ΗΛΕΙΑ. Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σχετικά με την «Κατάργηση ολιγομελών τμημάτων σε σχολεία ΓΕΛ του νομού Ηλείας»

Στην ερώτηση αναφέρει:

«Όπως μας ενημερώνουν μαθητές και γονείς του άνω νομού, το σχολικό έτος 2019-20 ξεκίνησε με την κατάργηση ολιγομελών τμημάτων στα ΓΕΛ Βουνάργου και Καράτουλα, στην Ηλεία, ενώ, κατά το σχολικό έτος 2020-21, προστέθηκαν στα υπό κατάργηση κάποια ολιγομελή τμήματα από αντίστοιχα σχολεία της Ανδρίτσαινας, της Καλλιθέας, της Λαμπείας, της Νέας Φιγαλείας και του Σιμόπουλου, της Ηλείας. Οι μαθητές καλούνται, την τελευταία στιγμή, να αλλάξουν σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον και να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, στην πιο κρίσιμη χρονιά για τη φοίτησή τους στο Λύκειο. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών, που θα αναγκαστούν να κάνουν διαδρομές δεκάδων χιλιομέτρων, σε ορισμένες δε περιπτώσεις, πάνω από 65 χιλιόμετρα, καθημερινά, για να πάνε στο σχολείο, ενώ συγχρόνως, επιβαρύνονται με επιπλέον αριθμό μαθητών οι Σχολικές Μονάδες των αστικών κέντρων που είναι κοντά στα καταργούμενα σχολεία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Προτίθεσθε να αναθεωρήσετε και να επαναξιολογήσετε την απόφασή σας, σχετικά με την κατάργηση ολιγομελών τμημάτων στα άνω ΓΕΛ, του Ν. Ηλείας, η οποία, προφανώς, υποχρεώνει και καταδικάζει δεκάδες μαθητές να κάνουν διαδρομές δεκάδων χιλιομέτρων για να πάνε στο σχολείο;

2. Προτίθεσθε να αφουγκραστείτε και να κατανοήσετε το ανωτέρω πρόβλημα, κατόπιν σχετικού διαλόγου των αρμοδίων υπηρεσιών με τους εκπαιδευτικούς και τους κηδεμόνες των εν λόγω υπό κατάργηση σχολικών τμημάτων, πριν προβείτε σε μεταρρυθμίσεις, που όχι μόνο δε θα επιλύσουν τα όποια προβλήματα της τοπικής μαθητιώσας νεολαίας, αλλά απεναντίας, θα προσθέσουν περισσότερα βάρη στους μαθητές και στις οικογένειές τους;»