Επιφυλακή της Περιφέρειας και του ΕΟΔΥ για τα 28 κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα

ΣΚΑΛΑ. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί από το απόγευμα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο ΕΟΔΥ μετά την κατ’ αρχάς διαπίστωση συνολικά 28 κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή της Σκάλας, στην Π.Ε. Λακωνίας, μεταξύ αλλοδαπών εργατών γης.

Σημειώνεται ότι προ ημερών είχαν εντοπιστεί τα πρώτα 2 κρούσματα εργατών γης στην περιοχή γεγονός που ανησύχησε τις αρχές. Αμέσως μετά διέρρευσε η πληροφορία για 3 ακόμα κρούσματα σε ποδοσφαιριστές ομάδας του Βλαχιώτη, χωρίς να επιβεβαιώνονται ακόμα.

Η κατάσταση θυμίζει συνθήκες Κρανιδίου όπου τις πρώτες ημέρες έκρηξης των κρουσμάτων υπήρχε μια σύγχυση και ασάφεια σχετικά με την ιχνηλάτηση προκειμένου να «προστατευθεί» η τοπική κοινωνία. Ομοίως και στην περίπτωση της Σκάλας Λακωνίας η ενημέρωση είναι πολύ περιορισμένη και η αγωνία στο «κόκκινο».

Η δήλωση του δημάρχου Ευρώτα Δήμου Βέρδου στο anagnostis.gr έχει ως εξής: «Η επίσημη ενημέρωση που έχω είναι από τον ΕΟΔΥ για δύο κρούσματα. Ελήφθησαν δείγματα στην περιοχή που μένουν οι εργάτες γης, αλλά δεν έχουμε ενημερωθεί για επιπλέον κρούσματα. Αν το ανακοίνωσε η Περιφέρεια κάτι ενδεχομένως θα ξέρει. Το πρωί θα έρθουμε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και θα γνωρίσουμε περισσότερα».

Είναι πράγματι άξιον απορίας πως γνωρίζει η Περιφέρεια για τα κρούσματα της Σκάλας και το ανακοινώνει και όχι ο οικείος δήμος Ευρώτα που υποτίθεται ότι συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος και κάθε καθυστέρηση ευθυνοφοβίας ή παθογένειας μπορεί να στοιχίσει.

Να σημειωθεί ότι στην Σκάλα και στην ευρύτερη περιοχή διαμένουν, εργάζονται και κυκλοφορούν περίπου 2500 εργάτες γης, κυρίως Πακιστανικής καταγωγής, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Αυτοί οι άνθρωποι στοιβάζονται και εκτίθενται χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν ενώ την ίδια ώρα κυκλοφορούν και έρχονται σε επαφή την αγορά και την κοινωνία.