Τι κατέθεσε ο άνθρωπος που τον βρήκε νεκρό - «Το θύμα συνεχώς βοηθούσε οικονομικά τον πρώτο κατηγορούμενο με τον οποίο διατηρούσε ερωτική αλλά και πνευματική σχέση, είχε γνωρίσει ακόμη και μέλη της οικογένειάς του», είπε

ΕΛΛΑΔΑ. Άγνωστες πτυχές της ζωής του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος δολοφονήθηκε σε ηλικία 83 ετών μέσα στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη, ήλθαν σήμερα στο φως, πρώτη ημέρα της εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Θεατρολόγος, ο οποίος είχε επαγγελματική και φιλική σχέση με τον λογοτέχνη, ξεδίπλωσε καρέ – καρέ κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στη δίκη, τη σχέση του θύματος με τον πρώτο κατηγορούμενο, μια σχέση η οποία όπως είπε, εκτός από σεξουαλική ήταν και πνευματική. «Ο Μένης ήταν μεγαλόθυμος και καλοπροαίρετος. Ενίσχυε οικονομικά τον πρώτο κατηγορούμενο, βοηθούσε πολύ κόσμο γιατί ένιωθε πως ο ίδιος ήταν ευνοημένος και για αυτό όφειλε να βοηθήσει», κατέθεσε στο δικαστήριο ο μάρτυρας, σημειώνοντας πως ο γνωστός λογοτέχνης δολοφονήθηκε με αγριότητα ενώ αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας – είχε διαγνωσθεί με καρκίνο – και δεν γνώριζε αν την επόμενη φορά θα έβγαινε ζωντανός από το νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα είχε λάβει χώρα το Δεκέμβριο του 2014 και η είδηση του θανάτου του Μένη Κουμανταρέα είχε σκορπίσει θλίψη στους οικείους του και τους αναγνώστες τους. Στα 83 του χρόνια, ο γνωστός λογοτέχνης βρέθηκε νεκρός και αιμόφυρτος στο κρεβάτι του, από τον μάρτυρα που κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο και έναν συγγενή του.

Για τη δολοφονία του συγγραφέα είχαν καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό δυο νεαροί άνδρες ρουμανικής καταγωγής, ηλικίας 30 και 33 ετών σήμερα. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο το 2016 τους είχε επιβάλλει ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας αλλά και τέσσερα έτη φυλάκισης για το αδίκημα της κλοπής. Σήμερα, ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και οι δυο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες με τον πρώτο μάλιστα εξ αυτών να επικαλείται δια του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια (και) το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία dna του στη σκηνή του εγκλήματος.

«Ήταν μεγαλόθυμος»

Περιγράφοντας τον χαρακτήρα του συγγραφέα, ο μάρτυρας μίλησε για έναν καλοπροαίρετο και μεγαλόθυμο άνθρωπο, ο οποίος εμπιστεύονταν τους γύρω του. «Ο Μένης Κουμανταρέας ήταν γκέι», είπε ο μάρτυρας και υποστήριξε πως το θύμα συνεχώς βοηθούσε οικονομικά τον πρώτο κατηγορούμενο, άκουγε όλα του τα προβλήματα και είχε γνωρίσει ακόμη και μέλη της οικογένειάς του. «Έδινε χρήματα σε διάφορα πρόσωπα γιατί ένιωθε πως ο ίδιος ήταν ευνοημένος και έπρεπε να βοηθήσει», τόνισε ακόμη ο μάρτυρας ο οποίος ανέφερε πως ο ίδιος διατηρούσε με τον Μένη Κουμανταρέα φιλική και επαγγελματική σχέση και πως τον έβλεπε για καφέ ή φαγητό 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Μάλιστα, όπως είπε κάποιες φορές μαζί τους ήταν και ο πρώτος κατηγορούμενος, τον οποίο ο Μένης Κουμανταρέας γνώριζε για δέκα ίσως και περισσότερα χρόνια.

Περιγράφοντας το είδος της σχέσης που είχαν οι δυο άνδρες – θύμα και κατηγορούμενος - δεδομένης της διαφοράς ηλικίας, ο μάρτυρας κατέθεσε: «Ο Κουμανταρέας ήταν γκέι. Είχαν σχέση όχι μόνο σεξουαλική – ερωτική αλλά και πνευματική. Του έδινε χρήματα όταν τον συναντούσε. Ο κατηγορούμενος εξομολογούνταν στο Μένη τα προβλήματά του. Νομίζω ότι είχε γνωρίσει και την αδελφή του. Ο Μένης το 2010 είχε χάσει τη γυναίκα του….».

Πρόεδρος: Πήγαιναν καλά τα πράγματα σε αυτή τη σχέση μέχρι τέλους;

Μάρτυρας: «Όχι υπήρχαν κάποιοι διαξιφισμοί, κάποιες εντάσεις δεν ξέρω που οφείλονταν. Ο Μένης μου είχε πει ότι του τηλεφωνούσε ο κατηγορούμενος συνέχεια και του ζητούσε χρήματα και πως δεν ήξερε τι να κάνει. Του είπα να σταματήσει να τον συναντά».

Τι έγινε το βράδυ της δολοφονίας

Στη συνέχεια της κατάθεσής του μάρτυρας δέχθηκε από την έδρα σειρά ερωτήσεων για τα όσα έγιναν το βράδυ της δολοφονίας του συγγραφέα. Και αυτό, καθώς ο ίδιος ήταν έξω με το θύμα για φαγητό. «Είχαμε συναντηθεί στις 8 το βράδυ για φαγητό κοντά στο σπίτι του. Εκεί ο Μένης μου είπε ότι είχε κάποια συνάντηση μετά, έλαβε τηλεφώνημα αλλά δεν ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος. Μου είπε ότι θα ανέβαινε για λίγο στο σπίτι του για να πάρει τα φάρμακά του, ήταν άρρωστος έπασχε από καρκίνο. Την επόμενη εβδομάδα θα έμπαινε στο νοσοκομείο και δεν ήξερε αν θα έβγαινε ….Ανέβηκε αλλά καθυστερούσε και εγώ ανησύχησα. Του τηλεφωνούσα αλλά δεν απαντούσε..».

Ο μάρτυρας αφού μίλησε στο δικαστήριο για τις προσπάθειες που έκανε ώστε να μπει στο διαμέρισμα του συγγραφέα, περιέγραψε όσα είδε όταν μπήκε πλέον κατάφερε να μπει στο σπίτι με ένα συγγενή του λογοτέχνη: «Μόλις ανοίξαμε την πόρτα, καταλάβαμε από την πρώτη στιγμή ότι κάτι είχε γίνει. Οι ντουλάπες ήταν ανοιχτές. Ο Μένης ήταν στο κρεβάτι νεκρός ανάσκελα, είχε αίματα στο πρόσωπο, στα χέρια…» είπε.

Εισαγγελέας: Ο κατηγορούμενος ήξερε ότι το θύμα έβλεπε εν ζώη κι άλλους αλλοδαπούς;

Μάρτυρας: Ναι το γνώριζε ότι έδινε και σε άλλους χρήματα. Γνώριζα πως είχε χρήματα στο σπίτι αλλά δεν ξέρω πόσα, τα χρειάζονταν για τις θεραπείες του.

Ακόμη, ο μάρτυρας ανέφερε πως δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ο πρώτος κατηγορούμενος θα έφτανε σε ένα τέτοιο σημείο, όχι να σκοτώσει, όπως είπε, αλλά ακόμη και να σπρώξει έναν άνθρωπο στα 83 του, έναν άνθρωπος ο οποίος τον είχε βοηθήσει τόσες πολλές φορές. «Δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα. Περίμενε με το συγκατηγορούμενό του τέσσερις ώρες στο ισόγειο της πολυκατοικίας για να γυρίσει ο Μένης. Πράγμα που σημαίνει ότι το είχαν υπολογίσει. Οι δυο κατηγορούμενοι συναντήθηκαν και σχεδίασαν πως θα επιτεθούν….».

Πάντως, οι συνήγοροι υπεράσπισης αμφισβήτησαν την κατάθεση του μάρτυρα επικαλούμενοι αντιφάσεις που εντόπισαν σε αυτή. Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση του για τις 5 Οκτωβρίου.