Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, παραδείγματα προσβασιμότητας αρχαιολογικών μνημείων από Βιέννη και Βαρκελώνη30-09-2020 11:54   

Τουρισμός για όλους  Κτίριο Schönbrunn Palace – Vienna

Η Βασιλική της La Sagrada Família του Antonio Gaudí

Γράφει ο Παναγιώτης Αλεξανδράκης*

Πολύ συχνά αρθρογραφώ για την αναπτυξιακή προοπτική του τουρισμού για όλους, με κάθε ευκαιρία παρουσιάζω τα πλεονεκτήματα του στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, σε ημερίδες και συνέδρια ορισμένα εκ των οποίων έχει διοργανώσει το επιστημονικό φόρουμ «στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος» στο οποίο έχω την τιμή να είμαι ιδρυτικό μέλος.

Είναι πολυπληθής η ομάδα των εμποδιζόμενων ανθρώπων, όπου εντάσσονται οι άνθρωποι με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι, ο αριθμός των οποίων  διπλασιάζεται από τη στιγμή που συνοδεύονται από έναν τουλάχιστον βοηθό – φροντιστή ή πολλαπλασιάζεται όταν ακολουθούνται από την οικογένειά τους. Στους εμποδιζόμενους ανθρώπους προστίθενται οι εγκυμονούσες, οι οικογένειες με βρέφη στο παιδικό καροτσάκι, οι παροδικά τραυματίες που έχουν κοινές με τους αναπήρους ανάγκες, οι οποίοι όλοι μαζί, αποτελούν ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό πληθυσμό.

Οι τουρίστες αυτοί συνήθως δεν προτιμούν πολύβουους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, δεν περιορίζουν αποκλειστικά στους θερινούς μήνες τις διακοπές τους, αλλά ταξιδεύουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ιδίως στην Ελλάδα μας που έχει αυτό το εύκρατο κλίμα, παραμένουν στην χώρα για διάστημα τουλάχιστον 3 και περισσοτέρων εβδομάδων, επιστρέφουν κάθε χρόνο στον τόπο που τους φιλοξένησε από τη στιγμή που διαπίστωσαν πως τους καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις θεραπείες τους, για την κάλυψη των οποίων δαπανούν επιπλέον ποσά. Γι' αυτό άλλωστε και δεν επιλέγουν να διαμείνουν σε χώρους βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τέλος δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο τόπος διακοπών τους γίνεται και τόπος μόνιμης κατοικίας τους.

Σημειώνεται πως οι διαφημιστικές καμπάνιες δεν αποτελούν θέλγητρο για τους τουρίστες αυτής της κατηγορίας, γιατί όπως αποδεικνύεται εμπιστεύονται μόνο τις τεκμηριωμένες πληροφορίες φίλων και γνωστών τους, από την εμπειρία διαμονής τους σ' έναν τουριστικό προορισμό.

Φυσικά απαιτούνται παρεμβάσεις προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον, στους αρχαιολογικούς χώρους, με άμεση εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους, που η νομοθεσία ορίζει και επιβάλει.

 Η οριζόντια εφαρμογή της νομοθεσίας από την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, που αν και έχει ανακοινωθεί δεν έχει πάρει σάρκα και οστά, θα έχει τη δυνατότητα να ωθήσει δυναμικά ανοδικά αυτή τη σημαντική, πλην όμως παραμελημένη αναπτυξιακή προοπτική.

Με την ευκαιρία παραθέτω video από τη Βιέννη, από το κτίριο του Schönbrunn Palace
https://www.facebook.com/103413627729937/posts/378607536877210/

Και από τη Βασιλική της La Sagrada Família του Antonio Gaudí στη Βαρκελώνη
https://www.facebook.com/103413627729937/posts/378538103550820/

Ώστε ένας τυφλός να μπορεί να λάβει μέσω της αφής του όλες τις πληροφορίες για το μνημείο.

(*)Lawyer - Coordinator of "Man in the Epicenter" scientific Forum

Mobile: +30-699-22-699-69 

blog: http://takisalexandrakis.blogspot.com/

facebook: https://www.facebook.com/Τάκης-Αλεξανδράκης-103413627729937/

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ