ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, σχετικά με την ίδρυση σχολής ξεναγών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από το Υπουργείο Τουρισμού επισημαίνεται ότι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης αποτελεί πολιτική βούληση της κυβέρνησης και πως η δημιουργία νέας σχολής ξεναγών στην περιφέρεια Πελοποννήσου ή την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ενδεχόμενο να ιδρυθεί εφ' όσον οι πραγματικές συνθήκες/ανάγκες της τουριστικής αγοράς οδηγήσουν σε μια τέτοια εξέλιξη και το επιτρέψουν οι τεχνικές διευθετήσεις και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Η απάντηση του υφυπουργού Τουρισμού έχει ως εξής:
«Την ίδρυση Σχολής Ξεναγών ζητούν οι κάτοικοι στην περιφέρεια Πελοποννήσου»
Σχετ.: Η με Α.Π. 7571/22.06.2020 Ερώτηση.
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού έχει καταθέσει στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ουσιαστική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της τουριστικής εκπαίδευσης και έρευνας, μέσα στο οποίο εντάσσεται και η αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών.
Τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση παρέλαβε σε λειτουργία μία μόνο Σχολή Ξεναγών, αυτή της Αθήνας. Έκτοτε, λειτούργησε η Σχολή Ξεναγών της Θεσσαλονίκης - μετά από σχεδόν 10 χρόνια - και έτσι το τρέχον εκπαιδευτικό έτος 2019 - 2020 λειτούργησαν ταυτόχρονα δύο σειρές εισαγωγής (πρώτο και δεύτερο έτος) στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας και πρώτη σειρά εισαγωγής στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, πρόσφατα, προχωρήσαμε στη λειτουργία των Σχολών Ξεναγών στην Κρήτη με έδρα το Ρέθυμνο, την Κέρκυρα και τη Ρόδο. Έχουν ήδη αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι προκηρύξεις εισαγωγής σπουδαστών για το νέο εκπαιδευτικό έτος και οι υποψήφιοι υποβάλλουν από 31-8-2020 μέχρι 11-9¬2020 αίτηση συμμετοχής, η οποία γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού ηλεκτρονικά.
Για πρώτη φορά στη λειτουργία του θεσμού της τουριστικής εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν, ταυτόχρονα, πέντε (5) Σχολές Ξεναγών εθνικής εμβέλειας στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο.
Μέσα από τη λειτουργία αυτών των σχολών θα εκπαιδευτούν στελέχη ικανά για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς και θα εξασφαλιστεί η ποιοτική κατάρτιση επαγγελματιών ξεναγών.
Οι πέντε Σχολές Ξεναγών προβλέπονται ως περιφερειακές εκπαιδευτικές δομές στον Οργανισμό του Υπουργείου Τουρισμού και ειδικότερα στη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 4 περίπτ. β(γγ) του π.δ. 127/2017 (Α' 157). Κατά συνέπεια η ίδρυση οποιασδήποτε άλλης Σχολής Ξεναγών πέραν των
συγκεκριμένων πέντε προϋποθέτει προηγούμενη τροποποίηση του π.δ. 127/2017.
Ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού ήταν και είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, αλλά και του επαγγέλματος του ξεναγού. Ως εκ τούτου, η δημιουργία νέας Σχολής Ξεναγών ή δομής τουριστικής εκπαίδευσης, στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου ή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, είναι ενδεχόμενο να ιδρυθεί στον βαθμό που οι πραγματικές συνθήκες/ανάγκες της τουριστικής αγοράς οδηγήσουν σε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και στο βαθμό που οι τεχνικές διευθετήσεις (υποδομές) και τα δημοσιονομικά δεδομένα (πόροι, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, λειτουργικές δαπάνες) μπορούν να το επιτρέψουν».