Εμπορικές πράξεις στη Λακωνία με 2.73€ στο extra παρθένο ελαιόλαδο

Εβδομάδα εμπορικών πράξεων ήταν η προηγούμενη για το νομό Λακωνίας, που έχει ακόμα ορισμένα αποθέματα έξτρα παρθένου περσινής εσοδείας.

ΛΑΚΩΝΙΑ. Επιβεβαιώνεται η ανοδική τάση της εμπορικής τιμής του ελαιολάδου και το ενδιαφέρον από εσωτερικό και εξωτερικό, έστω κι αν σε επίπεδο φιλολογίας ήταν ακόμα μεγαλύτερο εδώ και δέκα ημέρες, όμως στην πράξη και δη στις δημοπρασίες φάνηκε να... φρενάρει λίγο. Είναι ενδεικτικό ότι σε δημοπρασία του ΑΣ Μολάων την Πέμπτη από τους δέκα εμπόρους-τυποποιητές, που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν, εν τέλει εμφανίστηκαν μόνο οι δυο, για να καταθέσουν προσφορά.

Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες του ΑγροΤύπου, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν δυο μεγάλες εμπορικές πράξεις στο νομό Λακωνίας με συνεταιριστικό έξτρα παρθένο περσινής εσοδείας. Στην πρώτη, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων Πακίων, ο οποίος έχει ακόμα απόθεμα 200 τόνων περίπου, πούλησε στην Ιταλική Alta Maremma, μια ποσότητα 85 τόνων, στην τιμή των 2,73 ευρώ ανά κιλό, που είναι και η ανώτερη καταγεγραμμένη αυτή την περίοδο. Η δεύτερη δημοπρασία έγινε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Πετρίνας, επίσης στο νομό Λακωνίας. Στην προκειμένη περίπτωση το έξτρα παρθένο περσινής εσοδείας (55 τόνοι) έφυγε με τιμή στα 2,72 ευρώ το κιλό.

Οι εμπορικές αυτές πράξεις με το κορυφαίο ποιοτικά ελαιόλαδο της Λακωνίας, αποδεικνύουν στην πράξη, εκτιμά ο κ. Ντανάκας, ότι ναι μεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, το οποίο όμως δεν φαίνεται ικανό παρά να διατηρήσει την τιμή στα τωρινά επίπεδα ή έστω να την αυξήσει κατά λίγα μόνο λεπτά. Κοινώς, ότι τη δεδομένη στιγμή το εμπόριο δεν θέλει ή δεν προτίθεται να πληρώσει παραπάνω τιμές.

Η τάση βέβαια αυτή αναμένεται να ανατραπεί με τις πρώτες πράξεις στο αγουρέλαιο της Λακωνίας, που είναι περιζήτητο και από διεθνείς αγορές λόγω των χαρακτηριστικών του και της ποιότητάς του.