ΛΑΚΩΝΙΑ. Δύο έργα που φιλοδοξούν να αλλάξουν την όψη της Σπάρτης και της Σκάλας στη Λακωνία

Ανάπλαση του κέντρου της Σπάρτης

Η ανάπλαση του Κέντρου της Σπάρτης και των κοινόχρηστων χώρων ανοικτού κέντρου εμπορίου της πόλης αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει μια πόλη φιλική για τους πολίτες της. Η αρχιτεκτονική μελέτη που εγκρίθηκε, έχει ως στόχο τη δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής αλλά και την ανάπτυξη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας. Στη μελέτη -μεταξύ άλλων – προβλέπει παρεμβάσεις σε 4 οδούς. Στόχος είναι η ανασχεδίαση του αστικού πυρήνα της πόλης έτσι ώστε:

  • να εξασφαλίζει ένα δροσερό µε έντονη βλάστηση τοπίο δύο διασταυρούµενων «βουλεβάρτων», δηλαδή των λεωφόρων Κ. Παλαιολόγου και Λυκούργου, για τον περίπατο και την αναψυχή των πολιτών,
  • να δημιουργεί άνεση κινήσεων στα µέτωπα των καταστηµάτων, για την ανάπτυξη του εµπορίου και της επιχειρηµατικότητας,
  • να εξασφαλίζει τη δημιουργία πεζόδροµων σε διασύνδεση µε το υφιστάµενο δίκτυο πεζόδροµων και πλατειών αλλάκαι ποδηλατόδροµων για την κίνηση των πολιτών µε ιδιωτικά και µε δηµοτικά ενοικιαζόµενα ποδήλατα.

Επίσης προβλέπεται συντριβάνι, με εφέ φωτισµού. Ο αστικός εξοπλισµός περιλαµβάνει παγκάκια µε παροχή wi-fi, καλάθια απορριµµάτων, βυθιζόµενους κάδους απορριµµάτων, στηρίγµατα σταθµεύσεως ποδηλάτων, τα υφιστάµενα περίπτερα ανακαινισµένα σε παραπλήσιες προς τις σηµερινές θέσεις τους. Σημαντικές παρεμβάσεις προβλέπονται και για τον φωτισµό. Επίσης, θα καταργηθούν τα εναέρια καλώδια ηλεκτρισµού, οι στύλοι και οι πυλώνες της ΔΕΗ και όλο το σύστημα θα υπογειοποιηθεί.

Παρεμβάσεις στη Σκάλα

Άλλη μια δύο αρχιτεκτονική μελέτη που «πέρασε» από το ΚΕΣΑ αφορά την ανάπλαση της πλατείας Σκάλας του Δήμου Ευρώτα. Προβλέπεται η δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου, κυρίως για νεαρές ηλικίες καθώς θα φέρει κατασκευές και όργανα για τη σωματική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία. Θα διαμορφωθεί σε γεωτεμάχιο 1.240 τ.μ., το οποίο σήμερα είναι αδιαμόρφωτο και έχει χαμηλή βλάστηση.