Γράφει ο Νεοκλής Κρητικός*

«Άνθρωποι που ταξιδεύουν, που γνωρίζουν άλλους τόπους, άνθρωποι που σέβονται τη φύση, τον πολιτισμό, αλλά και τους ανθρώπους που τους φιλοξενούν, είναι με λίγες λέξεις το μήνυμα που όλοι μαζί πρέπει να στείλουμε για το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Ο εορτασμός της 27ης Σεπτεμβρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι μια ευκαιρία ανάδειξης των μεγάλων δυνατοτήτων που «κρύβει» ο τόπος μας σε αυτόν τον τομέα. Κύριος στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, με εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO-United Nations World Tourism Organisation).. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού δίνει το έναυσμα να σκεφτούμε και να συνειδητοποιήσουμε όλοι τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Στόχος μας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διαμόρφωση τουριστικής συνείδησης της νέας γενιάς, προκειμένου να συμβάλλει, μακροπρόθεσμα, στην ποιοτική και αειφόρο ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, με θέμα «Τουρισμός και αγροτική ανάπτυξη», έρχεται να εορταστεί σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, εξαιτίας της πανδημίας. Λόγος για τον οποίο, όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Οργανισμός έστρεψε το ενδιαφέρον του αφού “για τις αγροτικές κοινότητες, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τους ιστορικά περιθωριοποιημένους πληθυσμούς, ο τουρισμός ήταν ένα μέσο ολοκλήρωσης, ενδυνάμωσης και δημιουργίας εσόδων”. Ο τουρισμός προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να κερδίσουν τα προς το ζην, χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουν.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού έρχεται σε μια στιγμή που ο τουριστικός κόσμος της Ελλάδας και της Λακωνίας δοκιμάζεται από μια πρωτόγνωρη κρίση λόγω της παγκόσμιας Πανδημίας του COVID19.

Στα δύσκολα όμως, είμαστε ενωμένοι. Μαζί με όλους τους φορείς, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες, στηρίζουμε τον τουρισμό μας, ως βασικό οικονομικό πυλώνα της περιοχής μας. Μαζί με τις συντονισμένες ενέργειες και τις διεκδικήσεις για την υπέρβαση των συνεπειών της κρίσης, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τις ομορφιές του τόπου μας, τα κορυφαία προϊόντα , αλλά πρωτίστως την γνήσια Λακωνική φιλοξενία. Η δύναμη της φυσικής ομορφιάς της Λακωνίας, οι καλές κλιματολογικές συνθήκες, η αξία της Λακωνικής κουζίνας, το πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα της Λακωνίας, η λειτουργία οργανωμένων τουριστικών μονάδων, οι συνθήκες ασφάλειας και ηρεμίας, αποτελούν τα ισχυρά μας εφόδια. Τις ανεξίτηλες ψηφίδες που συνθέτουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα για τον τουρισμό στην Λακωνία.

Στη Λακωνία θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις τουριστικές περιόδους ως προκλήσεις για τις επόμενες χρονιές. Σε στενή συνεργασία με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, με τους εργαζομένους στις τουριστικές επιχειρήσεις, θα εστιάσουμε όλες μας τις προσπάθειες, προκειμένου η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Από την τουριστική χρονιά που ολοκληρώνεται Θα πάρουμε δύναμη και αισιοδοξία. Θα κρατήσουμε τα θετικά και θα δουλέψουμε για να περιορίσουμε οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στη περιοχή της Λακωνίας

Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί «το μαγαζί είναι γωνία». Επίσης, γιατί, η πολύτιμη υποδομή που χρειαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε τις αφίξεις των επόμενων ετών, θα διατηρηθεί σε σημαντικό βαθμό χάρη στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες, καταφέρνουν να επιβιώνουν με πολύ λίγα και γι’ αυτό θα παραμείνουν ζωντανές και αυτή τη δύσκολη χρονιά.

Ο τουρισμός μας αφορά όλους και μας ενώνει. Είναι εθνική υπόθεση και είναι η μεγάλη επένδυση στο μέλλον μας για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της πατρίδας μας αλλά και της περιοχής μας».

(*) Βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας