Γεμάτο μαθητές, ενωρίτερα από πέρυσι στελεχωμένο με καθηγητές, με την δωρεάν σίτιση των παιδιών σε εξέλιξη και σωστό χωροταξικό σχεδιασμό τμημάτων, ξεκινά τη νέα χρονιά το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Αισιόδοξο, ευοίωνο, πιο πλήρες από ποτέ, πλέει στην νέα σχολική χρονιά το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης. Πληροφορίες υφέρπουσες, προς στιγμήν, παρουσίασαν σύννεφα αμφιβολίας και προβληματισμού γύρω από την λειτουργία και το μέλλον του. Όμως, αγαπητός ο Πλάτων αλλά πιο αγαπητή η αλήθεια.

Το notospress.gr επικοινώνησε με τον κ. Γιάννη Δημόπουλο, Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος, «Όχι μόνο δεν μειώνονται οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου, αλλά τα τελευταία 2 χρονια ο αριθμός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Από 84 που ήταν οι εγγεγραμμένοι αρχικά, φέτος στο Σχολείο φοιτούν 154 παιδιά. Με το πλαφόν που ορίζει το υπουργείο να είναι το 160».

Σημαντικότερο όμως , κατά τον κ. Δημόπουλο, είναι το θέμα της δωρεάν σίτισης των μαθητών, που ισχύει στο Σχολείο ήδη από την πρώτη ημέρα.

Όπως είπε, «Τα παιδιά τρέφονται δωρεάν στο Μουσικό Σχολείο, από την αρχή του σχολικού έτους. Δεν χρειάστηκε να περιμένουν να περάσουν μήνες ώστε να μπορούν να φάνε το μεσημεριανό τους, όπως ήταν ο κανόνας σε άλλες εποχές».

Σε υψηλό επίπεδο και η στελέχωση σε καθηγητές- καθηγήτριες του Σχολείου.

«Εφέτος, για πρώτη φορά τόσο έγκαιρα, από τις 21 Σεπτεμβρίου, ενισχυθήκαμε σε αρχική φάση με 10 καθηγητές μουσικής. Άλλες χρονιές περιμέναμε ως τον Οκτώβριο. Σε δεύτερη φάση αναμένουμε άλλους 10 καθηγητές κι είναι σίγουρο ότι θα τους έχουμε ενωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Η κ. Κεραμέως και το υπουργείο Παιδείας δείχνουν να έχουν αγκαλιάσει τα μουσικά σχολεία και να θέλουν να τα στηρίξουν αποφασιστικά».

Σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία παίζει και ο χωροταξικός σχεδιασμός ενός σχολείου. Στο Μουσικό, οι τάξεις του Γυμνασίου λειτουργούν σε διπλά τμήματα και το ίδιο προβλέπεται να συμβεί συνολικά και με τις τάξεις του Λυκείου.

Ο Σύλλογος Γονέων πώς βλέπει τη νέα σχολική χρονιά; Το notospress.gr επικοινώνησε με την κα Άννα Κορομβόκη, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου. Η κα Κορομβόκη ανέφερε πως, «είναι γεγονός ότι η φετινή Γ’ Λυκείου έχει 5 παιδιά. Αυτό όμως συμβαίνει διότι η συγκεκριμένη τάξη αποτελείται από την αρχική, την πρώτη «φουρνιά» μαθητών που εγγράφηκαν στο Μουσικό, κατά την περίοδο της μεταφοράς του στις νέες εγκαταστάσεις. Ήταν μια περίοδος κατ’ ευφημισμόν μεταβατική. Η παράδοση του νέου κτιρίου καθυστερούσε δραματικά, επικρατούσε μεγάλη ανησυχία μεταξύ των γονέων και δικαιολογημένη αβεβαιότητα. Έτσι, πάρα πολλοί γονείς αποφάσισαν εν τέλει να μην εγγράψουν τα παιδιά τους στο Σχολείο. Εκείνη η αρχική περίοδος έχει μια αντανάκλαση στην εφετινή τελευταία Τάξη. Ακολουθούν όμως για συνέχεια, πολλά παιδιά».

Ας δούμε και την προσωπική ματιά μίας γονέα. Το notospress.gr επικοινώνησε με την κα Κάλλια-Ελένη Καββαθά, μητέρα δύο μαθητών του Μουσικού Σχολείου, που ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:

«Λόγω του διευρυμένου ωραρίου, τα παιδιά πρέπει να τρώνε εκεί , στο σχολείο τους. Το φαγητό που παρέχεται από εταιρεία catering είναι ακριβώς όπως πρέπει». Και συμπλήρωσε:

«Συνομιλούμε με τα παιδιά. Στην αρχή των καταλήψεων, ο Διευθυντής κάλεσε τους γονείς στο σχολείο, να κουβεντιάσουν με τα παιδιά τα αιτήματά τους. Έτσι, ύστερα από διάλογο, οι μαθητές σταμάτησαν την κατάληψη».

Τα Μουσικά Σχολεία αποτελούν ευαίσθητες θερμοκοιτίδες τέχνης και πολιτισμού. Απαιτούν ειλικρινή δέσμευση όλων των εμπλεκομένων στην λειτουργία τους και την στήριξη μιας κοινωνίας που τα περιβάλλει.

Καλή χρονιά!