Ένα δάσος ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών διαμορφώνεται στην Πελοπόννησο

ΓΕΡΑΚΙ. Ανοικτή ομιλία- συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στο Γεράκι Λακωνίας από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου και εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο , Νίκο Γόντικα.

Στην ομιλία του, ο κ. Γόντικας επισήμανε το θλιβερό ιστορικό και τις εγκληματικές μεθοδεύσεις, στην αδειοδότηση αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα, που όλες οι κυβερνήσεις έχουν προωθήσει και προωθούν χωρίς να υπολογίζουν: Το κόστος στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, των τοπικών κοινωνιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Όπως τόνισε ο κ. Γόντικας, «Δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι στην Πελοπόννησο θα διαμορφωθεί ένα δάσος ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, πυλώνων υψηλής τάσης και γραμμών μεταφοράς ενέργειας υπερυψηλής τάσης, με τεράστιους εκβραχισμούς για να ανοιχτούν οι δρόμοι να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές για να στηθούν οι βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών, για να γίνουν τα δίκτυα μεταφοράς στους υποσταθμούς.

Το παιχνίδι των ΑΠΕ και το παραμύθι της «πράσινης ανάπτυξης» καλά κρατεί.Πλάι στα δις ευρώ που διατίθενται για ζεστό χρήμα – επιχορηγήσεις στους καπιταλιστικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και για τη διαμόρφωση των υποδομών, προστίθενται και τα 5 δις ευρώ από ευρωενωσιακούς και εθνικούς πόρους που θα δοθούν μέσα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης πάλι στο μεγάλο κεφάλαιο για επενδύσεις. Το «Master Plan» για την απολιγνιτοποίηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση ορίων χρηματοδότησης των επενδυτών πάνω από το 100%.

Αυτή είναι η έξυπνη και πράσινη Ευρώπη της ανεργίας, της ενεργειακής φτώχειας και της εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους και των κερδών των λίγων μονοπωλίων».

Ο κ. Γόντικας αναφέρθηκε και στην γενικότερη εικόνα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας τονίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την όξυνση των αντιθέσεων που δημιουργούνται ανάμεσα στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους ενεργειακούς ομίλους για το ποιος θα καρπωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα της ενέργειας, είτε αυτό αφορά τα αιολικά πάρκα, είτε τα φωτοβολταϊκά , είτε την διαχείριση των απορριμμάτων και την καύση τους.

Στην ομιλία ήταν παρόντες ο Νίκος Χείλαρης, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Λεωνιδίου , μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κοσμά που αντιτίθεται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Κοσμά Κυνουρίας, μαζί με τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κοσμά, ο εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον Δ. Ευρώτα Γεώργιος Κυλάκος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων Δήμου Ευρώτ , ενάντια στην δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων ΜΕΑ- ΧΥΤΥ με ΣΔΙΤ, στον Δήμο Ευρώτα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος εξήγησε στους κατοίκους ότι δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση για το λαό, δεν μπορεί να υπάρξει στο καπιταλιστικό σύστημα. Για αυτό πρέπει αυτοί που πλήττονται σήμερα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ώστε να διεκδικήσουν τη λύση που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, να διασφαλίζει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, τις σταθερές θέσεις εργασίας. Πρόκειται για το δρόμο του σοσιαλισμού, την ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας, που θα ωθείται από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και όχι από το κέρδος. Μόνο σε μια τέτοια κοινωνία, το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.