Γράφει η Ποτούλα Πασχαλίδη

Το ξενοδοχείο ‘’ΞΕΝΙΑ’’ στην Σπάρτη χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 60 στο ομορφότερο μέρος της πόλης. Πάνω στον περίφημο Λόφο της Σπάρτης, όπου, σύμφωνα με τα ευρήματα βρισκόταν στην αρχαιότητα η συνοικία των κεραμέων. Αμέσως έγινε το κέντρο της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών και ονομάτισε μια ολόκληρη περιοχή. Ήταν και αυτό ένα από τα πολλά ‘’ΞΕΝΙΑ’’ που χτίστηκαν σε όλη την Ελληνική επικράτεια και γνώρισαν ημέρες μεγάλης δόξας.

Και ύστερα ήρθε την δεκαετία του 80 η εποχή που και αυτό με την σειρά του, όπως και τα περισσότερα, έχασε την αίγλη του, απαξιώθηκε, αφέθηκε στην μοίρα του και ερήμωσε. Και λεηλατήθηκε άγρια και μείνανε μονάχα τα ντουβάρια να μαρτυράνε στιγμές δόξης.

Πριν από δέκα, ίσως και περισσότερα χρόνια, ένας Πολιτικός Μηχανικός, γνώστης της κατασκευής και εξέλιξης τέτοιων κτηρίων, στάθηκε και κοιτούσε το κουφάρι του πάλαι ποτέ ένδοξου κτηρίου με ενδιαφέρον. Τον ρώτησαν.

-Πώς τα βλέπεις τα πράγματα; Υπάρχει ελπίδα να επισκευαστεί και να ξαναλειτουργήσει αυτό σαν Πνευματικό Κέντρο του Δήμου ή κάτι τέτοιο, όπως κάποιοι λένε. Αντέχει;

Και ο μηχανικός, σκεπτικός και προβληματισμένος απάντησε.

-Λυπάμαι αλλά ήδη έχει διαβρωθεί ο σκελετός και για να στηριχτεί χρειάζεται πολλή δουλειά και χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα, περισσότερα, ίσως, από την κατασκευή καινούργιου κτηρίου.

Πέρασε ο καιρός, το κτήριο (την χρήση του) πήρε ο Δήμος και παρά την τρικλοποδιά που έβαλε ο κ Βουλευτής της εντατικής, που ήθελε, τάχα μου να το κάνει Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, αλλά και τις ατέλειωτες βόλτες στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της γραφειοκρατίας, ήρθε η στιγμή που άρχισαν οι εργασίες ανακατασκευής στο γερασμένο από τον χρόνο (και όχι μόνον) ντουβάρι.

Ο ίδιος ο Πολιτικός Μηχανικός, λίγο μετά αφ’ ότου άρχισαν οι εργασίες ρωτήθηκε.

-Καλά, εσύ έλεγες πριν δέκα χρόνια πως σίγουρα υπάρχει πρόβλημα στα σίδερα, στον σκελετό. Τώρα λογικά που πέρασε και αυτό το χρονικό διάστημα το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο. Τι γίνεται με αυτό το έργο; Γιατί το ξεκίνησαν. Οι μηχανικοί που εμπλέκονται δεν γνωρίζουν;

-Όπου νάναι θα το βρουν μπροστά τους το πρόβλημα. Και θα ζητήσουν και άλλα χρήματα για να το διορθώσουν, όπως και θα βρούνε και άλλα που προκύπτουν από το ίδιο πρόβλημα και πάλι θα ζητήσουν και άλλα χρήματα και στο τέλος το έργο δεν θα στοιχίσει κοντά 3.000.000 που λένε ούτε διπλάσια ούτε τριπλάσια, αλλά πολλαπλάσια.

Πίστεψαν πως είναι λίγο υπερβολικός ο Πολιτικός Μηχανικός. Όμως, λίγες μέρες αργότερα διαβάζουν δυστυχώς στον τοπικό τύπο.

"Άσχημη η δομική κατάσταση του Ξενία Σπάρτης. Πολύ χειρότερη από ότι την περίμεναν οι τεχνικοί.".

Τώρα περιμένουμε και το καινούργιο κοστούμι.

Και εδώ γενάτε μια εύλογος απορία. Το απομεινάρι από το κτήριο του ΦΙΞ στον Ευρώτα, το ‘’διατηρητέο’’, αυτό που σε 6-8 ή και περισσότερα χρόνια (κατά τα λεγόμενα των αρμοδίων) θα ενσωματωθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, έπαψε να λειτουργεί και είναι ρημαγμένο από την ίδια εποχή πάνω-κάτω με το Ξενία. Και όταν, πρώτα ο Θεός θα ξεκινήσουν οι εργασίες θα έχει φορτωθεί στην καμπούρα του (συγνώμη, στο ντουβάρι του ήθελα να πω) μια δεκαετία ακόμη. Θα το βρουν τότε σε καλή δομική κατάσταση ή θα έχουμε πάλι να πληρώσουμε ΠΑΝΩΠΡΟΙΚΙΑ;

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr