ΕΛΛΑΔΑ. Νέα παρέμβαση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος «Ελληνική Λύση» και Βουλευτή Λάρισας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Υπουργό Οικονομικών για την τυποποίηση του ελληνικού ελαιόλαδου και την διάθεση του ελληνικού κρασιού.

Οι ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρουν:

«Ανεκμετάλλευτη η δυνατότητα τυποποίησης στην αγορά ελαιολάδου»

Το ελληνικό ελαιόλαδο παρουσιάζει μεγάλο γευστικό πλούτο, λόγω των ποικιλιών αλλά και των ιδιαιτεροτήτων των ελαιοκομικών ζωνών της χώρας μας. Ο διεθνής καταναλωτής πρέπει να εξοικειωθεί με αυτό. Η ελληνική παραγωγή είναι πλεονάζουσα, αλλά η αδιάθετη ποσότητα εξάγεται σε χύμα μορφή σε άλλες χώρες. Λιγότερο από το 20% τυποποιείται για εξαγωγή και ως εκ τούτου, δυστυχώς, η διείσδυσή του στις αγορές του εξωτερικού και η αναγνωρισιμότητά του είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, συγκριτικά με άλλων χωρών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Θα μεριμνήσετε για το ως άνω θέμα της προώθησης της τυποποίησης, αφού η συσκευασία και το «ύΓαηάίπβ» του ελαιολάδου, παίζουν τεράστιο ρόλο στη διεθνή διάθεση και προώθησή του, γεγονός που είναι τεράστια πρόκληση για πολλούς μικρούς παραγωγούς;

«Η πανδημία άφησε στις αποθήκες το ελληνικό κρασί»

Πάνω από 40.000 τόνοι ελληνικού κρασιού ήδη έχουν μείνει αδιάθετοι, εξαιτίας του «λουκέτου» σε εστίαση και ξενοδοχεία, ενώ, στο θέμα της διάθεσης της νέας παραγωγής παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Λόγω των προαναφερόμενων, κραυγή αγωνίας εκπέμπεται από οινοποιούς και αμπελουργούς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να εξετάσετε το ανωτέρω σοβαρό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι οινοποιοί και οι αμπελουργοί, εξαιτίας της πρόσφατης πανδημίας και των σχετικών περιορισμών που επιβλήθηκαν, όπως είναι το κλείσιμο σε καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, ξενοδοχειακές μονάδες και χώρους συνάθροισης, που είχε ως αποτελέσματα, αφενός, την μείωση κατά 70% στην κατανάλωση κρασιού και αφετέρου, το να μείνουν αδιάθετοι πάνω από 40.000 τόνοι κρασιού;