ΛΑΚΩΝΙΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λακωνίας, αποστέλλονται σε ιδιώτες ταχυδρομικά πακέτα μικροποσοτήτων σπόρων από τρίτες χώρες ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία χωρίς να έχει προηγηθεί παραγγελία.

Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί σε Κράτη Μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία και Κάτω χώρες), στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στις ΗΠΑ.

Οι συγκεκριμένοι «ύποπτοι» σπόροι αποστέλλονται αυτόκλητα στους ιδιώτες, δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευση τους είναι άγνωστα, ενώ στην συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «Εφιστούμε την προσοχή του κοινού στην περίπτωση παραλαβής τέτοιων ταχυδρομικών πακέτων, να παραδίδονται αυτά χωρίς καμία καθυστέρηση μαζί με τη συσκευασία αποστολής τους στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας. Τέλος οι ιδιώτες που λαμβάνουν πακέτα ύποπτων σπόρων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας».