέες μελέτες, λοιπόν, θα χρειαστούν για το επόμενο στάδιο του έργου και θα αφορούν στην συγκέντρωση και εκμετάλλευση των υδάτων.

Σε αναμονή της έκδοσης των συμπερασμάτων της Ημερίδας, μπορούμε να κρατήσουμε πως σε συνέντευξή του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας δήλωσε πως το φράγμα της Κελεφίνας θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2021. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο των απαλλοτριώσεων που εντάσσεται στο άρθρο 7 του ν. «Περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων», και ακολουθεί η διαδικασία του Διεθνούς Διαγωνισμού.

[ Παρακολουθήστε στο notospress.gr συνεχή δημοσιεύματα για το θέμα]