ΛΑΚΩΝΙΑ. Με αυξημένη ζήτηση από τους καταναλωτές, λόγω της πανδημίας, συνεχίζεται η συγκομιδή των τελευταίων ποσοτήτων πορτοκαλιών Βαλέντσια, που είναι κατάλληλα για χυμό.
Οι τιμές παραγωγού στη Λακωνία, που είναι η κυριότερη περιοχή καλλιέργειας, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στα 80 λεπτά το κιλό.
Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα αυξάνουν τα φορτία με πορτοκάλια της Νότιας Αφρικής τα οποία μπλοκάρονται στα σύνορα της ΕΕ επειδή έχουν μολυνθεί από την μαύρη κηλίδα εσπεριδοειδών. Η Κομισιόν παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να πάρει μέτρα αν συνεχιστεί το πρόβλημα.


Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής έχει σημάνει συναγερμό γιατί φοβάται μην απαγορεύσει η Κομισιόν την εξαγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ, όπως είχε κάνει με την Αργεντινή τον περασμένο Αύγουστο. Για αυτό το λόγο απαγόρευσε την εξαγωγή εσπεριδοειδών από περιοχές που είναι μολυσμένες οι καλλιέργειες.
Πάντως και στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει μέτρα απαγόρευσης στις εισαγωγές πορτοκαλιών της Νότιας Αφρικής με σκοπό να μη μεταδοθεί η ασθένεια της «μαύρης κηλίδας» στις καλλιέργειες της Ευρώπης.