Οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών ευνοούν την ταχύτατη μετάδοση

ΣΚΑΛΑ. Τουλάχιστον 32 είναι τα κρούσματα κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί - μέχρι στιγμής - στον Δήμο Ευρώτα και συγκεκριμένα στα χωριά Γλυκόβρυση και Άγιο Ιωάννης Γλυκόβρυσης.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με στελέχη του ΕΣΥ Λακωνίας εξετάζουν από το Σάββατο μετανάστες – εργάτες γης που κατοικούν στα συγκεκριμένα χωριά. Η εξέταση θα συνεχιστεί σε όλο τον πληθυσμό μεταναστών και θα ακολουθήσουν οι ντόπιοι πολίτες της περιοχής που έχουν έρθει σε επαφή.

Το απόγευμα της Κυριακής, στη Γλυκόβρυση, έγινε σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και αποφασίστηκε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη οι εργάτες γης να μην εργαστούν στην αγροτική παραγωγή αλλά να παραμείνουν στις κατοικίες τους προκειμένου να εξεταστούν.

Ο Δήμος Ευρώτα κάνει έκκληση στους δημότες του να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας σε σχέση με το κορονοϊό. Η Περιφέρεια θα αναλάβει το κόστος σίτισης τους.

Το ανησυχητικό, όπως σε κάθε κατάσταση υπερσυγκέντρωσης ατόμων, είναι ότι οι συνθήκες ζωής των μεταναστών – εργατών γης ευνοούν την μετάδοση του κορονοιού.

Όπως επίμονα έχει αναδείξει το notospress.gr μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα και κάτω από άθλιες συνθήκες ζουν πολλές δεκάδες μεταναστών. Καταστάσεις που θυμίζουν εποχές δουλεμπορίου χωρίς κανείς να μεριμνά για την αξιοπρέπεια και την υγεία αυτών των ανθρώπων που όπως είναι φυσικό δείχνουν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Μια ακόμα πραγματικότητα έχει να κάνει με τον εκρηκτικό συνδυασμό του πλήθους των εργατών γης (ίσως και 2500 χιλιάδες) και της παρουσίας τους μέσα στα χωριά και τις πόλεις αφού εκτός από τις καλλιέργειες κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους και καταστήματα.

Επίσης σημείο που εντείνει την ανησυχία είναι το κατα πόσο είναι εφικτό να εντοπιστούν όλες οι κατοικίες και καταυλισμοί που διαβιούν εργάτες γης και να εντοπιστούν άπαντες οι μετανάστες...

Προφανώς ήρθε η ώρα αυτή η ακρότητα που παρακολουθούσαν όλοι, να επιφέρει στην ίδια την τοπική κοινωνία τα αποτελέσματα της.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι Αστυνομικές δυνάμεις θα ρυθμίσουν την νέα κατάσταση σχετικά με τους μετανάστες – εργάτες γης στην περιοχή, γεγονός που επιβάλει προσεκτικό χειρισμό προκειμένου να μην εξελιχθεί σε αναμέτρηση και να μην υποδαυλίσει αντιδράσεις των χιλιάδων ανδρών – εργατών της περιοχής.

Είναι πράγματι οδυνηρό ένας προορισμός με μηδενικά, σχεδόν κρούσματα, όπως η Λακωνία και ένας τόπος με παραγωγή περιζήτητων προϊόντων, όπως Σκάλα και Γλυκόβρυση, να δέχονται τέτοιο πλήγμα, γιατί κανείς δεν φρόντισε να αποτρέψει αυτό που ερχόταν…