Γράφει ο Νίκος Ασπράγκαθος*

Είναι γνωστό ότι στο διαδίκτυο πολλές φορές βρίσκονται πληροφορίες λανθασμένες ή κατασκευασμένες. Ότι αντλούμε από το διαδίκτυο πρέπει να είναι από τις ιστοσελίδες αναγνωρισμένων οργανισμών και όχι από άρθρα που επικαλούνται μαρτυρίες χωρίς να αναφέρουν πηγές.
Αν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα δει ότι στις 26 Μαΐου 2017, η Διεθνής Ιατρική Μπριγάδα Χένρι Ρηβς τιμήθηκε με το βραβείο που απονέμεται στην μνήμη του Dr. Lee Jong-wook για προσφορά στην δημόσια υγεία σε μια τελετή που έγινε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας. Το βραβείο δόθηκε σε αναγνώριση της προσφοράς έκτακτης ιατρικής βοήθειας, που προσφέρθηκε από το 2005, σε πάνω από 3.5 εκατομμύρια ανθρώπους σε 21 χώρες που επλήγησαν από καταστροφές και επιδημίες. Κατά την απονομή ο πρόεδρος του Κορεατικού Ιδρύματος για την Υγεία είπε ότι η Μπριγάδα Χένρι Ρηβς «διέδωσε ένα μήνυμα ελπίδας σε όλο τον κόσμο». Να διευκρινίσουμε ότι το Ίδρυμα εδρεύει στη Νότια Κορέα.
Πως συμβιβάζονται όλα αυτά με ότι ακούστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που συζητήθηκε η πρόταση για την απονομή του βραβείου Νόμπελ ειρήνης και είδαν το φως της δημοσιότητας. Μάλλον δεν γνώριζαν στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι οι γιατροί αυτοί «στέλνονται υποχρεωτικά» και ότι όλο αυτό είναι μια «δραστηριότητα με σκοπό το κέρδος» της κουβανικής κυβέρνησης. Όποιος το ανακάλυψε μάλλον πρέπει να ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για το λάθος του!
Είναι γνωστό ότι το 2014-16 παρουσιάσθηκε έξαρση του ιού Εμπολα στην Δ. Αφρική. Η αποστολή της Μπριγάδας με 250 υγειονομικούς ήταν η μεγαλύτερη άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας στην Σιέρα Λεόνε, Γουινέα και Λιβερία. Οι πάμφτωχες αυτές χώρες πλήρωναν αδρά το κουβανικό καθεστώς για να έχει τα τεράστια έσοδα που αναφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο!
Ο πόλεμος των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα πέρα από το εμπάργκο συνεχίζεται πολύμορφος. Την προηγούμενη χρονιά η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε μια σταυροφορία υπονόμευσης και συκοφάντησης της κουβανικής ιατρικής συνεργασίας με άλλες χώρες και ειδικότερα της δράσης της Μπριγάδα Χενρι Ρηβς. Ο αμερικάνικος οργανισμός για την διεθνή ανάπτυξη, γνωστός USAID, αποφάσισε να διαθέσει 3 εκ. δολάρια για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί ενέργειες σε βάρος της κουβανικής ιατρικής μπριγάδας. Στο πλαίσιο αυτό φυτρώνουν στο διαδίκτυο από καλοθελητές δημοσιογράφους και δήθεν μελετητές όλα τα συκοφαντικά που αναπαράγονται και από δημόσια πρόσωπα πολλές φορές. Δυστυχώς θα υπάρχουν πάντα πρόθυμοι! Η πλάνη είναι κατανοητή όμως ο αντικομουνισμός είναι κακός σύμβουλος!
Πάρα τις χρηματοδοτήσεις για τις συκοφαντικές εκστρατείες είναι πλέον κατοχυρωμένο στην συνείδηση του λαού ότι η σοσιαλιστική Κούβα έχει ίσως το καλλίτερο σύστημα υγείας, όπως αναγνωρίζεται και από τον ΠΟΥ και η Διεθνής Ιατρική Μπριγάδα Χενρι Ρηβς προσφέρει βοήθεια σε έκτακτες και δύσκολες καταστάσεις όπου χρειαστεί. Προβάλει τις αξίες της αλληλεγγύης, της φιλίας, του ανθρωπισμού και ότι η ζωή όλων αξίζει.
Η βράβευση της Μπριγάδας Χενρι Ρηβς με το Νόμπελ Ειρήνης δεν θα αποτελέσει μόνο αναγνώριση του έργου των κουβανών γιατρών και νοσηλευτών αλλά και των αξιών που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος μας και μας εμπνέουν να αντισταθούμε στον ατομικισμό, τον ανταγωνισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

(*) Αντιδήμαρχος Πατρέων

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr