Δήλωση του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση

«Η εγκληματική αδράνεια και η αποποίηση των ευθυνών της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας συνοψίστηκε στο χθεσινό εκβιαστικό δίλημμα του πρωθυπουργού «αυτοπεριορισμός ή καραντίνα».
Αυτό που μας κρύβει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει τη δυνατότητα, αξιοποιώντας την πρωτοφανή ευελιξία που ισχύει για το τρέχον ΕΣΠΑ, να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Με μηδενική μάλιστα επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία.
Όπως της έχουμε ήδη υποδείξει, η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα αυτά τα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού στην υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές, σε προμήθεια υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού στα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΕΘ, ενοικιάσεις και εξοπλισμό σχολικών αιθουσών και προμήθεια συρμών και λεωφορείων. Αλλά και να στηρίξει την πραγματική οικονομία, αξιοποιώντας τώρα αυτά τα χρήματα για μη επιστρεπτέες ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιδότηση μισθών των εργαζόμενων.
Άμεσα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί δεν έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κουνάνε το δάχτυλο στην κοινωνία. Αυτοί οφείλουν να απαντήσουν για ποιο λόγο επιλέγουν να αφήνουν αθωράκιστη την δημόσια υγεία και την παιδεία, να προκαλούν χάος στα ΜΜΜ, να μην στηρίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους, και τελικά να οδηγούν μια ολόκληρη κοινωνία σε ανασφάλεια και απόγνωση».