ΣΚΑΛΑ. Απάντηση, μέσω facebook, δίνει ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος στον Δημήτρη Νταλιάνη, δημοτικό σύμβουλο σχετικά με το δημοσίευμα του για την πυρκαγιά στο Δαφνί στις 11 Σεπτεμβρίου 2020.

«Κύριε Νταλιάνη,

Η άγνοια και η ανικανότητα χειρισμών χαρακτηρίζει εσάς ! «Εγκληματικές ευθύνες» θα έπρεπε να αποδοθούν σε σας που τολμάτε να εκμεταλλεύεστε ευαίσθητα ζητήματα, να διαστρεβλώνετε την αλήθεια και να εξαπατάτε τους πολίτες του Δήμου μας με ψεύδη και συκοφαντίες.

Για να γνωρίζετε καλύτερα το θέμα, αναφέρω τα εξής:

Ο Δήμος Ευρώτα κάθε χρόνο λαμβάνει από το Υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 90.400 € – και διεκδικεί συνεχώς μεγαλύτερο ποσό – για την οργάνωση της πολιτικής προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο. Το ήμισυ αυτών των χρημάτων αφορά τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, που στελεχώνουν το πυροφυλάκιο του Δήμου Ευρώτα στην Γραμμούσα Λακωνίας και τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό που εδρεύει στην Μυρτιά και καθημερινά βρίσκονται σε περιπολίες σε όλο το Δήμο Ευρώτα. Τα υπόλοιπα χρήματα αξιοποιούνται ως εξής:

α) Για προμήθεια ασυρμάτων , βυτίων και πυροσβεστικού υλικού σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες ( 10.000 € )

Β) Για καθαρισμό αντιπυρικών ζωνών και προσβασιμότητα στα σημεία υδροληψίας καθ’ υπόδειξη του Δασαρχείου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αφορούν κυρίως δασικές εκτάσεις όπως το δάσος του Βασιλάκιου, την Κρεμαστή , το Γεράκι και την Καρίτσα που χαρακτηρίζονται πιο επικίνδυνα για την πρόκληση πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, για την πυρκαγιά στο Δαφνί, από την πρώτη στιγμή του συμβάντος βρέθηκε στο χώρο ο Αντιδήμαρχος κύριος Μπόλλας Βασίλειος, με δύο υδροφόρες του Δήμου. Η κατάσβεση έγινε σχετικά σύντομα, δεν απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή ούτε απειλήθηκε ανθρώπινη ζωή. Το αποτέλεσμα ήταν να καούν 15 στρέμματα περίπου , σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γυθείου (όχι 100! ). Στο σημείο της πυρκαγιάς παραβρέθηκα και ο ίδιος συντονίζοντας μαζί με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αντίθετα, εσείς , κυρίε Νταλιάνη, λάμψατε δια της απουσίας σας, όπως και σε άλλες περιπτώσεις ανάλογων φαινομένων ( πχ πυρκαγιά Καρίτσας κλπ).

Φυσικά, αξίζουν συγχαρητήρια στους αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας που πέτυχαν την άμεση και γρήγορη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς καθώς και στους πυροσβέστες, μόνιμους, εποχικούς και εθέλοντες. Επίσης, ευχαριστούμε τους κατοίκους του χωριού για τη συνδρομή και τη βοήθεια που παρείχαν.

Τέλος , σας αναφέρω ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 που ανέλαβα τα ηνία της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ευρώτα, έχουμε πετύχει την ίδρυση του πρώτου Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β´ Τάξης στην. Ελλάδα, την ίδρυση και λειτουργία του εποχικού και την ίδρυση Εθελοντικού Κλιμακίου στις Κροκεές ( θα λειτουργήσει άμεσα ) και την άρτια οργάνωση της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ευρώτα».