«Αργά ή γρήγορα το Νοσοκομείο Σπάρτης θα κληθεί σε ρόλο Νοσοκομείου Αναφοράς και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.»

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Η πίεση που άσκησε στο Νοσοκομείο Σπάρτης η πανδημία της Covid-19, ανέδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις προϊούσες ελλείψεις του Ιδρύματος. Το Παιδιατρικό Τμήμα λειτουργεί με μόλις 2 παιδιάτρους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί για ολόκληρο το μήνα. Στην Παθολογική, χάσκουν 2 κενές θέσεις ιατρών, στα Επείγοντα τα κενά είναι τουλάχιστον 4. Στο Αναισθησιολογικό υπάρχουν επίσης ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Στη Χειρουργική, στο Ακτινολογικό με γιατρούς που σκέπτονται αν και πότε θα ανανεωθεί η σύμβασή τους, και πάει λέγοντας.

Με αφορμή τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ , το notospress.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ Λακωνίας, κ. Παναγιώτη Γεωργαντά, που υπηρετεί από τη θέση του παθολόγου το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, «με τις απεργιακές κινητοποιήσεις θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ, ώστε κι αυτοί από την πλευρά τους να πιέσουν με τον τρόπο τους ώστε αυτά να επιλυθούν. Το Νοσοκομείο Σπάρτης, ένα μέτριου μεγέθους νοσοκομείο, ταλανίζεται χρόνια τώρα από υποστελέχωση, τόσο στο ιατρικό όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα περισσότερο εμφανή προβλήματα παρουσιάζονται στην Παιδιατρική, που με 2 παιδιάτρους δεν μπορεί να καλύψει την λειτουργία της για ολόκληρο μήνα. Η Παθολογική έχει 2 κενές θέσεις, το Επειγόντων 4, κενά έχει και η Χειρουργική, το Ακτινολογικό, το Αναισθησιολογικό…

Η κτιριακή υποδομή είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, η μορφή των χώρων δεν βοηθά και την ψυχολογική αρωγή του ασθενή. Βέβαια θα δημιουργηθεί το νέο νοσοκομείο, αλλά σε βάθος πενταετίας.

Με στοχευμένες παρεμβάσεις μπορεί και πρέπει να μειωθούν οι 6 κλίνες πολλών θαλάμων».

Επιπλέον, το Νοσοκομείο Σπάρτης τα έχει πάει καλά σαν νοσοκομείο διαλογής. Έχει ξεχωριστό χώρο εξέτασης για περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού, ειδική πτέρυγα απομόνωσης για τις περιπτώσεις που χρειάζεται φιλοξενία προσώπων έως ότου βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, «ωστόσο, φαίνεται πως θα ζητηθεί από το Νοσοκομείο να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αναφοράς, όπως λειτουργεί μέχρι τώρα το Νοσοκομείο του Ρίου. Ήδη το Νοσοκομείο Καλαμάτας σχεδιάζεται να μετατραπεί σε νοσoκομείο Covid-19. Με τα τωρινά δεδομένα, με τις προβλέψεις που υπάρχουν για τον χειμώνα που έρχεται, είναι σίγουρο ότι θα ζητηθεί και από εμάς να συνδράμουμε, αλλά δύσκολα θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, με τις συσσωρευμένες αδυναμίες που περιγράψαμε.»

Κλείνοντας το σημείωμα για μια όψη του προβλήματος της Δημόσιας Υγείας, όπως περιγράφηκε, να εκφράσουμε την ευχή, το Υπουργείο Υγείας να στηρίξει ανυπόκριτα και ανυστερόβουλα τον τομέα της Δημόσιας Υγείας στη χώρα. Μέσα από την δοκιμασία της πανδημίας αναδείχθηκε ο κυρίαρχος ρόλος του τομέα αυτού στην ουσιαστική θωράκιση των πολιτών.