ΠΑΤΡΑ. Ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης προέβη σε δήλωση σχετικά με τις κινητοποιήσεις των μαθητών.

«Χθες (22/09), με αφορμή τις κινητοποιήσεις των μαθητών και τη συμπαράστασή μας στα αιτήματά τους, η Νέα Δημοκρατία μέσω των Βουλευτών της, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε ότι «Η θέση των παιδιών μας είναι στις τάξεις και τα θρανία τους…» και «…όχι στα πεζοδρόμια με ντουντούκες και πανό, όπως θέλει ο κύριος Πελετίδης».

Μας φαίνεται λογικό η κυρία Αλεξοπούλου να θέλει να υποτιμήσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις και να αποκρύψει την αιτία τους, ρίχνοντάς την στη «θέληση» του Δημάρχου ή οποιουδήποτε άλλου, θέλοντας να πει ότι δεν υπάρχει πραγματικό υπόβαθρο, πραγματικά προβλήματα, πάνω στα οποία αυτές αναπτύσσονται. Με τον τρόπο αυτό, αποκρύπτει τις ευθύνες του κόμματός τους, το οποίο βρίσκεται στην Κυβέρνηση –και έχει βρεθεί και στο παρελθόν- και έχει τεράστιες ευθύνες για τη διαχρονική υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, για την καταστρατήγηση του δικαιώματος των παιδιών μας στη μόρφωση, βάζοντάς το στη λογική του κόστους – οφέλους.

Τι πιο παράλογο άλλωστε, σύμφωνα με την κυρία Αλεξοπούλου, να θέτουν τα παιδιά το ερώτημα εάν η μάσκα από μόνη της τα προστατεύει, τη στιγμή που η κυβέρνηση τα στοιβάζει ανά 25 σε κάθε τάξη. Τι πιο παράλογο να αναρωτιούνται γιατί η Κυβέρνηση, που τόσο «κόπτεται» για την υγεία τους δεν προσλαμβάνει προσωπικό καθαριότητας και δεν προχωρά σε συνολικό πανελλαδικό σχεδιασμό για την ποιοτική αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων. Αφού λοιπόν οι διεκδικήσεις αυτές είναι παράλογες, τι πιο λογικό από το να χρειάζεται ο «δάκτυλος» του Δημάρχου ή κάποιου άλλου, ώστε να επινοηθούν λόγοι για να κατέβουν οι μαθητές στο δρόμο, αφού όλα βαίνουν καλώς στα σχολεία!

Δεν μας κάνει βέβαια εντύπωση αυτός ο παραλογισμός, άλλωστε η κυβέρνηση προκλητικά και κυνικά έχει απορρίψει τα αιτήματα του γονεϊκού κινήματος για τη μείωση των μαθητών ανά τάξη και για την πρόσληψη περισσότερων καθαριστριών, επικαλούμενη το δημοσιονομικό «κόστος». Αυτό έπραξε και με τα επανειλημμένα αιτήματα της δημοτικής αρχής της Πάτρας για την πρόσληψη περισσότερων σχολικών καθαριστριών, για την αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, η οποία έχει περικοπεί από όλες τις Κυβερνήσεις, πράγμα που οδήγησε στο να μετατρέψει ο Δήμος Πατρέων με δικούς του πόρους τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των καθαριστριών σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ώστε να εξασφαλιστούν όσο γίνεται καλύτερες συνθήκες καθαριότητας για τα παιδιά μας στα σχολεία.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ενημερώνουμε την κυρία Βουλευτή ότι δε δεχόμαστε συστάσεις και επικρίσεις από τη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνησή της, ούτε από άλλους «πρόθυμους» της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, καθώς η Κυβέρνηση είναι κατηγορούμενη και θα έπρεπε να απολογείται για την κακή κατάσταση της Παιδείας.

Θα έπρεπε να απολογείται για τις επιλογές της, για το ότι συνειδητά και διαχρονικά χρηματοδοτεί το κεφάλαιο, δίνει άφθονο χρήμα στους εφοπλιστές και στις τράπεζες, τις οποίες ουκ ολίγες φορές έχουν «εξυγιάνει» με τα χρήματα των γονιών και των παππούδων των σημερινών μαθητών. Για το ότι πάντα στην πλάστιγγα «νατοϊκές ανάγκες» εναντίον «ανάγκες μαθητόκοσμου», κέρδιζαν ξεκάθαρα οι πρώτες. Και ας αφήσουν αυτά που ξέρουν, ότι αυτές οι δαπάνες ήταν και είναι αναγκαίες λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς μέχρι και οι πέτρες γνωρίζουν ότι οι εξοπλισμοί και τα 4 δισ. το χρόνο στο ΝΑΤΟ δεν κατευθύνονταν για την άμυνα της χώρας μας, αλλά για την υποστήριξη των νατοϊκών επιδιώξεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ας απαντήσει λοιπόν σε αυτά η κυρία Αλεξοπούλου, το κόμμα και η Κυβέρνησή της και ας μάθει ότι η υπευθυνότητα και ο σεβασμός στο κοινωνικό σύνολο, φυσικά μπορούν και πρέπει να διδάσκονται στις σχολικές αίθουσες, διδάσκονται όμως –και κυρίως- στον οργανωμένο αγώνα και στη συλλογική πάλη. Στην ατομική και συλλογική προσπάθεια, που αποβλέπει όχι μόνο στο ατομικό, αλλά και στο κοινωνικό όφελος».